Skocz do zawartości
  • 0

Haki, ich przeznaczenie?

Raned

Pytanie

Często wykrywaczem znajdowane są różnorodne haki z I i II wojny, zwane też holenderkami. Wiem, że mają związek z ładownicą i pasem. Do czego dokładnie służyły, do czego były przyszywane i ile sztuk miał jeden żołnierz?
Na skanie oryginalna holenderka.

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Często wykrywaczem znajdowane są różnorodne haki z I i II wojny, zwane też holenderkami. Wiem, że mają związek z ładownicą i pasem. Do czego dokładnie służyły, do czego były przyszywane i ile sztuk miał jeden żołnierz?
Na skanie oryginalna holenderka.

Cel zastosowania - podtrzymywanie pasa aby się nie zsuwał, szczególnie obciążony ewipunkiem. Czyli podobnie jak szlufki, tyleże przez szlufki trzeba przekładać pas a na haki założyć od góry (jednak niektóre mundury np niektóre współczesne policyjne mają szlufki). Podobną funkcję spełnieją szelki do pasa i zrezygnowano na ich rzecz z haków. Jednak były też używane równolegle, podobnie jak system koalicyjka do pasa i haki.
Ilość to minimum 2 haki po bokach miej więcej pod pachami, ewentualnie 4 sztuki rozłożone 2 z przodu po bokach od rozpiecia kurtki i z tyłu z 10 cm od kręgosłupa.
Mocowanie haków - wszywane, i to solidnie na stałe - haki jak ten na fotce, plus podobne z dziurkami lecz wąskie i podłużne.
Drugi system - haki z drutu przekładane przez obrąbioną dziurkę w materiale (moga być 3 takowe, jedna nad drugą), w kurtce jaką mam (powojenny grenzschutz) przekłada się też hak trzez pasek materiału jaki jest wszyty zaraz pod pachą, mozna je swobodnie demontować np. do prania.
Jeśli kurtka sięga do tyłka, haki są na wysokości pasa (wszywane,wkładane), przy krótkiej (jak battledres) - mundury SA, pancerne są wszyte na dolnej krawędzi kurtki (tu najczęściej właśnie 4 szt. i to podłużne, jak widzę na fotce asymetrycznie - przedni hak jest wszyty bardzo blisko klamry od pasa, drugi nico dalej)

To tyle tej nieco przydługiej hakologii.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie