Skocz do zawartości

Kolejny wpadł...

OSKAR D.

Rekomendowane odpowiedzi

jak to, czy posiadając bezpieczne fanty trzeba obawiać się o utratę kolekcji,

przecież jeżeli całość jest w pełni bezpieczna, t5o dlaczego policja pokazuje jaka jest ważna i skuteczna ?

a co z allegro, kupno i sprzedarz pusciutkich np łusek jest chyba powszechna i legalna, to czemu posiadanie nie jest ?

takich watków było dużo, ale zeden nie jest jednoznaczny.

jednym slowem chlopak znosil wszystko co znalazl w lesie, komu chcialo by sie taszczyc 20kg bombke?:D oj nie chcialbym stracic mojej kolekcji:/ i dlatego zabawek do domQ nie znosze, a jak byli u mnie panowie to tylko sprawdzali czy luski maja zbite splonki, i nie mowili nic na temat wiercenia dzior wiec takowych nie wierce, zle robie?

czyli można spać spokojnie o ile:
1. łuski nie mają prochu
2. spłonki są zbite
3. granaty, miny, pociski to tylko same, SAME żelazo

hełmy, bagnety, szable mundury, skrzynki nie podlegają zaborom policji ?

a co ze spłonkami łusek, które nie sa zbite ale sa puste np: chemicznie, termicznie pozbawione ( tego złego )?

- co z wykręcanymi spłonkami artylerii, nie zbitymi, ale w pełni rozkrecalnymi i bezpiecznymi ?

Osobiście potępiam znoszenie do domu wszelkich rozrywkowych złomów.Ale te pociski ze zdjęcia jak dla mnie wyglądają na ćwiczebne (nie jestem fachowcem w tej dziedzinie) może któryś z kolegów zna znaczenie białego pasa na pocisku?

Witam
niestety to zalezy od widzi misie tych co przychodza mi niestety zabrali nawety hełmy i skrzynki po amunicji a jak im mowiłem ze łuski sa przewiercone i chemiczne zneutralizowane to powiedzieli ze to ich nieinteresuje bo w ustawie jest napisane ze ma byc spłonka zbita i kropka
pozdrawaim m_bomba

Witam,
W tej kwesti raczej nic sie nei zmieniło od dawna i obowiazuje USTAWA z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji, oczywiscie zaktualizowana, z naniesionymi późniejszymi zmianami (Dz. U. Nr 53, poz. 549.

I tak oto w rozdziale pierwszym:
Art. 5. 1. Gotowe lub obrobione istotne części broni lub amunicji uważa się za broń lub amunicję.
2. Istotnymi częściami broni palnej i pneumatycznej są: szkielet broni, baskila, lufa, zamek, komora zamkowa oraz bęben nabojowy.
3. Istotnymi częściami amunicji są: pociski wypełnione materiałami wybuchowymi, chemicznymi środkami obezwładniającymi lub zapalającymi albo innymi substancjami, których działanie zagraża życiu lub zdrowiu, spłonki inicjujące spalanie materiału miotającego i materiał miotający w postaci prochu strzelniczego.

Tak wieć wirecenie łusek jest bescelowe, gdzyż łuska nie jest istotną cześcia amunicji. Spłonka owszem jest, ale tu trzeba w tym miejscu zajrzeć do definicji spłonki i znać jej budowę - Spłonka, urządzenie detonujące pod wpływem uderzenia materiał wybuchowy lub zapalające ładunki prochowe. Osłona metalowa wypełniona inicjującym materiałem wybuchowym albo masą zapłonową.
Tak wieć czy spłonka jest zbita czy w jakikolwiek inny sposób pozbawiona materiału inicjującego nie ma znaczenia.
Mamy poprostu wtedy 2 miedziane miseczki...
A wszystko inne to interpretacja nszych jaśnie oświeconych stóżów prawa bazujacych na ludzkiej niewiedzy. Ciekawe co by taki mądrala zrobił jakby go poprosić o wskazanie tego o czym mówi w odpowiedniej ustawie.... no ale mamy przecież tak wybitnych specjalistów....

Pozdrawiam
Zolwiorro

Mam taki pytanie,mianowicie kolegi ojciec przeżył nalot w ubiegłym tygodniu.Przyznał się do posiadani kilku rzeczy które mu zgarnęli.Mianowicie zarekwirowano mu kolbe do mośka oryginał nówka samo drewno,kilka rozrywek (łuski,jakiś większy pocisk),dwa wykrywacze metali.Teraz wzywają kolege na jutro,który mieszkał osobno i nic na jego posesji nie znalezli więc chyba jego wykrywacz powinni mu oddać jeżeli powie że rozrywek nie szukał ani nie zabierał ze sobą?No i co z tą kolbą czy może się starać o jej odebranie?Choć mimo wszystko szable i bagnety pozostawili w spokoju.

Wykrywki mogą przepaść jako dowód w sprawie i narzędzie przestępstwa - poszukiwania. Bo zakładam, że nie wyrabiał wszystkich pozwoleń za każdym razem idąc w las? ;)

Kolbę powinni oddać i należy o to wnioskować.

Witam:))
Kolba nie jest istotną częśćia broni, jest kawałkiem drewna.. nie mają podstaw do jej zatrzymania, jeśli będą chcieli proponuję żeby określi na jekiej podstawie twierdza inaczej, jeśli będą. Łuska i sam pocisk jeśli są puste są tylko kawałkami metalu, nie są istotnymi cześciami amunicji - i tu znowu kłanai się ustawa..... O ile wiem także, przynajmneij na razie posiadanie wykrywacza nie jest zabronione;))
Proponuje normalnie pogadać i zdać sie na ich zdrowy rozsadek. Jeśli to nie pomoze i jak będą cos kombinowąć to niech wszystko daja na piśmie i odwoływać się od tego aż do skutku.. jak nie wykażą się zdrowym rozsądkiem to innego bata na nich nie ma...
Jak któryś będzie musiał sie z nich pod czymś podpisać to 2 razy sie zastanowi... zresztą w 99% nie maja kwalifikacji to stwierdzenia czy cos jest czy nie jest czymś co im sie wydaje... i tu będą musieli powołać biegłego...
Policja zawsze lubi podpierać się papierkami, moze nawet lepiej wydrukować sobie fragment ustawy i jak cos im to podetknać pod nos....
Pozdrawiam
Zolwiorro

Co do łusek to oceni je powołany biegły - jeżeli znajdzie sprawne spłonki to nie dobrze.

Kolbę w pewnych przypadkach też mogą zatrzymać. Przykładem jest tu np MP44, który bez kolby (w której jest sprężyna suwadła) jest niezdatny do użytku. Jeżeli znajdą taką broń rozłożoną na części to zgarną też kolbę i nie oddadzą.

Racja, że o WSZYSTKO trzeba prosić na piśmie.

Polecam artykuł Gazety Policyjnej na temat czym jest amunicja:

www.gazeta.policja.pl/archiwum/2004/s13a1.html

pociski wypełnione materiałami wybuchowymi, chemicznymi środkami obezwładniającymi lub zapalającymi albo innymi substancjami, których działanie zagraża życiu lub zdrowiu, spłonki inicjujące spalanie materiału miotającego i materiał miotający w postaci prochu strzelniczego"

Słowem wszystko to co mogłoby nam wybuchnąć w rękach ...
Nic o łuskach, czy też pociskach niezawierających materiałów wybuchowych ...
Odnoszę wrażenie że ustawodawcy chodziło tylko i wyłącznie o nasze zdrowie. Policjanci nie koniecznie kierują się tak szlachetnymi pobudkami... ;p

Witam Szanownych Kolegów !
A jak jest z ewentualną rekwizycją broni białej ? Jeśli posiadam kilka bagnetów i nie fechtuję nimi na spacerze, to czy w czasie hipotetycznej rewizji związanej z wykopkami, smutni panowie" mają prawo zabrac mi kolekcję ???
pozdrawiam

No to co ? nie ma na nich jakiejś sprawiedliwości, jak można zabrać bagnet czy szablę, i potem poprostu tego nie oddać.
Jężeli w protokole wpisze się dokładnie co zabrano łącznie z nr, i wzorami szabel to też nie oddadzą?, A jeżeli nie będą chcieli tych danych wpisać to czy odmówić podpisania protokołu tylko napisać notatkę z jakich powodów?
Powyższe pytania zadaję mając na uwadzę zabór broni białej na którą nie trzeba zezwoleń, a nie palnej czy amunicji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie