Skocz do zawartości

Duże czołgi

krymek13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W gospodarstwie po którym nie ma już siladu w 44 stały czołgi niemieckie i ostrzeliwały Warszawę z opowiadań mojch dziadków były to duże czołgi. Miejscowośc Klaudyn Gmina Stare Babice.Może ktoś wie więcej.
Napisano
Wiesz pojęcie duży czołg" jest względne ja mam 2 metry wzrostu i taki niemiecki stalowy potwór mnie przeraża, aż się włosy jeżą na głowie!Swoją drogą to może nie były czołgi ale jakieś działa samobieżne albo haubice?
Napisano
Klaudyn lerzy około 1km od Lasek gdzie jest zakład dla niewidomych i 2km od podstaw masztów antenowych w bemowie oczywiście na zachud od dzielnicy Wola.
Napisano
Ztego co mi opowiedział dziadek w okolicy stacjonowali własowcy i jakieś oddziały WH których ziemianki były zaraz za ogrodzeniem i za stodołą. W jednej mieszkali a wdrugjej były konie,byli to zwykli rzołnierze,pomagali tutejszej ludziom między innymi odganiali własowców w okolicy musiał być jakiś sztab bo codziennie przyjeżdżali oficerowie.Po tych czołgach zostały doły w których stały do momentu gdy ich nie wymacała altyrelia ruskich terz są leie.
Napisano
Duże -czołg-i,to mogły być działa pancerne n.p Hummel 150mm,Ostrzeliwały nie całą Warszawę, a tylko Żoliborz.Okolic puszczy bronili że tak powiem własowcy,kałmuki.rona.różnie ich miejscowa ludność nazywała.
Napisano
Witam !

Jakiś czas temu czytałem wspomnienia chłopaka, który jako dziecko ( 12 lat ) działał w grupie rozpoznania dla zgrupowania Kampinos ( piszę z pamięci - więc to trochę nieściśle). W każdym razie opisywał przypadki rozpoznawania skupisk artylerii i czołgów w tym rejonie. Byli szkoleni co do rozpoznania różnych rodzajów broni pancernej i art. polowej, dlatego ich informacje były nader fachowe.
Do tego postu chciałbym dorzucić fakt, że zaraz przed akcją Sternshuppe chłopak meldował o intensywnym ostrzale wschodniego brzegu Wisły z tego rejonu. Strzelano z dział stacjonarnych 150'tek. Stwierdził także duże skupisko czołgów ( wraz z warsztatami naprawczymi ) w jednym dość dokładnie opisanym lasku w pobliżu Bemowa ale gdzie dokładnie to powiem jak wykopię niewątpliwe zakopanego tam Tygrysa ;-)

Pozdrawiam !
Napisano
Witam. chyba Darek miał rację gdy pokazałem zdjęcia ciotce to potwierdziła że to chyba były działa samobierzne HUMMEL.Pozdrawiam
Napisano
Witam. Po weryfikacji zadjęć i miejsca gdzie stały te tajemnicze pojazdy stwierdziłem że to nie mogły być działa humel bo doły są wykopane z południa na północ,chyba że do ostrzału wjerzdżały a potem wracały chociaż nie widzę sęsu,bo jak by strzelały z okopu to stały by bokiem do Warszawy i ostrzeliwały by nie w tym kierunku .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie