Skocz do zawartości
  • 0

Manierki niemieckie

junkers323

Pytanie

Napisano

Witam .Prosze o pomoc w ocenie oryginalności i czasu pochodzenia tej manierki. Wydaje mi się że to niemiecka z II wojny lecz ma kilka cech które budzą we mnie podejżliwość.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
napewno to nie jest czeski pokrowiec , obejrzałem dokładnie i wielce rózni sie od czeskiego , być może to powojenny niemiecki lub póznowojenny.
Napisano
Witam,
tu masz kombinezon na manierkę:
http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H42752.html
Poza tym pokrowiec wygląda na późnowojenny (inny materiał)więc może wtedy zamiast szyć przyczepiali paski nitami?
Napisano
Moja ma sygnaturę na pasku przymocowanym do korka od strony mizdry - ciąg liter lub cyfr. Tyle, że moja jest 100% wojenna. Wrzucę fotki.
Pozdrawiam
Napisano

Fotka koszmarna, bo mi baterie siadły i nie używałem lampy.
Paseczek jak widać nitowany. Jeszcze jeden nit wzmacnia mocowanie haczyka do przypinania. Zatrzaski gładkie. Korek ebonitowy z charakterystyczną niemiecką sygnaturą, nie daję fotki, bo też nic nie widać.
Pozdrawiam

Napisano

Witam .Prosze o pomoc w ocenie oryginalności i czasu pochodzenia tej manierki. Wydaje mi się że to niemiecka z II wojny lecz ma kilka cech które budzą we mnie podejżliwość.

Napisano

bok manierki dziwne jest to ze posiada 4 guziki do tej pory widziałem manierki z 3 . na wczesniejszym zdjęci widać było ze szlufki na pokrowcu manierki były przynitowane a nie przyszye.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie