marecki1341 Napisano 28 Październik 2003 Autor Napisano 28 Październik 2003 Mam prośbe jeśli ktoś coś wie o grupie warownej lundendorflub okolicach Skwierzyny jeśli ktoś może mi powiedziec lokalizacje obiektów tzn.obozy RAD,pojedńcze bunkry inne z góry dziękuje za pomoc.P.S moga byc to też miejsca walk,okopy,ziemianki.pozdro!!!marecki
Gość Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 Wszystko znajdziesz w książce Perzyka i Miniewicza (no może poza niektótymi małymi obiektami, typu tobruki, studzienki z klamrami do nikąt i ziemiankami. Polecam poruszanie się wzdłóż rzeki Obry lewym brzegiem, dość dobra leśna droga (teraz już nawet leśnicy nie gonią, bo grzybiarze z lasu znikneli). Na prawie całej dłógości są transzeje na przedpolu pancerwerków, wzdłuż skarpy koryta rzeki. Polecam nocleg w Boryszynie, u Ani Kedryny to może dowiesz się czegoś więcej dla bardziej wtajemniczonych.
marecki1341 Napisano 28 Październik 2003 Autor Napisano 28 Październik 2003 niestety niemam tej ksiazki i nikt z mojc znajomych tez niema
Gość Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 Mam mape polozenia obozów na terenie MRU, o ludendorfie tez cos mam.
marecki1341 Napisano 28 Październik 2003 Autor Napisano 28 Październik 2003 możesz mi podac dokladniejsze namiary jakisi obozów RAD,lub jakisi innych ciekawych miejsc
marecki1341 Napisano 28 Październik 2003 Autor Napisano 28 Październik 2003 wie ktoś może na jakiej stronie są mapy lundendorfu i skwierzyny przedwojene,wojene i do lat piedziesiatych
Gość Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 No nie wiem jak Ci pomóc, może książke tą znajdziesz w jakiejś pobliskiej bibliotece. Może kupisz na miejscu np w Kaławie. Jeszcze jedna moja uwaga, jeżeli tam nigdy nie byłeś to udaj się jednak na odcinek centralny i jego podziemia. Na skrajach tego odcinka znajdziesz wiele ciekawszych obiektów, niż Ludendorf, który jest modny , oklepany, przekopany i wcale nie ciekawy.
marecki1341 Napisano 28 Październik 2003 Autor Napisano 28 Październik 2003 Byłem tam dużo razy a jesili byś mógł to podaj mi namiary na te bunkry na obrzeżach.
Gość Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Obozy zaznaczone sa: budowniczych, składów itd, oraz transzeje i inne pierdoly, O Ludendorfie chyba mam ksiazke w wersji elektronicznej.
Gość Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Od Pn. Shill, pz.w 745 (3 kondygnacyjny ze studnią do podziemni poza systemem), 741 (cztero kondygnacyjny), na poł. za torami pz.w 708;706;782;703;701
beyo Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Zgadzam się z Secoop-em, że Ludendorf jest już ostro przekopany.Sam kopałem tam wielokrotnie i to z 7 lat temu, a przede mną i po mnie były jeszcze całe hordy poszukiwaczy. Co prawda dało się tam znaleźć dużo ciekawych rzeczy, ale to chyba już pieśń przeszłości...
pol Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Hej beyo , a może byś sie pochwali co tam ciekawego targałeś.pozdro pol
marecki1341 Napisano 29 Październik 2003 Autor Napisano 29 Październik 2003 piszcie o wyszstkim co możecie mi powiedziec natemat tych fortyfikacj najlepiej podawajcie jak najwięcej namiarów na miejsca no i pochwalcie się co wykopaliście ja osobiście z kolegami między innymi z pol-em wykopalisimy tam niemiecki hełm w kturym była taśma od mg pare łusek od lebela i to wszystko wykopaliśmy tam tak mało ponieważ naś koledzy byli tam kilka razy i wykopali reszte przednami.przepraszam za błędy,jeszcze wykopaliśmy tam takie pudełko na papierosy z jakimś herbem pozdrawiam wszystkich piszcie.
marecki1341 Napisano 29 Październik 2003 Autor Napisano 29 Październik 2003 DETER napisz mi o obozach budowniczych
Grzebiuszka Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Ha,Ha, przekopany mówicie??Ludzie kopią tam od wielu lat i co jakiś czas zaskakują nas wiadomości o nowych ciekawych odkryciach.Poczytajcie ostatnie posty na forum w tym linku.http://www.eksploracja.org/cgi-bin/forum/post//1.shtmlO samym Ludendorfie została wydana broszurka w 1995 r autorstwa A.Kędryna i R.Jurga i z polskiej literatury najlepiej opisuje tą grupę.Są tam plany wszystkich obiektów i szkic całej Lisiej Góry wraz z podziemiami.A poniżej link do stronki z przedrukiem książki Panów Perzyka i Miniewicza.http://republika.pl/owb_1/pictures/mapa2.htm Miłego zwiedzania życzy Grzebiuszka
Gość Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Haa Haa Haa Grzebiuszka. W tym co pisze Adam 242 nie ma za wiele prawdy. Sławne tematy z Julianowa , Wacława i ten kolejny.
beyo Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Hej Pol!Za dużo nie można się chwalić, bo nie do końca wiadomo kto to nasze forum czyta :-)W każdym bądź razie było tam kilka hełmów, bagnetów i puszek od masek. Poza tym skrzynki amunicyjne od MG (nawet jedna forteczna), trochę drobnych części do MG, kilka klamer itp. Trafiłem też amerykańską manierkę z 1942r.Niedaleko Obry było pole minowe na którym były rozbrojone niemieckie miny talerzowe i jakieś brytyjskie lub amerykańskie (!). Zresztą tego typu niespodzianek było dużo więcej, gdyż pociski moździerzowe 50mm i 120mm były na porządku dziennym - dosłownie setki tak na samym Ludendorfie jak i na okolicznych wzgórzach.W pobliżu znajdował się jakiś obóz (nie wiem czy RAD czy coś innego) a tam trafiały się nieśmiertelniki.Najciekawszy był jednak kawałek lasu, gdzie Rosjanie wysadzili zdobyczną broń (m.in. lebel, kilka mauserów, MAS, PM Beretta, Berthier, jakieś rakietnice itd.)Tylko,że to było jak pisałem z 7-8 lat temu...
marecki1341 Napisano 30 Październik 2003 Autor Napisano 30 Październik 2003 beyo możesz mi przesłać na imeila lokalizacje tego kawałka lasu z wysadzonom broniom mój imeil marecki1340@wp.pl
marecki1341 Napisano 30 Październik 2003 Autor Napisano 30 Październik 2003 beyo dzięki za informacje jak będziesz coś jeszcze wiedział to pisz.
pol Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Cze beyo!Rozumiem aluzję z tymi skrzynkami od mg34 i drobnymi częściami , a czy mółbyś mi też podesłać na priv tj, platrix22@wp.pl namiary na ten lasek.Nawet jak nic nie będzie to można przecież zawsze pochodzić o tak , dla sportu ;D.z óry dzięki pozdro pol
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.