krymek13 Napisano 13 Luty 2007 Autor Napisano 13 Luty 2007 W gospodarstwie po którym nie ma już siladu w 44 stały czołgi niemieckie i ostrzeliwały Warszawę z opowiadań mojch dziadków były to duże czołgi. Miejscowośc Klaudyn Gmina Stare Babice.Może ktoś wie więcej.
michal7589 Napisano 13 Luty 2007 Napisano 13 Luty 2007 Wiesz pojęcie duży czołg" jest względne ja mam 2 metry wzrostu i taki niemiecki stalowy potwór mnie przeraża, aż się włosy jeżą na głowie!Swoją drogą to może nie były czołgi ale jakieś działa samobieżne albo haubice?
michal7589 Napisano 13 Luty 2007 Napisano 13 Luty 2007 Może sprecyzuj lokalizacje tego gospodarstwa żeby łatwiej było ustalić jakie oddziały tam operowały?
krymek13 Napisano 14 Luty 2007 Autor Napisano 14 Luty 2007 Klaudyn lerzy około 1km od Lasek gdzie jest zakład dla niewidomych i 2km od podstaw masztów antenowych w bemowie oczywiście na zachud od dzielnicy Wola.
krymek13 Napisano 14 Luty 2007 Autor Napisano 14 Luty 2007 Ztego co mi opowiedział dziadek w okolicy stacjonowali własowcy i jakieś oddziały WH których ziemianki były zaraz za ogrodzeniem i za stodołą. W jednej mieszkali a wdrugjej były konie,byli to zwykli rzołnierze,pomagali tutejszej ludziom między innymi odganiali własowców w okolicy musiał być jakiś sztab bo codziennie przyjeżdżali oficerowie.Po tych czołgach zostały doły w których stały do momentu gdy ich nie wymacała altyrelia ruskich terz są leie.
a.korbaczewski Napisano 14 Luty 2007 Napisano 14 Luty 2007 stały czołgi i ostrzeliwały Warszawę"Z ODLEGŁOŚCI 5- 10km? ciekawe, ciekawe bardzo nawet.
a.korbaczewski Napisano 14 Luty 2007 Napisano 14 Luty 2007 śmiałbym stwierdzić że wojska własowa tzw. własowcy to powstali tak gdzieś jesień zima 44/45.Ale w Kampinosie były walki z RONA w Truskawiu w sierpniu 44.
krymek13 Napisano 14 Luty 2007 Autor Napisano 14 Luty 2007 To działo się w44 a co dokładnie ostrzeliwały to niewiem tylko strzelały w kierunku Warszawy jak było powstanie.
Darek419 Napisano 14 Luty 2007 Napisano 14 Luty 2007 Duże -czołg-i,to mogły być działa pancerne n.p Hummel 150mm,Ostrzeliwały nie całą Warszawę, a tylko Żoliborz.Okolic puszczy bronili że tak powiem własowcy,kałmuki.rona.różnie ich miejscowa ludność nazywała.
krymek13 Napisano 14 Luty 2007 Autor Napisano 14 Luty 2007 Własinie niewiem są tylko cztery doły bo piąty podobno dowudcy stał w stodole.
a.korbaczewski Napisano 14 Luty 2007 Napisano 14 Luty 2007 a po co one te Hummle-duże czołgi strzelały z 10km na Żoliborz. Nie mogły podjechać?
kocur Napisano 15 Luty 2007 Napisano 15 Luty 2007 Witam !Jakiś czas temu czytałem wspomnienia chłopaka, który jako dziecko ( 12 lat ) działał w grupie rozpoznania dla zgrupowania Kampinos ( piszę z pamięci - więc to trochę nieściśle). W każdym razie opisywał przypadki rozpoznawania skupisk artylerii i czołgów w tym rejonie. Byli szkoleni co do rozpoznania różnych rodzajów broni pancernej i art. polowej, dlatego ich informacje były nader fachowe. Do tego postu chciałbym dorzucić fakt, że zaraz przed akcją Sternshuppe chłopak meldował o intensywnym ostrzale wschodniego brzegu Wisły z tego rejonu. Strzelano z dział stacjonarnych 150'tek. Stwierdził także duże skupisko czołgów ( wraz z warsztatami naprawczymi ) w jednym dość dokładnie opisanym lasku w pobliżu Bemowa ale gdzie dokładnie to powiem jak wykopię niewątpliwe zakopanego tam Tygrysa ;-)Pozdrawiam !
krymek13 Napisano 15 Luty 2007 Autor Napisano 15 Luty 2007 Dzięki kocur .Może maszjakieś bliszsze dane tych wspomnieni
krymek13 Napisano 15 Luty 2007 Autor Napisano 15 Luty 2007 Witam. chyba Darek miał rację gdy pokazałem zdjęcia ciotce to potwierdziła że to chyba były działa samobierzne HUMMEL.Pozdrawiam
krymek13 Napisano 17 Luty 2007 Autor Napisano 17 Luty 2007 Witam. Po weryfikacji zadjęć i miejsca gdzie stały te tajemnicze pojazdy stwierdziłem że to nie mogły być działa humel bo doły są wykopane z południa na północ,chyba że do ostrzału wjerzdżały a potem wracały chociaż nie widzę sęsu,bo jak by strzelały z okopu to stały by bokiem do Warszawy i ostrzeliwały by nie w tym kierunku .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.