Skocz do zawartości

Działa odprzodowe?

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj mała zagadka dzięki panu Kopijnikowi.
Działa ładowane odprzodowo w czynnej służbie uwiecznione na kliszy fotograficznej. Relikt przeszłości podczas wojny.. Pytanie brzmi: gdzie i kiedy wykonano to zdjęcie?

Wojna - I czy II ?

Stosowanie takich dział i ogólny plener" wskazuje na jakieś miejsce w formie obleganej pozycji - obrońcy imając się wszystkiego wyciągnęli i stare działa, i to okrętowe chyba.

Obstawiałbym I wojnę raczej - oblężenie jakiejś twierdzy ?
Gdzieś może na zachodzie.

W II wojnę to raczej chyba małoprawdopodobne, żeby sięgać po to.... nawet chyba w Sewastopolu czy Odessie, czy Leningradzie..

Czołem!
Ciekawa zagadka...
Ja bym obstawiał wojnę krymską albo secesyjną. Gdzieś kiedyś czytałem, że pierwszy ,,fotoreporter wojenny'' działał w czasie wojny krymskiej, ale robił tylko takie statyczne obrazki, ,,martwe natury'';-), bo mu się długo negatyw (płytka szklana pokryta emulsją) naświetlał...
No to czekam na rozwiązanie!
Pozdrawiam,
Cartman

zabiorę głos gdyż znam odpowiedź:
Stosowanie takich dział i ogólny plener" wskazuje na jakieś miejsce w formie obleganej pozycji - prawda

Obstawiałbym I wojnę raczej - oblężenie jakiejś twierdzy -
fałsz - widoczne ładunki kartaczowe pochodzą z wcześniejszego okresu rozwoju artylerii - doraźne, użyteczne - wykonanie amunicji nierealne.

Ja bym obstawiał wojnę krymską albo secesyjną. Gdzieś kiedyś czytałem, że pierwszy ,,fotoreporter wojenny'' działał w czasie wojny krymskiej, ale robił tylko takie statyczne obrazki, ,,martwe natury'';-), bo mu się długo negatyw (płytka szklana pokryta emulsją) naświetlał... - prawda

No to drogą logicznej dedukcji -

podałem dwie możliwości -

I wojnę - odpowiedź nie

To pozostaje jednak II wojna - nie zaprzeczono

Do drugiej wojny podałem przykłady Sewastopola, Odessy, Leningradu, - no to drogą powiedzmy na chybił trafił
stawiam na Sewastopol, tam było wiele znalezionych ciekawych rzeczy - skoro były lilipucie okręty podwodne to czemu nie odprzodowe działa ?

i nigdy żaden żołnierz nimieckojęzyczny nie powinien fotografować się z widocznymi w kieszeni przyborami do pisania
ciekawe

czyli ogólna anormalność polega na pytaniu: pocziemu ani nie strielajut ?
no właśnie

drugie no właśnie

1xcarscy ,1xcesarscy (?)

Co jest ciekawe ?

Fotografowanie się z wpiętymi do kieszeni przyborami do pisania widocznymi dla obiektywu było nieregulaminowe dla niemców jeszcze w czasie następnej wojny

cesarskich widzę tam z Austrii i Niemiec.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie