281 Napisano 4 Marzec 2007 Autor Share Napisano 4 Marzec 2007 Witam!Jestem w posiadaniu papieru z obrazkiem i podpisem.Jest to papier z roku 1941,do dnia dzisiejszego wisiał na ścianie w ramie.Chciałbym go z tej ramy wyciągnąć,zakonserwować tak żebym mógł go schować dla potomnych.Pozwolę sobie zauważyć że jest to cenne dla mnie.Jak mam zabezpieczyć ten dokument?Pozdr.281 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 6 Marzec 2007 Share Napisano 6 Marzec 2007 Papier należy trzymać z dala od bezpośredniego światła i wilgoci. Wszelkie grafiki, stare mapy, druki, akwarele etc. na papierze moga być b. długo przechowywane z odpowiednim pass partout, pod szkłem, w ramce. Jeżeli papier nie został porażony przez grzyby, pleśnie, mikroorganizmy, larwy etc. nie został zawilgocony, to specjalnie nie trzeba go poddawać zabiegom renowacyjnym. Mozna z papieru usunąć kurz (jezeli tam jest). W przypadku czegoś cennego - warto dac do oczyszczenia (papiersie myje)specjaliscie. Kształci ich Zakład Konserwacji Papieru i Skóry UMK Toruń.PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
281 Napisano 7 Marzec 2007 Autor Share Napisano 7 Marzec 2007 Witam!Sam papier nie wygląda źle,jest koloru żółtawego ale jest też odstępstwo od tego koloru w paru miejscach jest on biały tak jakby jakieś zwierzątka sobie podjadały.Mało tego są jakieś czarne punkciki(wyglądają jak jakieś robaczki,ale się nie ruszają.Może ktoś wie gdzie w Poznaniu mieści się taki zakład konserwatorski?Dzięki greg1!Pozdrawiam 281! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 7 Marzec 2007 Share Napisano 7 Marzec 2007 Witaj 281,prześlij do mnie e-mail, to zwrotnie podam Tobie kontakt do konserwatora.Prawdopodobnie coś poradzi, dzisiaj już z nim rozmawiałem w tym temacie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
281 Napisano 7 Marzec 2007 Autor Share Napisano 7 Marzec 2007 Witam!Jestem wdzięczny za pomoc greg1.mój e-mail m281@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 7 Marzec 2007 Share Napisano 7 Marzec 2007 Gdyby udało się owego profesjonalnego konserwatora zaciągnąć czasami tu na forum było by miło. Greg spróbuj.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 8 Marzec 2007 Share Napisano 8 Marzec 2007 Wojtek,no, nie wiem czy sie uda (He,he). Tych konserwatorów, z którymi miałem kontakt raczej nie emocjonują zardzewiałe łuski, kawałki zamka od Mosina, przygniecione felgi od 251, (he,he). Delikatnie rzecz ujmując (8 marca!) są to osobnicy rodzaju ludzkiego noszacy spódnice.281daj znać czy coś sie udało Tobie dowiedieć, załatwić, tak z ciekawości...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.