admin Napisano 17 Luty 2007 Autor Share Napisano 17 Luty 2007 Dzisiaj mała zagadka dzięki panu Kopijnikowi. Działa ładowane odprzodowo w czynnej służbie uwiecznione na kliszy fotograficznej. Relikt przeszłości podczas wojny.. Pytanie brzmi: gdzie i kiedy wykonano to zdjęcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 Wojna - I czy II ?Stosowanie takich dział i ogólny plener" wskazuje na jakieś miejsce w formie obleganej pozycji - obrońcy imając się wszystkiego wyciągnęli i stare działa, i to okrętowe chyba.Obstawiałbym I wojnę raczej - oblężenie jakiejś twierdzy ?Gdzieś może na zachodzie.W II wojnę to raczej chyba małoprawdopodobne, żeby sięgać po to.... nawet chyba w Sewastopolu czy Odessie, czy Leningradzie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cartman Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 Czołem!Ciekawa zagadka...Ja bym obstawiał wojnę krymską albo secesyjną. Gdzieś kiedyś czytałem, że pierwszy ,,fotoreporter wojenny'' działał w czasie wojny krymskiej, ale robił tylko takie statyczne obrazki, ,,martwe natury'';-), bo mu się długo negatyw (płytka szklana pokryta emulsją) naświetlał... No to czekam na rozwiązanie!Pozdrawiam,Cartman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cartman Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 Hmmm... ale w tamtych czsasach to nie byłby żaden relikt... Ma ktoś jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 ja wiem ale nie powiem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 zabiorę głos gdyż znam odpowiedź:Stosowanie takich dział i ogólny plener" wskazuje na jakieś miejsce w formie obleganej pozycji - prawdaObstawiałbym I wojnę raczej - oblężenie jakiejś twierdzy -fałsz - widoczne ładunki kartaczowe pochodzą z wcześniejszego okresu rozwoju artylerii - doraźne, użyteczne - wykonanie amunicji nierealne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 Ja bym obstawiał wojnę krymską albo secesyjną. Gdzieś kiedyś czytałem, że pierwszy ,,fotoreporter wojenny'' działał w czasie wojny krymskiej, ale robił tylko takie statyczne obrazki, ,,martwe natury'';-), bo mu się długo negatyw (płytka szklana pokryta emulsją) naświetlał... - prawda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 gdzie i kiedy wykonano foto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 No to drogą logicznej dedukcji -podałem dwie możliwości -I wojnę - odpowiedź nieTo pozostaje jednak II wojna - nie zaprzeczonoDo drugiej wojny podałem przykłady Sewastopola, Odessy, Leningradu, - no to drogą powiedzmy na chybił trafił stawiam na Sewastopol, tam było wiele znalezionych ciekawych rzeczy - skoro były lilipucie okręty podwodne to czemu nie odprzodowe działa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 Acer- negacja Iww zawierała argumenty wykluczające IIwwAle powiem Ci, masz rację, Sewastopol - ale 1855... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 jeżeli to jest 1855 to jaki to jest relikt przeszłości ?!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 prawie jak wczoraj :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 Nie, no znowu, idę się czegos napic.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 pokój pokój pokójnieśmiało wtrącę odprzodowe w boju na foto"może mało zdjęć się naoglądałem, ale to już moja wina" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cartman Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 Yes, yes, yes! ;-)A tak na marginesie: gdzie po raz ostatni w Polsce użyto działa odprzodowego (co prawda dużo mniejszego kalibru)? Fakt uwieczniony w literaturze i kinematografii... ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 dla poprawienia nastroju do wykorzystania jako Spóźniona Walentynka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 jako broni nieregulaminowej rozumiem?a nie o bieszczadzki epizod Ci chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cartman Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 Dokładnie tak! :-) Pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 [.........] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 Jako, że za szybko poszło" na nowy dzień - nowa zagadka.na zdjęciu widzimy żołnierzypytanie pierwsze : co jest największą anormalnością na tej fotografii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 jakobinie Acerze wróć do naas... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 Tam jest wiele rzeczy anormalnych,cesarscy, carscy, i nigdy żaden żołnierz nimieckojęzyczny nie powinien fotografować się z widocznymi w kieszeni przyborami do pisania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 i nigdy żaden żołnierz nimieckojęzyczny nie powinien fotografować się z widocznymi w kieszeni przyborami do pisaniaciekaweczyli ogólna anormalność polega na pytaniu: pocziemu ani nie strielajut ?no właśniedrugie no właśnie1xcarscy ,1xcesarscy (?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 Co jest ciekawe ?Fotografowanie się z wpiętymi do kieszeni przyborami do pisania widocznymi dla obiektywu było nieregulaminowe dla niemców jeszcze w czasie następnej wojnycesarskich widzę tam z Austrii i Niemiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 Dobra dość tego dobregojuż po północy.A następne zagadki dla ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.