rukon1 Napisano 14 Luty 2007 Autor Share Napisano 14 Luty 2007 Czy znacie jakąś prosta metode na usunięcie rdzy? Elektro i autoliza odpada , nie mam warunków. Moze ocet? Hełm jest w niezłym stanie choć ma kila dziur ... Z góry dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 14 Luty 2007 Share Napisano 14 Luty 2007 Ocet powieksza dziury, podobnie jak każde inne trawienie. Pozostaje ci szczotka druciana lub znalezienie miejsca na elektrolize.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rukon1 Napisano 15 Luty 2007 Autor Share Napisano 15 Luty 2007 czy rzeczywiscie ocet niszczy metal? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 15 Luty 2007 Share Napisano 15 Luty 2007 To jest wprawdzie słaby kwas, ale zawsze to kwas.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rukon1 Napisano 15 Luty 2007 Autor Share Napisano 15 Luty 2007 wielkie dzięki za pomoc! a co myślicie o odrdzewiaczu z marketu? próbowałem , ale juz chyba lepiej zwykła woda rozpuszcza rdzę ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 15 Luty 2007 Share Napisano 15 Luty 2007 Ocet przy hełmie odpada zwieksza wzrey.Mozesz wsztawic na kilka dni w nafte oliwe etc lub odrdzewiacz WD-40 CRC-5.56 itp a potem ociekajace tym lukrem do foliowej torebki.Jesli farby brak szuta druciana na przemian z powyzszymi. Kiedys był taki srodek podobny w zapachu do wikolu kladlo to sie na rdze on sie z nia wiazał a potem tworzyl strupy ktore usuwalo sie szczotką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 16 Luty 2007 Share Napisano 16 Luty 2007 A może lepiej fosol. Nakłada się go pędzelkiem na kilka minut i obficie zmywa wodą i tak kilka razy, do osiągnięcia zadowalającego efektu.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 Fosol ostatnio zrobil sie trudno dostepny. W kilku sklepach szukałem i nic! Mówili ze niewiedza ale poprostu niema dopiero jak znalazłem hurtownie i tam kupilem zgrzewke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huball Napisano 19 Luty 2007 Share Napisano 19 Luty 2007 Moja propozycja:POPROS KOGOS O PRZYTRZYMANIE HELMU (lub sprobuj umiescic w jakis uchwycie), WEZ WIERTARKE WKEREC SZCZOTECZKA DRUCIANA I DELIKATNIE ZACZNIJA SZLIFOWAC ZGRUBNIE Z RDZY. Potem mozesz przemyc octem i wysuszyc.PS- jesli nie ma ladnej farby to mozna opalic z rdzy i na cieplo jechac szczotka druciana.Lepiej odpada rdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 19 Luty 2007 Share Napisano 19 Luty 2007 Odradzam grznia przerdzewiałej blachy. O occie już pisałem. Szczotka na wiertarce może być.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rukon1 Napisano 22 Luty 2007 Autor Share Napisano 22 Luty 2007 Wielkie Dzięki wszystkim za odpowiedzi! Mam 2 zardzewiałki. 1. Próbowałem wypalać w piekarniku i efekt był ciekawy . 2 ma troche farby i /chyba/ adlera luftwaffe i szkoda mi go ...Moze fosol ? tylko gdzie go dostać .PS. Moze ktos wie jak zrobić autolizę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Autoliza. Owijasz przedmiot drutem aluminiowym i wrzucasz do stężonego roztworu wodorotlenku sodowego, czyli kreta. Może się silnie grzać, nie radzę stosować w domu, najlepiej na powietrzu. Dobre do niewielkich przedmiotów.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rukon1 Napisano 23 Luty 2007 Autor Share Napisano 23 Luty 2007 czyli przy hełmie autoliza odpada..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Autoliza i elektroliza jak najbardziej się do tego nadają o ile nie ma farby (bo ją zje a szkoda).Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huball Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Autolizo i cos wiecej:http://mauser98k.internetdsl.pl/czyszcz.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rukon1 Napisano 23 Luty 2007 Autor Share Napisano 23 Luty 2007 Konkretnie chodzi o ten hełmik. Wydaje mi sie , ze widze tam orła luftwaffe .. ale moze to tylko złudzenie? :) farba jest szara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rukon1 Napisano 23 Luty 2007 Autor Share Napisano 23 Luty 2007 jeszcze jedno ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Slad jakis jest. Pozostaje fosol albo jakis odrzdzewiacz kuchenny (rozcienczony) typu cilit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cromags Napisano 9 Marzec 2007 Share Napisano 9 Marzec 2007 zapodaj foty jak fosolem to potraktujesz, jestem ciekaw efektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hitboy64 Napisano 13 Marzec 2007 Share Napisano 13 Marzec 2007 Uważajcie na cility i inne!!! nie wiem czy czytaliście druczek z tyłu butelki ale tam pisze żeby bardzo ostrożnie stosować na metal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roman-XLT Napisano 13 Marzec 2007 Share Napisano 13 Marzec 2007 Kolega co ma sporo różnych bagnetów i chełmów z wykopek wrzuca te fanty do elektrolitu wylanego z akumulatora potem myje suszy i olej parafinowy.Powiem że ładnie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 13 Marzec 2007 Share Napisano 13 Marzec 2007 30% kwas siarkowy, żrące. To nie jest dobry pomysł, może jakieś fotki?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 13 Marzec 2007 Share Napisano 13 Marzec 2007 Nawet ocet jest odradzany a co dopiero kwas siarkowy?????? Co za ludzie, co za świat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Marzec 2007 Share Napisano 13 Marzec 2007 Trawienie to zła metoda i niepolecam. Traktowanie takie wykopków to moim zdaniem bandytyzm. Spotkałem kiedyś gościa który czyścił monety papierem ściernym bo się wtedy ładnie błyszczały, nie mogłem mu zabronić bo to były jego monety. To samo tyczy trawienia, moje zdanie odnośnie takiego człowieka raczej jest jasne.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roman-XLT Napisano 14 Marzec 2007 Share Napisano 14 Marzec 2007 Ten kwach z akumulatora to mówił że rozpuszcza tylko tlenek żelaza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.