Skocz do zawartości

LUNDENDORF I OKOLICE SKWIERZYNY

marecki1341

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam prośbe jeśli ktoś coś wie o grupie warownej lundendorf
lub okolicach Skwierzyny jeśli ktoś może mi powiedziec lokalizacje obiektów tzn.obozy RAD,pojedńcze bunkry inne z góry dziękuje za pomoc.

P.S moga byc to też miejsca walk,okopy,ziemianki.

pozdro!!!
marecki
Napisano
Wszystko znajdziesz w książce Perzyka i Miniewicza (no może poza niektótymi małymi obiektami, typu tobruki, studzienki z klamrami do nikąt i ziemiankami. Polecam poruszanie się wzdłóż rzeki Obry lewym brzegiem, dość dobra leśna droga (teraz już nawet leśnicy nie gonią, bo grzybiarze z lasu znikneli). Na prawie całej dłógości są transzeje na przedpolu pancerwerków, wzdłuż skarpy koryta rzeki. Polecam nocleg w Boryszynie, u Ani Kedryny to może dowiesz się czegoś więcej dla bardziej wtajemniczonych.
Napisano
Mam mape polozenia obozów na terenie MRU, o ludendorfie tez cos mam.
Napisano
No nie wiem jak Ci pomóc, może książke tą znajdziesz w jakiejś pobliskiej bibliotece. Może kupisz na miejscu np w Kaławie. Jeszcze jedna moja uwaga, jeżeli tam nigdy nie byłeś to udaj się jednak na odcinek centralny i jego podziemia. Na skrajach tego odcinka znajdziesz wiele ciekawszych obiektów, niż Ludendorf, który jest modny , oklepany, przekopany i wcale nie ciekawy.
Napisano
Obozy zaznaczone sa: budowniczych, składów itd, oraz transzeje i inne pierdoly, O Ludendorfie chyba mam ksiazke w wersji elektronicznej.
Napisano
Od Pn. Shill, pz.w 745 (3 kondygnacyjny ze studnią do podziemni poza systemem), 741 (cztero kondygnacyjny), na poł. za torami pz.w 708;706;782;703;701
Napisano
Zgadzam się z Secoop-em, że Ludendorf jest już ostro przekopany.
Sam kopałem tam wielokrotnie i to z 7 lat temu, a przede mną i po mnie były jeszcze całe hordy poszukiwaczy. Co prawda dało się tam znaleźć dużo ciekawych rzeczy, ale to chyba już pieśń przeszłości...
Napisano
piszcie o wyszstkim co możecie mi powiedziec natemat tych fortyfikacj najlepiej podawajcie jak najwięcej namiarów na miejsca no i pochwalcie się co wykopaliście ja osobiście z kolegami między innymi z pol-em wykopalisimy tam niemiecki hełm w kturym była taśma od mg pare łusek od lebela i to wszystko wykopaliśmy tam tak mało ponieważ naś koledzy byli tam kilka razy i wykopali reszte przednami.

przepraszam za błędy,jeszcze wykopaliśmy tam takie pudełko na papierosy z jakimś herbem pozdrawiam wszystkich piszcie.
Napisano
Ha,Ha, przekopany mówicie??Ludzie kopią tam od wielu lat i co jakiś czas zaskakują nas wiadomości o nowych ciekawych odkryciach.Poczytajcie ostatnie posty na forum w tym linku.
http://www.eksploracja.org/cgi-bin/forum/post//1.shtml
O samym Ludendorfie została wydana broszurka w 1995 r autorstwa A.Kędryna i R.Jurga i z polskiej literatury najlepiej opisuje tą grupę.Są tam plany wszystkich obiektów i szkic całej Lisiej Góry wraz z podziemiami.A poniżej link do stronki z przedrukiem książki Panów Perzyka i Miniewicza.
http://republika.pl/owb_1/pictures/mapa2.htm
Miłego zwiedzania życzy Grzebiuszka
Napisano
Haa Haa Haa Grzebiuszka. W tym co pisze Adam 242 nie ma za wiele prawdy. Sławne tematy z Julianowa , Wacława i ten kolejny.
Napisano
Hej Pol!
Za dużo nie można się chwalić, bo nie do końca wiadomo kto to nasze forum czyta :-)
W każdym bądź razie było tam kilka hełmów, bagnetów i puszek od masek. Poza tym skrzynki amunicyjne od MG (nawet jedna forteczna), trochę drobnych części do MG, kilka klamer itp. Trafiłem też amerykańską manierkę z 1942r.
Niedaleko Obry było pole minowe na którym były rozbrojone niemieckie miny talerzowe i jakieś brytyjskie lub amerykańskie (!). Zresztą tego typu niespodzianek było dużo więcej, gdyż pociski moździerzowe 50mm i 120mm były na porządku dziennym - dosłownie setki tak na samym Ludendorfie jak i na okolicznych wzgórzach.
W pobliżu znajdował się jakiś obóz (nie wiem czy RAD czy coś innego) a tam trafiały się nieśmiertelniki.
Najciekawszy był jednak kawałek lasu, gdzie Rosjanie wysadzili zdobyczną broń (m.in. lebel, kilka mauserów, MAS, PM Beretta, Berthier, jakieś rakietnice itd.)
Tylko,że to było jak pisałem z 7-8 lat temu...
Napisano
Cze beyo!
Rozumiem aluzję z tymi skrzynkami od mg34 i drobnymi częściami , a czy mółbyś mi też podesłać na priv tj, platrix22@wp.pl namiary na ten lasek.Nawet jak nic nie będzie to można przecież zawsze pochodzić o tak , dla sportu ;D.
z óry dzięki
pozdro pol

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie