Skocz do zawartości
  • 0

Pociski do Flaku 20mm

pete73

Pytanie

Napisano
Witam,
To jest mój pierwszy post na forum, zatem pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Teraz przechodzę do meritum sprawy. Ostatniej jesieni w jednym z lasów mazowsza w sporym zagłębieniu, (czyżby stanowisko oplot?),wykopałem kilkadziesiąt łusek od Flaku 20mm oraz cztery pociski. Moje pytanie jest następujące, czy można bezpiecznie oczyścić takie pociski z korozji, czy też są one niebezpieczne? Poniżej załączam link do albumu z kilkoma ich fotkami. Interesuje mnie pierwszy z lewej pocisk ze zdjęć, widać że czubek pocisku jest wykonany z innego medalu, (dodatkowo slady jakiejś reakcji chemicznej?), jakiś zapalnik?
Chętnie zapoznam się z waszymi opiniami w tym temacie.

http://pati2006.fotosik.pl/albumy/66410.html

Pozdrawiam
Piotr

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
To jest mój pierwszy post na forum, zatem pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Teraz przechodzę do meritum sprawy. Ostatniej jesieni w jednym z lasów mazowsza w sporym zagłębieniu, (czyżby stanowisko oplot?),wykopałem kilkadziesiąt łusek od Flaku 20mm oraz cztery pociski. Moje pytanie jest następujące, czy można bezpiecznie oczyścić takie pociski z korozji, czy też są one niebezpieczne? Poniżej załączam link do albumu z kilkoma ich fotkami. Interesuje mnie pierwszy z lewej pocisk ze zdjęć, widać że czubek pocisku jest wykonany z innego medalu, (dodatkowo slady jakiejś reakcji chemicznej?), jakiś zapalnik?
Chętnie zapoznam się z waszymi opiniami w tym temacie.

http://pati2006.fotosik.pl/albumy/66410.html

Pozdrawiam
Piotr
Napisano
Witam.

Rzeczywiście luski i pociski pochodzą od Flaka 20 mm. Od tych drugich jenak radziłbym trzymać się z dala, tymbardziej, ze te pociski z aluminiowym zapalnikiem, to bodajze tzw. zapalajace, czyli dla poszukiwacza bardziej niebezpieczne.

Nie wiem, czy opłaca się czyścić te fanty w tak agonalnym stanie i tym samym ryzykowac dla nich swoje zdrowie. Ta reakcja chemiczna, o ktorej piszesz, to tzw. utlenianie aluminium.

Ja bym na Twoim miejscu odpuscil zabawy z tego typu znaleziskami i wykopal dla nich dol o odpowiedniej glebokosci :)

Pozdrawiam.
Napisano
a) sa niebezpieczne, to alu to zapalnik, w pozostalych sa chyba zapalniki denne
b) nie polecam czyszczenia, bo moga wybuchnac, urwa najwyzej reke, moze uslepia przy okazji
c) na forum jest zakaz pytani i udzielanie odpowiedzi dot. rozbrajania (tak uprzedzajac)
d) za posiadanie tych pociskow mozesz dostac wyrok paru lat w zawieszeniu, poza oczywiscie sprowadzaniem niebezpieczenstwa.
e) na dole forum jest wyszukiwarka, o pociskach do flaka (i dzialek pokladowych) bylo juz nie raz, wystarczy poszukac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie