Skocz do zawartości

Pomocy !!!

Etam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ktoś kiedyś napisał mi na forum kup se człowieku katalog.Więc kupiłem i takiej monety w nim niema,to znaczy jest ale nie srebrna.Może ktos z Was mi pomoże i coś o niej powie.Dzięki Etam

Napisano
Hej Etam!
Jest to szeląg elbląski Augusta III. Generalnie to wszystkie one są ze srebra ale bardzo podłej próby i czasem wyglądają na srebrne a czasem na miedziane.
Twoj jest w niezlym stanie i jako taki może być wart z 15-20zl (a moze nawet wiecej?).
Napisano
szeląg Toruń 1663 August III .
Z tego co wiem to tylko w latach 1760, 1761 i 1762 były bite szelągi z cystego srebra (rzadkie) natomiast w 1763 nie. Jeśli jest z czystego srebra to moje gratulacje.
Napisano
Witam,
nie wiem Etam, jaki ty sobie katalog kupiłeś że nie ma tej monety ale w w katalogu kamiński - żukowski " moneta ta występuje pod numerem 1019 i jest to :
Szeląg toruński bity w mennicy w Toruniu odmiana z literkami DB i herbem torunia pomiędzy nimi.
Cena rynkowa jak już ktoś wspomniał 20 zł ( a i jeszcze jedno moneta jest określana jako R1 czyli moneta o najniższym współczynniku żadkości .

PZDR PATRON

PS: kupuj raczej stare katalogi moent polskich bo z tego co widzę to im nowsza edycja tym większe gówno to się okazuje i za coraz większe pieniądze.....
Napisano
Patron ale ta moneta jest ze srebra .Mam ten sam katalog o którym piszesz,wydany w Wawie w 1980r. i pod tą pozycją jest taka moneta ale z miedzi.
Pozdrawiam Etam.
Napisano
Etam, jeśli możesz to prześlij mi na granada@pompy.pl skan jak największy i jak najlepszy strony na której jest data......zaczynam być zaciekawiony , ale nie chce mi się wierzyć ....muszę opodjechać do starych po poważniejszą literaturę ...... jeśli to jest srebro to muszę mieć ten skan... BRADZO PROSZĘ ...

PZDR PATRON
Napisano
no dobra doczytałem.....
Więc tak : szelągi bite w mennicy w toruniu były dwojakiego rodzaju : z Czystego srebra : 1760, , klipa 1760, 1761, 1762. reszta czyli między innymi ten twój była bita w miedzi , ale........
Ale ta miedż miała do 10% zawartości srebra .
Wniosek , na pewno ten twój nie jest z czystego srebra , bo skan na to nie wskazuje, jest to po prostu ładnie zachowany szelążek miedziany( stop ze srebrem ) i dlatego ma on srebrne plamki , co widać na skanie powiększonym. Poza tym wielkość korony , zawinięcie monogramu itp ewidentnie wskazują na numer katalogowy który podałem wcześniej.

PZDR PATRON

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie