kloki Napisano 22 Luty 2007 Autor Share Napisano 22 Luty 2007 Witam.Od jakiegoś czasu w róznych wątkach, poradnikach konserwacji, u różnych autorów wyczytuję, iż w wielu przypadkach dobrą metodą na oczyszczenie, badz rozruszanie jest palnik, czyli podgrzanie przedmiotu do odpowiedniej temperatury. I tu pojawia się moje pytanie:Jaki palnik najlepiej kupić? Czy taki sam używa się do podgrzewania zastałych śrub jak i np. do obczyszczania monetek? Jaki palnik do jakiego rodzaju oczyszczania?Na allegro mamy szeroki wybór, dlatego proszę o opinię użytkowników tychże urządzeń.Pozdrawiam!kloki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 Ja miałem palnik - długopis, szybko się zatkał, nie polecam, za 6,50.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 Do śrub to zwyle acetylenowy taki jak w warsztatach blacharskich. Do opalania to taki do butli turystycznej na propan butan. Do monetek to laboratoryjny na gaz ziemny. Te długopisowe są na izobutan i do niewielkich przedmiotów mogą mieć zastosowanie, niestety nikła szansa że taki za kilka złotych będzie działał, to raczej praktycznie jednorazówki.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 inna metoda to grill, wrzucasz do zaru a rdza stygnac sama odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldefryk Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 Te małe palniczki to do d....y, szkoda się denerwować bo nie działają nawet 5 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker 1 Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 Polecam palnik na bropan-butan do butli turystycznych,ma wymienne dysze o różnej grubości płomienia.Używany w zakładach jubilerskich do lutowania nawet najdrobniejszych elementów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.