Gebhardt Napisano 9 Marzec 2007 Autor Napisano 9 Marzec 2007 Zaskoczyla mnie informacja w instrukcji lacznosci ze CO DRUGI zolnierz plutonu piechoty i kawalerii mial byc wyposazony w 'plachte wytyczna'. Byla to szmatka 0.5 x 0.6m powierzchni, usztywniona z jednej strony listewka. Jezeli ten sam system byl jak przy wszystkich innych plachtach sygnalizacji z lotnikiem to z jednej strony byla czerwona (przed 1939 czarna) a z drugiej biala. Zajrzalem oczywiscie od razu do instrukcji kawalerii i powierzchowna lustracja zestawow wyposazenia nic nie wykazala. Czy ktos ma jakies informacje na ten temat? Co drugi zolnierz POCZTU mialoby sens. Ale tych 30 costam szmatek na pluton to chyba przesada (szczegolnie ze instrukcja mowi ze od biedy chustka do nosa swietnie zastapi 'plachte'!).
kolekcj Napisano 9 Marzec 2007 Napisano 9 Marzec 2007 Właśnie patrzę w Regulamin Wojsk Łączności cz. V-B - sygnalizacyjne środki łączności. Regulamin co prawda zatwierdzony był w 1938 roku, ale mam wydanie z 1939. Więc stan raczej aktualny na wrzesień. Stoi w nim, że tarczę sygnalizacyjną posiada tylko sygnalista patrolu sygnalizacji ręcznej.Czy może coś źle zrozumiałem?
Gebhardt Napisano 9 Marzec 2007 Autor Napisano 9 Marzec 2007 Kolekcj - patrz ciut dalej w czesci o lacznosci z lotnikiem. Jutro podrzuce namiary dokladne bo akurat nie mam pod reka.
kolekcj Napisano 10 Marzec 2007 Napisano 10 Marzec 2007 Przecież z lotnikiem komunikowano się za pomocą płacht, a nie sygnalizacji ręcznej?
Gebhardt Napisano 11 Marzec 2007 Autor Napisano 11 Marzec 2007 Alez drogi Kolekcj - przeciez ani ja ani regulamin nie mowia o zadnej sygnalizacji recznej :) Dokladnie wlasnie chodzi o sygnalizacje za pomoca placht. Doslownie:Rozdzial C, Czesc 2 b): Plachty wytycznePunkt 69. WyposazeniePlachty wytyczne stanowia etatowe wyposazenie plutonow strzeleckich w piechocie (liniowych w kawalerii). W plachty jest wyposazony co drugi szeregowiec plutonu. W braku placht mozna uzyc srodkow zastepczych, np recznikow, chustek itp.Punkt 70. Wykladanie i zwijanieWylozenie placht wytycznych zarzadza dowodca plutonu po uprzednim rozpoznaniu samolotu: - na rzadanie lotnika Gdzie jestescie", - w wypadkach z gory ustalonych, - z wlasnej inicjatywy w razie naglego posuniecia sie do przodu lub cofniecia.Plachty wyklada sie na ziemi przed soba przytrzymujac je za listewki. Plachty wytyczne zwija sie: - na sygnal lotnika rozumiano", - najpozniej 10 minut po wylozeniu, jesli lotnik nie da sygnalu rozumiano". Zwiniecie zarzadza dowodca plutonu. W razie zabicia lub zranienia wykladajacego przejmuje, wyklada i zwija plachte najblizszy sasiad. Potwierdza te informacje zalacznik 12 (Ogolnie zestawienie placht do lacznosci z lotnikiem) ktory podaje wymiary plachty (0.6 x 0.5) i w uwadze 10 podaje: w plachty wytyczne jest wyposazony co drugi szer. plut. strzel. (liniowego kawalerii).
kolekcj Napisano 12 Marzec 2007 Napisano 12 Marzec 2007 To musi być pomyłka, bo faktycznie wyszła koszmarna bzdura. Te płachty są poprostu za duże, żeby nimi tak szczodrze obdzielać żołnierzy.
kolekcj Napisano 13 Marzec 2007 Napisano 13 Marzec 2007 http://www.skelnik.net/2007/03/sygnalizacja-pachtami.htmlTak wyglądało.
Gebhardt Napisano 13 Marzec 2007 Autor Napisano 13 Marzec 2007 Kolekcj - a moglbys mi z laski swojej podeslac na priva bo mnie system w pracy nie pozwala obejrzec Twojej stronki? Mozliwe ze mam warunki techniczne do tego cuda. Tez uwazam ze cos sie komus pomyrdalo. Bo gdzie indziej w tej instrukcji pisze ze wszystkie srodki lacznosci z lotnikiem powinny byc przy dowodcy - wiec co polowa plutonu ma chodzic za dowodca bez przerwy? Ewidentny nonsens - ale jest, i to potwierdzany dwa razy. Staram sie wczytac jakies inne znaczenie w tekst ale nijak inaczej nie wychodzi.
atyl Napisano 14 Marzec 2007 Napisano 14 Marzec 2007 Poza wykładaniem płacht dla łączności z lotnikiem płachty wytyczne stosowano do sygnalizacji naziemnej alfabetem Morse'a. Patrz zakładka płachty sygnalizacyjne.http://www.rkd.prv.pl/
atyl Napisano 14 Marzec 2007 Napisano 14 Marzec 2007 Przepraszam- nie płachty, a tarcze sygnalizacyjne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.