bebelek13 Posted November 1, 2003 Author Posted November 1, 2003 Witam mam pytanko czy ktorys z szanownych poszukiwaczy mogl by mi pomoc w jednej sprawie ?Poszukuje informacji o wyrzutni rakietowej V 2 na gorze Wieżyca kolo Kościerzyny ewntualnie w tych rejonach. Z gory dziekuje .Pozdr.
arcady Posted November 1, 2003 Posted November 1, 2003 Hmmm, kiedyś czytałem artykuł w Wieczorze Wybrzeża. Niby miały tam być wyrzutnie V2... w silosach, na wzgórzu nieopodal Wieżycy. Jak zwykle jakieś bujdy dziennikarskie, ale coś tam było chyba. Teraz tam jest jakaś stacja przekaźnikowa, czy cuś.PozdrawiamA
mietek Posted November 1, 2003 Posted November 1, 2003 Też nic o tym nie słyszałem, nie widziałem tez w tamtych okolicach nic przypominającego takowe.
bebelek13 Posted November 1, 2003 Author Posted November 1, 2003 Dzieki bardzo arcady ,wlasnie slyszalem o znajomego o tych wyrzutniach.teraz na szczycie tej gory jest taras widokowy a okazuje sie ze taras ten stoi na mijscu gdzie miala byc odpalana akieta . bede dalej szukal moze cos sie dowiem .Pozdrawiam
Gambit Posted November 1, 2003 Posted November 1, 2003 A sprawdzałeś w książce M. Wojewódzkiego Akcja V1, V2"?
mietek Posted November 1, 2003 Posted November 1, 2003 Szanse na pozytywne sprawdzenie tej wiadomości oceniam na 1%.W żadnej z ksiazek nic o tym nie było, a przeczytałem ich wiele.Po za tym do odpalenia rakiet testowych trzeba:stanowisko startowe, hangary, magazyny, drogi dojazdowe, budynki mieszkalne dla załogi, punkty obserwacyjne i pomiarowe, radary, radiostacje. itp, itd...Kawał betonu nie wystarczy. A tam nic takiego nie ma. Rejony testowania sprzętu niemieckiego, były zamykane i dobrze chronione, więc było by o tym szerzej wiadomo, a tu znowu nic.Ale cóz powodzenia, chętnie bym się dowiedział że sie mylę.
arcady Posted November 1, 2003 Posted November 1, 2003 Tzn. w wymienionym przeze mnie artykule była mowa nie o samej G. Wieżyca, ale o wzniesieniu nieopodal niej. Obecnie na Wieżycy jest efektowna wieża widokowa, a zaraz obok fundamenty jej poprzedniczki.A co do wyrzutni V2 w silosach w tym rejonie to jestem co najmniej sceptyczny.Daj znać jak się czegoś dowiesz.
bebelek13 Posted November 2, 2003 Author Posted November 2, 2003 ok DZIEKI! Jak czegos sie dowiem to dam znac
Guest Posted January 21, 2004 Posted January 21, 2004 Rozmawiałem dawno temu z mieszkańcem Szymbrku i od niego wiem że na szczycie ale nie Wieżycy tylko na szczycie obok (ok 1km.)była wyrzutnia V2.Byłem tam osobiście.Wiedzie tam utwardzona droga - od razu widać że bardzo stara.Zaś na szczycie jest betonowy pierścień o średnicy ok 15 m.,wysokości i grubości ok 1m.Obecnie na tym pierścieniu stoi maszt telefonii komurkowej
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.