Skocz do zawartości

Niesmiertelniki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wiatam
mam ogromną prośbe aby stwozryć wątek poświęcony polski przedwojennym niesmiertelnikom.
Prosze o wszelkie inforamcje złaszca o tłumaczenia wszelkich bić
Jesli macie zdjencia prosze zamieszczać
Napisano

Witam, proponuje temat wątku rozszerzyć o pojęcie karta tożsamości. Wszak były one stosowane na równi ze znakami tożsamości wykonanymi z metalu. Chętnie poszerzę wiedzę na temat odmian tych kartek, sposobu przechowywania oraz stosowania - o ile ktoś zamieści jakieś fotki.

Na początek z mojej kolekcji Karta Tożsamości 58 p.p. Poznań. Wg regulaminu powinna być dołączona do kapali i przenoszona w środku. Moja została przyklejona do kartonika i w ten sposób noszona w kieszeni, najprawdopodobniej wraz z książeczką wojskową ze względu na duże wymiary. Wielkość okładki" jest równa ks. wojsk. a sama karta jeszcze większa. 20,5 x 15 cm.

Napisano

Zgodnie z rozkazem wszyscy dowódcy mieli obowiązek częstego sprawdzania (conajmniej raz w miesiącu) czy żołnierze mają i noszą znaki tożsamości. Na odwrocie karty widnieją pieczątki: Oficer inspekcyjny 58. p. p. Wlkp. wraz z datą. Zapewne jest to ślad po przeglądzie, zgodnie z obowiązującym rozkazem.

Napisano

Następna wkładka, to wykonana we własnym zakresie przez właściciela karta na wzór austryiackiej. Wielkości 10,2 x 8,5 cm. Co ciekawe trafiła do mnie w blaszce austr. wzoru, więc nie wiem czy można uznać ją za czysto polską. Rok poboru 1917, ale stopień posiada: J.O.(prawdopodobnie jest to O") sekc. sekcji, sekcyjny - nie wiem jak to rozszyfrować w 6 komp. 20p.p. Skłaniałbym się do wniosku że posiadacz służył w WP.

Napisano

Na koniec regulaminowa wrześniowa blaszka wraz z przebiegiem" zaszczytnej służby.

Panowie może mała podpowiedź dlaczego fotki się nie ładują? W tytułach nie stawiam polskich znaków, wymiary fotek mieszczą się w zadanych z zapasem. Tak samo wielkość, nie przekracza 90kb.

Pozdrawiam, Marek.

Napisano

Kolejna próba wklejenia fotek nie powiodła się, niestety. Za bardzo chciałem się pochwalić.

Może ktoś bardziej bystry mi podpowie: komputer melduje - Zdjęcie zostało załadowane Rozmiar zdjęcia 1 x 1

Tylko w miejscu fotki widnieje biały prostokącik. Na górze informacja o błędach:
Warning: imagecreatefromjpeg() [function.imagecreatefromjpeg]: gd-jpeg, libjpeg: recoverable error: Corrupt JPEG data: 2207 extraneous bytes before marker 0xd9 in /www/odkrywca-online.com/class/fileupload.inc on line 124

Warning: imagecreatefromjpeg() [function.imagecreatefromjpeg]: 'forum_pics/picsforum19/kt01.jpg' is not a valid JPEG file in /www/odkrywca-online.com/class/fileupload.inc on line 124

I to tyle. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie