Skocz do zawartości

MG-42 NAJLEPSZY KARABIN NA ŚWIECIE!!!!!

piootrek10

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Mam do Was kilka pytań:

1. Czy podzielacie moje zdanie że najlepszym i najbardziej rewolucyjnym karabinem jest MG-42?

2. Ile bylibyście w stanie zapłacić za oryginalnego w dobrym stanienie (oczywiście pozbawionego cech bojowych)??

3. Czy ktoś orientuje się ile może być sztuk tego modelu w Polsce??

4. Wiem że u nas raczej nie ma możliwości kupna tego karabinu ale słyszałem że np. w Niemczech są aukcje na których można legalnie kupić każdy karabin. Czy to prawda??

Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi
Napisano
Cena byłaby bardzo wysoka, a żeby mieć legalnie oryginał dekowany mg-42 to musiałoby to być deko Centralnego Labolatorium Kryminalistycznego. Raz że cena była by makabrycznie wysoka, dwa jest to prawie niemożliwe.
Póki co oferuje się na sprzedaż deko pistoletów TT, kałachów, i chyba DP. I tyle.
Co do sprzętów z Niemiec - ichnie dekowanie nie jest ważne u nas, i kupując tam taki, podpadasz pod paragraf nielegalnego posiadania broni i to automatycznej.

W Polsce ważne są tylko polskie deka z polskimi papierami.
Napisano
Hej

Nieco przewrotnie dodam że w Polsce - a konkretnie w Wojsku Polskim - jest co najmniej ze 250 tych karabinów :).
Jak wiadomo dostaliśmy swego czasu od Niemców 120-kilka czołgów Leopard-2, z których każdy prócz armaty ma na pokładzie 2 karabiny maszynowe - a są to karabiny MG-3 czyli właśnie MG-42 tylko lekko uwspółcześnione, przekalibrowane na amunicję 7,62x51 NATO i z innymi jeszcze mniej istotnymi zmianami.
Napisano
Przed laty umacnialismy brzegi bagna w Tuchomku wlasnie MG42 ciekaw jestem czy cos zostalo z tego?
Napisano
1. zamek mg42 byl niewrazliwy na kurz i stosunkowo prosty.
chrzest bojowy przeszedl w Afryce Północnej w 1942 roku.
po wojnie produkcje kontynuowano w Jugoslawi Model 53"
w Bundenswehrze MG42/58 zmieniony na MG1,[a1,a2]
produkowany w Iranie, Wloszech, Pakistanie, Hiszpanii, Turcji, Szwajcarski jest najbardziej zblizonu do orginalu [MG51].
tesz jako MG710.
to ze jest nadal produkowany swiadczy ze jest doskonaly.
w czasie operacji D-Day alianci nazywali ja kosiarka".

3. nigdy nie ustalono jesli chodi o okres ww2 ile tego wyprodukowano ale mozna przepuszczac ze 400 tys a ile w Polsce z tego zostalo chyba nikt nie wie. pomijam wspolczesnosc.

4. w usa mozesz zabrac mg na strzelnice. mg wszedzie kupisz legalnie jesli masz papiery. bez papierow pozostaja nam kolekcjonerom jedynie filmiki i zdjecia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie