Skocz do zawartości

Autostrada A 4 - napis

Pevnost

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Właśnie na tejże autostradzie,(kierunek Wrocław - Legnica) jakiś czas za tablicą informacyjną mówiąca nam ze do Legnicy jeszcze 36km, mijamy kolejny widukt przebiegający nad jezdniami. Na jednym z tych wiaduktów na srodkowym filarze, umiejscowionym na pasie zieleni mignął mi ostatnio sporych rozmiarów rosyjski napis. Wszystkie wiadukty na tym odcinku drogi są odnowione, pokryte jasna farbą. Natomiast fragment z napisem pozostaje nie zamalowany, jest celowo pozostawiony bez odnawiania (tło stanowi oryginaly" tynk). Czy ktoś orientuje się cóż to za napis? Jeśli nie, to może ktoś kto często pokonuje tą trasę wzmoże swoją czujność na tym odcinku i uda mu się zauważyć ten napis, może zrobic fotę itp. Dajcie znac jeśli coś o tym wiecie.
Pozdrawiam!

niedaleko w sumie od mostu - to chyba była albo ściana kamienicy przed albo ściana z tyłu koszarów ruskich/ dawniej batalionu strzelców krajowych

Wiem, bo członkowie mojej rodziny uwiecznili się na foto w pobliżu napisu :)

Zresztą podobno napis miał powstać nieprzypadkowo, akurat tam w walce o most miało zginąć wielu ruskich - tuż przy moście stoi jeszcze postument gdzie kiedyś były hełmy rosyjskie i napis że w walce o most zgginęli i były podane nazwiska - wiadomo mi, że ten pomniczek" oblewano czerwoną farbą, a w końcu ktoś ukradł te hełmy.

Ciekawie by było tam pochodzić z wykrywką w okolicy pól za strzelnicą i wzdłuż wału nad samą odrą.

O to to - dokładnie w pojedynku snajperskim z niemcami - jedni chyba w budynkach kamienic za rzeką a drudzy w budynku z czerwonej cegły tuż przed mostem - chyba dawnej rzeźni miejskiej Oławy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie