qbus27 Napisano 17 Luty 2007 Autor Napisano 17 Luty 2007 znalazlem ostatnio dziwny nabój , wyglada na mosina tylko kula odwrocona , oznaczenia wypukłe na godz 12 - 20 na 6 - I tylko tyle ktos moze powiedziec cos wiecej o nim ? aaa i czy takie naboje z odwrocona kula sa częstym znaleziskiem ?
qbus27 Napisano 19 Luty 2007 Autor Napisano 19 Luty 2007 i w srodku byl proch :) teraz moze ktos pomoze w identyfikacji a wiec 20 na godz 12 i I na 6
qbus27 Napisano 20 Luty 2007 Autor Napisano 20 Luty 2007 no tak zwlaszcza w miejscu ostrych walk w trakcie IWŚ :) przy okopie :) jest w stanie powiedziec mi ktos cos wiecej o tej lusce ?
qbus27 Napisano 17 Luty 2007 Autor Napisano 17 Luty 2007 znalazlem ostatnio dziwny nabój , wyglada na mosina tylko kula odwrocona , oznaczenia wypukłe na godz 12 - 20 na 6 - I tylko tyle ktos moze powiedziec cos wiecej o nim ? aaa i czy takie naboje z odwrocona kula sa częstym znaleziskiem ?
mietek Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 Sa 2 koncepcje, otoz zolnierze odwracali pociski aby:- dzialaly jak dum-dum, cyzli rozwywaly tkanki a nie przechodzily gladko- dzialaly jako p-panc wybijajac korek" z blachy pancernej (to koncepcja z tekstu w gazecie brytyjskiej).Biorac pod uwage ze tego typu odwrotki" sa znajdowane np. w Bieszczadach, gdzie broni pancernej w czasie ww1 nie bylo, to pierwsza koncepcja wydaje sie bardziej prawdopodobna.
acer Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 Ale kolega nie powiedział czy spłonka zbita - Często znajdowałem na pozycjach rosyjskich pociski ze zbitymi słonkami i włożonymi na odwrót pociskami - chłopaki używali prochu też do rozpalania ognisk, albo robili okolicznościowe nieśmiertelniki.W rzeczywistości po prostu kawał, gdyż zaobsorwowany rozwalałem łuskę i nic nie było.
bombel Napisano 20 Luty 2007 Napisano 20 Luty 2007 Odwracanie pocisku w naboju to także stara kłusownicza metoda na grubego zwierza. Ostrołukowy pocisk bardzo łatwo przechodzi na wylot przez zwierzę i ranne ucieka a kłusownik nie ma zwykle wiele czasu na podchodzenie rannej zwierzyny. A taki odwrócony, o ile trafi w korpus, prawie na pewno położy zwierze trupem na miejscu. Co prawada nie zawsze da się taki nabój załadować do magazynka, ale kłusownicze obrzynki często go nie posiadały. A broń i nabój popularne u kłusowników.pzdrwmbombel
qbus27 Napisano 17 Luty 2007 Autor Napisano 17 Luty 2007 jutro wysle Wam fotke, splonka cała a po wadze wyglada ze pelny, pasuje rozbroic a nie wiem czy nie zalco myslicie ?
Pytanie
qbus27
ktos moze powiedziec cos wiecej o nim ?
aaa i czy takie naboje z odwrocona kula sa częstym znaleziskiem ?
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.