Skocz do zawartości

Jak zabezpieczyć stary papier?

281

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Jestem w posiadaniu papieru z obrazkiem i podpisem.
Jest to papier z roku 1941,do dnia dzisiejszego wisiał na ścianie w ramie.Chciałbym go z tej ramy wyciągnąć,zakonserwować tak żebym mógł go schować dla potomnych.Pozwolę sobie zauważyć że jest to cenne dla mnie.
Jak mam zabezpieczyć ten dokument?
Pozdr.281

Papier należy trzymać z dala od bezpośredniego światła i wilgoci. Wszelkie grafiki, stare mapy, druki, akwarele etc. na papierze moga być b. długo przechowywane z odpowiednim pass partout, pod szkłem, w ramce. Jeżeli papier nie został porażony przez grzyby, pleśnie, mikroorganizmy, larwy etc. nie został zawilgocony, to specjalnie nie trzeba go poddawać zabiegom renowacyjnym. Mozna z papieru usunąć kurz (jezeli tam jest). W przypadku czegoś cennego - warto dac do oczyszczenia (papiersie myje)specjaliscie. Kształci ich Zakład Konserwacji Papieru i Skóry UMK Toruń.
PZDR

Witam!
Sam papier nie wygląda źle,jest koloru żółtawego ale jest też odstępstwo od tego koloru w paru miejscach jest on biały tak jakby jakieś zwierzątka sobie podjadały.Mało tego są jakieś czarne punkciki(wyglądają jak jakieś robaczki,ale się nie ruszają.Może ktoś wie gdzie w Poznaniu mieści się taki zakład konserwatorski?
Dzięki greg1!
Pozdrawiam 281!

Wojtek,
no, nie wiem czy sie uda (He,he). Tych konserwatorów, z którymi miałem kontakt raczej nie emocjonują zardzewiałe łuski, kawałki zamka od Mosina, przygniecione felgi od 251, (he,he). Delikatnie rzecz ujmując (8 marca!) są to osobnicy rodzaju ludzkiego noszacy spódnice.
281
daj znać czy coś sie udało Tobie dowiedieć, załatwić, tak z ciekawości...
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie