Skocz do zawartości

pieczęć dla GRH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

tworzymy pieczeć dla naszej Grupy na pieczęci ma być wizerunek godla panstwowego wz 27 ,w zwiazku z tym mam pytanie czy nie bedzie problemów prawnych z powodu używania pieczeci w takim ksztalcie

według mnie się mylisz Akagi,

godło przedwojenne już nie obowiązuje to raz,
po dwa nie ma na to praw autorskich gdyż należy ono do grupy znaków państwowych
Na podstawie art. 4 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity z 2000 r.: Dz. U. Nr 80, poz. 904 ze zm.) nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego akty normatywne, ich projekty, urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole".

Powyższa grafika należy do tej grupy, a zatem nie jest przedmiotem prawa autorskiego (należy więc do własności publicznej)

Ale używanie orła w koronie na pieczęci , choćby przypominającego obecne godło ( a różnic jest niewiele) wymaga przejścia okreslonych procedur, przedewszystkim rejestracji.
Na cholere wam wezwanie do prokuratora?

akagi jednak ma rację ,ja chcialem użyć godła na pieczeci grupy i niestety nie można taka pieczęc trzeba rejestrować a instytucja musi być instytucją państwową bo orzeł jest znakiem zastrzezonym tylko do pieczeci panstwowych
.Ale można używać orła piastowskiego i już tu nic wam nie grozi

dywagacje:
ochronie podlega znak w postaci identycznej" bądż podobnej" do obowiązującego godła...
jeżeli nastąpi odpowiednie przekształcenie, najlepiej w postaci występującego wcześniej znaku nie powinno być problemów...
np. typu dwa karabiny skrzyżowane na tle orła...
i.t.p.

Dokładnie, z tym że Kamilu, w tej chwili nie tylko instytucje państwowe mogą używać - vide Fundacja P.M. używa pieczęci okrągłej z godłem państwowym.
Tak czy siak wymaga to przejścia procedury rejestrowej.

no jak to zwał tak to zwał grunt że papierów jest mnoga a lepiej nie kombinowac i zrobić sobie z innym orłem lub coś do niego dodać i z głowy poco sie narażac naszym kochanym władzom ,wymyslili sobie coś takiego to ich sprawa ,wszystko da sie obejść i trzeba to tak obejśc żeby sie nikt nie przywalił .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie