Jzuek39 Napisano 4 Marzec 2007 Autor Napisano 4 Marzec 2007 witam wszystkich serdecznie...Mam pytanie o pewien film.Bardzo potrzebny mi jest jego tytuł bo mi się bardzo spodobał...obejżałem go jakieś pół roku temu i do tej pory nie mogłem się dowiedzieć co to był za film...Opowiadał on o tym jak polska jednostka wojska polskiego stacjonująca w domu (przekształcony na szpital) została okrążona przez sowietów/ukrainców i po walce zdobyta...jeden z żołnieży próbuje przedostać się przez okrążenie do stacjonującego w pobliżu pułku i powiadomić o ataku przez nieprzyjaciela...lecz nie udaje mu się to...w filmie przedstawione jest także jak dowódca Sowietów/Ukrainców zakochuje się w pielęgniarce(chyba Weronice Rosati) i pomaga jej uciec z tego domu lecz tą pomocą płaci życiem...i na tym się skończył film...leciał on chyba na TVP 3 bądź na dwójce...film był niedawno nakręcony.A akcja historyczna dzieje się chyba w latach 1919-1920(nie jestem pewny)bardzo prosze o pomocPozdro
feeder Napisano 5 Marzec 2007 Napisano 5 Marzec 2007 Zapewne chodzi Ci o Wrota Europy", film na motywach reportażu Melchiora Wańkowicza Szpital w Cichiniczach". Tyle że nie grała tam Rosati a Bachleda - Curuś. Po więcej informacji pogooglaj sobie.
feeder Napisano 5 Marzec 2007 Napisano 5 Marzec 2007 Zapomniałem wspomnieć, że chodzi tam o sowietów a nie Ukraińców.
Jzuek39 Napisano 5 Marzec 2007 Autor Napisano 5 Marzec 2007 tak o ten film chodzi!! wielkie, wielkie dzięki!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.