Skocz do zawartości

Prosze o pomoc

bebelek13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam mam pytanko czy ktorys z szanownych poszukiwaczy mogl by mi pomoc w jednej sprawie ?
Poszukuje informacji o wyrzutni rakietowej V 2 na gorze Wieżyca kolo Kościerzyny ewntualnie w tych rejonach. Z gory dziekuje .
Pozdr.
Napisano
Hmmm, kiedyś czytałem artykuł w Wieczorze Wybrzeża. Niby miały tam być wyrzutnie V2... w silosach, na wzgórzu nieopodal Wieżycy. Jak zwykle jakieś bujdy dziennikarskie, ale coś tam było chyba. Teraz tam jest jakaś stacja przekaźnikowa, czy cuś.
Pozdrawiam
A
Napisano
Dzieki bardzo arcady ,wlasnie slyszalem o znajomego o tych wyrzutniach.
teraz na szczycie tej gory jest taras widokowy a okazuje sie ze taras ten stoi na mijscu gdzie miala byc odpalana akieta . bede dalej szukal moze cos sie dowiem .Pozdrawiam
Napisano
Szanse na pozytywne sprawdzenie tej wiadomości oceniam na 1%.
W żadnej z ksiazek nic o tym nie było, a przeczytałem ich wiele.
Po za tym do odpalenia rakiet testowych trzeba:
stanowisko startowe, hangary, magazyny, drogi dojazdowe, budynki mieszkalne dla załogi, punkty obserwacyjne i pomiarowe, radary, radiostacje. itp, itd...
Kawał betonu nie wystarczy. A tam nic takiego nie ma. Rejony testowania sprzętu niemieckiego, były zamykane i dobrze chronione, więc było by o tym szerzej wiadomo, a tu znowu nic.
Ale cóz powodzenia, chętnie bym się dowiedział że sie mylę.
Napisano
Tzn. w wymienionym przeze mnie artykule była mowa nie o samej G. Wieżyca, ale o wzniesieniu nieopodal niej. Obecnie na Wieżycy jest efektowna wieża widokowa, a zaraz obok fundamenty jej poprzedniczki.
A co do wyrzutni V2 w silosach w tym rejonie to jestem co najmniej sceptyczny.
Daj znać jak się czegoś dowiesz.
  • 2 months later...
Napisano
Rozmawiałem dawno temu z mieszkańcem Szymbrku i od niego wiem że na szczycie ale nie Wieżycy tylko na szczycie obok (ok 1km.)była wyrzutnia V2.Byłem tam osobiście.Wiedzie tam utwardzona droga - od razu widać że bardzo stara.Zaś na szczycie jest betonowy pierścień o średnicy ok 15 m.,wysokości i grubości ok 1m.Obecnie na tym pierścieniu stoi maszt telefonii komurkowej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie