rukon1 Napisano 15 Luty 2007 Autor Napisano 15 Luty 2007 Znacie jakieś ciekawe miejsca w okolicach Trójmiasta?
jaca2003 Napisano 15 Luty 2007 Napisano 15 Luty 2007 Staaaaary daj spokój.Gdańsk wiocha zabita dechami.Tu nic nie ma i nigdy nie było.Odpuśc sobie.Pozdrawiam
rukon1 Napisano 15 Luty 2007 Autor Napisano 15 Luty 2007 :)) Ale niestety tu mieszkam....naprawde nic nie ma?!
JarekR Napisano 15 Luty 2007 Napisano 15 Luty 2007 hehehehehehe Jaca ma rację....niemiaszki nie walczyli, ledwo rosjanie przekroczyli Bug to się poddali...nieprawdą też jest jakoby na MW były walki.....podobno na Helu była garstka dziadków z volkscsturmu... z jednym sprawnym walterem...
rukon1 Napisano 15 Luty 2007 Autor Napisano 15 Luty 2007 qrde :) ludzie musicie mnie dołować?! teraz kiedy skończyłem jakiś czas temu szkoły, mam stabilizacje materialna itd. chciałem troche powydawc kasy na głupoty (wykopki i takie tam:) czyli to co zawsze lubiłem :) A tako poważnie ...przeciez Sobieszewo sie broniło do końca .
jaca2003 Napisano 15 Luty 2007 Napisano 15 Luty 2007 He he he ja słyszałem nawet że Gdańsk przewrócił sie ze starości a nie ze spłonął.Pozdrawiam
rukon1 Napisano 15 Luty 2007 Autor Napisano 15 Luty 2007 Tu już przesadziłeś:) Gdańsk płonął przez długie tygodnie po wyzwoleniu" .. 40 % kobiet zgwałconych itd.
rukon1 Napisano 15 Luty 2007 Autor Napisano 15 Luty 2007 moze nie był to jakiś wielki festung, ale cos tam sie działo . Od południa miasto zalali wodą otwierajac 300_letnia Kamienną Grodze. Dlatego miasto zdobywali od strony Gdyni - czołg T-34/76 (stara wersja ) na Alei Zwycięstwa przywieziony z Gdyni. Wersja ze skrócona lufą - a la 4 - ej pancerni:)
rukon1 Napisano 15 Luty 2007 Autor Napisano 15 Luty 2007 moze nie był to jakiś wielki festung, ale cos tam sie działo . Od południa miasto zalali wodą otwierajac 300_letnia Kamienną Grodze. Dlatego miasto zdobywali od strony Gdyni - czołg T-34/76 (stara wersja ) na Alei Zwycięstwa przywieziony z Gdyni. Wersja ze skrócona lufą - a la 4 - ej pancerni:)
jaca2003 Napisano 15 Luty 2007 Napisano 15 Luty 2007 Szkoła podstawowa lekcje Historii.I już wiadomo.Jak więcej to wejdż na stronę Trójmiasto i się dowiesz.To takie tródne?I ty tu mieszkasz?Pozdrawiam
u920 Napisano 15 Luty 2007 Napisano 15 Luty 2007 Jaca on tu nie mieszka on tu ymczasowo przebywa" Tymczasowo przebywaja"-Mojej ciotce mieszkajacej na Olowiance ruski wyzarli wecki z piwnicy w 1945 Splula sie jak norka ze zlosci bo sloiki potlukliOni tu tymczasowo przebywaja w czym ja zrobie wecki jak oni pujda wszystko potluczone!!!
rukon1 Napisano 15 Luty 2007 Autor Napisano 15 Luty 2007 Mieszkam tu na stałem. Stary poćwicz troche ortografie - jestem tolerancyjny ale to już prawdzwa masakra:)
rukon1 Napisano 15 Luty 2007 Autor Napisano 15 Luty 2007 i nie obwieszczaj tak publicznie , że jesteś stad, ok ?:) .. bo inni mieszkańcy Polski wyrobia sobie o ortografii Gdańszczan mylny poglad:) Również pozdrawiam!:)
wilhelm6 Napisano 15 Luty 2007 Napisano 15 Luty 2007 Witam!Nie urytuj się. Po prostu jako mieszkaniec Gdańska zadajesz delikatnie mówiąc dość naiwne pytania. Znajomość okolic zamieszkania to podstawa w fachu poszukiwacza. Jeśli nie znasz historii terenu a powinieneś, korzystaj z wyszukiwarki na forum, udaj się do biblioteki czy czytelni czasopism. Nie licz że ktoś poda Ci na zlotej tacy miejscówkę. A tak szczerze mówiąc Gdańsk i okolice są jedną wielką miejscówka, a gdzie konkretnie się udać to już musisz zdecydować sam. Życzę milych chwil w bibliotece.pozdrawiamwilhelm6
jaca2003 Napisano 15 Luty 2007 Napisano 15 Luty 2007 Mieszkam tu na stałem. Stary poćwicz troche ortografie - jestem tolerancyjny ale to już prawdzwa masakra:)Dzizus chłopie czy byłeś juz u pierwszej Powtarzam PIERWSZEJ komunii?PozdrawiamP.S.Jesli posiadłeś juz zdolnosc składania literek w wyrazy+jeszcze zrozumienie tego co poskładałeś to pierwsza lepsza biblioteka nie zaszkodzi.
beaviso Napisano 15 Luty 2007 Napisano 15 Luty 2007 cyt. o inni mieszkańcy Polski wyrobia sobie o ortografii Gdańszczan mylny poglad"gdańszczanie - wyraz należy pisać małą literą, a nie wielką, taka jest zasada ort.A w temacie:Hmmm, może spróbuj na Westerplatte? Tam podobno była jakaś bitwa czy coś w tym stylu. W sensie że strzelali do siebie żołnierze. Słyszałem, że nawet niemieccy.M.
rukon1 Napisano 16 Luty 2007 Autor Napisano 16 Luty 2007 Dobra skończy tą rozmowe , bo nie mam czasu , ani ochoty na takie bzdury... wystarczy mi tego w pracy. Chciałem sobie po prostu sympatycznie porozmawiać, nie licząc na jakieś miejscówki. I jako laik troche nie załapałem tego specyficznego /powiedziałbym niszowego/ poczucia humoru , które tu panuje. Bawcie sie dobrze. Miłego dnia.
jaca2003 Napisano 16 Luty 2007 Napisano 16 Luty 2007 Kol Beaviso wiesz może coś wiecej w temacie Westerplatte?Bo ja słyszałem ze tam tylko było jakies letnisko czy kąpielisko?A ci żołnierze to przypadkiem nie pod barem na przystani ŻG się bili?Ale żeby niemcy?Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.