Witam, To jest mój pierwszy post na forum, zatem pozdrawiam wszystkich serdecznie. Teraz przechodzę do meritum sprawy. Ostatniej jesieni w jednym z lasów mazowsza w sporym zagłębieniu, (czyżby stanowisko oplot?),wykopałem kilkadziesiąt łusek od Flaku 20mm oraz cztery pociski. Moje pytanie jest następujące, czy można bezpiecznie oczyścić takie pociski z korozji, czy też są one niebezpieczne? Poniżej załączam link do albumu z kilkoma ich fotkami. Interesuje mnie pierwszy z lewej pocisk ze zdjęć, widać że czubek pocisku jest wykonany z innego medalu, (dodatkowo slady jakiejś reakcji chemicznej?), jakiś zapalnik? Chętnie zapoznam się z waszymi opiniami w tym temacie.
Pytanie
pete73
To jest mój pierwszy post na forum, zatem pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Teraz przechodzę do meritum sprawy. Ostatniej jesieni w jednym z lasów mazowsza w sporym zagłębieniu, (czyżby stanowisko oplot?),wykopałem kilkadziesiąt łusek od Flaku 20mm oraz cztery pociski. Moje pytanie jest następujące, czy można bezpiecznie oczyścić takie pociski z korozji, czy też są one niebezpieczne? Poniżej załączam link do albumu z kilkoma ich fotkami. Interesuje mnie pierwszy z lewej pocisk ze zdjęć, widać że czubek pocisku jest wykonany z innego medalu, (dodatkowo slady jakiejś reakcji chemicznej?), jakiś zapalnik?
Chętnie zapoznam się z waszymi opiniami w tym temacie.
http://pati2006.fotosik.pl/albumy/66410.html
Pozdrawiam
Piotr
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.