Skocz do zawartości
  • 0

Polski sygnet oficerski- macie jakieś informacje?

Ryszard Ochucki

Pytanie

Napisano

Na jednej z aukcji pojawił się taki oto sygnet- mam identyczny,pamiatkę rodzinną. Napiszecie mi może coś wiecej na jego temat? Nic mi o tym nie wiadomo poza tym ze to sygnet oficerski.... za co był nadawany,jaką przedstawia wartość, ile ich zrobiono itp z gory bardzo dziekuje za wszelkie informacje.Skopiowałem foto z aukcji- oto ono:

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak jak pisałem wcześniej jest to sygnet wręczany w ramach wyróżnienia. Na początku lat 90 po wybuchu demokracji nastała moda na dawanie tego typu wyróżnień. Wręczano go w drodze wyróżnienia w zamian np. innej nagrody rzeczowej lub nagrody pieniężnej. Nie było przepisów, które by normowały jakie zasługi" należy mieć aby go otrzymać. Ten pierścień, który jest na zdjęciu nie jest pierścieniem oficerskim, a był wręczany chorążym i podoficerom. Pierścień wręczany oficerom miał orła na biało czerwonej emaliowanej tarczy - na ukos prawa góra - lewy dół. Chociaż być może w różnych jednostkach mogło być różnie. Niektóre pierścienie miały w środku dedykację np Od dowódcy ......" Na pewno był on wręczany w tym okresie żołnierzom 1DZ. Nie wiem ile ich wykonano, ale była to akcja jednorazowa. Nigdy potem nie spotkałem się z tym aby był komuś wręczany.
Ciekawostka - były też pierścienie wykonane ze złota, ale żołnierze w jednostkach takich nie otrzzmywali.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie