Widd Napisano 2 Marzec 2007 Autor Napisano 2 Marzec 2007 Pozwolę sobie jeszcze zaprezentować moje ulubione zdjęcie. Kupione już w Poznaniu, ale jest to dowód tego, że nie zawsze o wartości zdjecia stanowi obraz.Jak widać źle przechowywane, uszkodzone itd.A z tyłu napis:W dowód pamięci ofiaruje. Leon"I pod spodemPOZNAŃ 31.8.1939 - Ładna data, prawda???Jakie to auto???
jotes Napisano 2 Marzec 2007 Napisano 2 Marzec 2007 Z określeniem typu auta nie będzie pewnie problemu. Ciekaw jestem natomiast, czy ktoś rozpoznaje gdzie zrobiono to zdjęcie?
Darda Napisano 2 Marzec 2007 Napisano 2 Marzec 2007 Ten oficer ze zdjęcia z 2007-03-02 15:04:00 ma na naramiennikach TRZY gwiazdki, więc jest rotmistrzem (to kawaleryjski odpowiednik kapitana, który w Wojsku Polskim miał trzy, a nie cztery gwiazdki). Sądząc po odznace pułkowej – z 6 pułku strzelców konnych z Żółkwi.Piękne zdjęcia.
Widd Napisano 6 Marzec 2007 Autor Napisano 6 Marzec 2007 Jeszcze jedno zdjęcie. Pogrzeb Marszałka. Trochę niewyraźne, bo zrobione cyfrówką - skaner mi siadł.Drugi od lewej to Goering. A pozostali???
Darda Napisano 6 Marzec 2007 Napisano 6 Marzec 2007 Jak by Ci tu powiedzieć – cztery gwiazdki są po prostu NIEMOŻLIWE. W Wojsku Polskim kapitan (czyli w kawalerii – rotmistrz) nosił TRZY gwiazdki. Podporucznik miał jedną, porucznik dwie, kapitan trzy. Czwartą gwiazdkę kapitanowi dokleili nie wiedzieć czemu komuniści chyba w latach 50-tych, i pokutuje to do dziś.Przed wojną było jednak normalnie, i dla oznaczeniu trzech stopni oficerów młodszych trzy gwiazdki wystarczały.Zdjęcie przedstawia rotmistrza 6 Pułku Strzelców Konnych hetmana wielkiego koronnego Stanisława Żółkiewskiego. Dlatego ma on na naramienniku monogram honorowego szefa pułku – S i Ż z buławą, której fragment omyłkowo wziąłeś za gwiazdkę.Pozdrawiam i gratuluję świetnych zdjęć, Darda
Gebhardt Napisano 6 Marzec 2007 Napisano 6 Marzec 2007 Dla scislosci: przed wojna kapitan byl oficerem starszym.
Darda Napisano 7 Marzec 2007 Napisano 7 Marzec 2007 Gebhardt – oczywiście masz rację, na dodatek był jedynym stopniem „starszooficerskim” :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.