Skocz do zawartości

Bunkry na Helu

Mirass

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A sluzyl ktos w jednostce rakietowej na Helu albo w elektrowni zapasowej? Tam jest klimat, niestety rakietowa chyba tez czeka dewastacja choc faktycznie na razie zlomu to tam nie zbieraja...chyba brak skupow w okolicy ;)
  • Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
do jednostki rakietowej przeniosła się kompania dowodzenia więc może część rzeczy ocaleje.Lecz znając życie wojsko nie będzie miało kasy na ochrone terenu na którym znajdowały sie stanowiska ktoś kiedyś mówił że marynarka chce sie pozbyć tych terenów i sprzedać je.
Napisano
Witamy ,
parę tygodni temu byliśmy na Helu i w Jastarni. Fotograficzny raport z naszej wycieczki po bukrach i umocnieniach jest na stronie www.poszukiwania.pl w galerii historia.
Niestety nie dotarliśmy do bunkra szlezwik". Planujemy uzupełnić zwiad i relację z Helu w niedalekiej przyszłości.
Pozdrawiamy
PENelektronik
Napisano
elektrownia znajduję się przy drodze do ośrodka kormoran i jest cały czas obsługiwana przez wojsko. pozdrawiam
Napisano
Do Arcady: Elektrownia jest miedzy wieza dalmierza baterii 406 mm Schleswig-Holstein zwanej popularnie Mysia Wieza a osrodkiem wojskowym Kormoran" (o ile sie nie myle bo zawsze mi sie myli z Albatrosem), najlatwiej tam dojechac jadac z Helu do Helu-Boru i skrecajac w lewo, jest taka droga przy ktorej biegnie kolejka waskotorowa, jej boczna odnoga skreca wlasnie w lewo do elektrowni. Obiekt jest zajmowany przez wojsko ale nie ma tam duzego ruchu, bo na sluzbie jest tam chyba 2 banioli ;) Blisko lezy multum skrzynek niemieckich, przez kogos wykopanych, przynjamniej jeszcze w tym roku byly.
Napisano
Dzięki. Faktycznie przechodziłem kiedyś obok tej jednostki idąc torami od wieży do Kormorana. Nie jest to przypadkiem elektrownia jeszcze sprzed 1939 roku?
Napisano
Z tego co wiem to jest to ta sama elektrownia z dwoma silnikami okrętowymi produkcji bodajże fiata.
między elektrownią a małpim gajem było kilka dołów z popalonymi maskami porcelaną i oporządzeniem niemieckim mi się z tamtąd udało wyciągnąć kubek porcelanowy w dobrym stanie . podobne doły są też niedaleko kolejki wąskotorowej w tamtym rejonie a przynajmniej były w jeszcze w czerwcu tego roku zanim opuściłem jednostkę.
Napisano
rastcom: zgadza sie, nawywaja to dolina masek" :) w strone kormorana jest jeszcze polanka skrzynek" do KwK 75 mm jesli sie nie myle, przynajmniej byla...
Napisano
do vocura
widze że tam byłeś jeśli zwiedzałeś kormoran to jest tam jeszcze jedno miejsce że tak nazwe dolina okopów znalazłem tam walizke metalową pełną chyba granatów wystrzeliwanych z mausera opisywalje w odkrywcy wolałem nie grzebać bardziej jakos wolałem nie być drugim hermaszewskim :-)
tak przy okazji panowie proponuje się sprężać miałem telefon od kumpla z jednostki i jak dobrze pujdzie to będzie teren nato i nie wystarczy już flaszka jabola dla wartownika porobiły sie duże zmiany jeśli chodzi o miejsca zakweterwania jednostek . a te silniki w elektrowni to na 99% to z trałowców pozdrawiam rastcom
Napisano
rastcom; tak bylem tam, nawet wewnatrz elektowni bo mam znajomego na Helu w sluzbie zawodowej w dosyc wysokim stopniu. Ta dostepnoscia to sie tak nie przejmuje, bo z roku na rok Hel sie coraz bardziej demilitaryzuje, na pewno zostawia Port Wojenny, Komendanture na cyplu, jednostke radiowa, rzadowke w Borze no i te wszystkie osrodki, reszta do kasacji. A co my, w NATO nie jestesmy? ;) Bo mi sie wydawalo ze tak... ale moze sie myle.

PS. Najbardziej niedostepna i tak zostaje jednostka rzadowa w Helu-Borze, na reszte od biedy da sie wejsc.
Napisano
Dokładnie - wszędzie i tak dziury, choć Kwacha pilnują dobrze. Ostatnio widziałem nawet patrol z psem - aż się zdziwiłem, że jeszcze psy służą" u nas :)
Też doszły mnie słuchy, że niby amerykance mają jakieś tereny przejąć na Helu, choć pewnie jak zwykle plotki...
Napisano
Niech sobie przejmuja :) skonczy sie to tym ze miejscowe dzieciaki wykradna im wszystko zanim sie obejrza ;)

Patroli z psami nie widzialem, ale piesze 2-osobowe owszem. Przewaznie jednak nie sprawiaja problemow. Jeszcze 2 lata temu zostalem zatrzymany przez wartownika za naruszenie terenu jednostki, skonczylo sie na pouczeniach od dyzurnego oficera :) (jak zwykle). Dzis juz ta jednostka praktycznie nie istnieje.
Napisano
vocur widziałem patrole z psami ale ... no właśnie 1. to był na terenie prezydenckim widziałem w czasie pożaru obok płotu tego terenu był tam nawet oficer na qadzie w sumie ten teren jest lepiej strzeżony niż komenda . 2 patrol to był na wartowni gdzy próbowano włamac się na teren magazynów amunicyjnych ale podejrzewam że chodziło im o kałasze bo z torpedą ch....wo się u7cieka po lesie pozdrawiam
Napisano
Do vocura .
Jak przekroczysz brame kormoranu wal prosto obok budynku administracji i garaży. miedzy drogą biegnącą do łączności i kolejką pełno starych ziemienek okoów itd. część rozkopana ale kumpel wytargał cały piecyk z cegieł łącznie z blachą czołową , ja z tamtąd z pod warstwy desek miałem 10 szpilek do zelty , 4 bagnety i odkażalniki .
drugi teren znajduje się na komendzie ale ciężko wytłumaczyć jak wiesz gdzie się tam znajduje stare boisko i fundamenty po budynkach z przed ii wojny to właśnie te rejony , w lasach otaczających wartownie idzie znależć górki usypane chyba sztucznie były to najprawdopodobnie stanowiska mg ale większość rozkopana na jednym zostało tylko kilka resztek skrzynek chyba po nich . Mówię chyba bo co kopałem to zawsze były skrzynki z amunicją do mg i skrzynie po zapasowych lufach .
pozdrawiam
Napisano
do VOUCURA.
jak masz znajomego w wojsku i tam chodziłeś to może znasz przeznaczenie dwóch kopców niedaleko gsp . mi to wyglądało na jakieś bunkry , wśrodku kopcu pełno betonu podpartego drewnem i jakby ślady okopów , w sumie na jednostce pełno tego , znalazłem tam amunicje i podkowy , a przy okazji potrzaskaną porcelane z napisami mw .
pozdrawiam
Napisano
RASTCOM - nie wiem co to jest gsp, tak ze nie wiem za bardzo o co chodzi... chyba nie bylem w tym miejscu o ktorym mowisz albo cos zle kojarze. Na Hel jade z piatku na sobote, mam nadzieje ze cos sie da wyciagnac.

Pozdrawiam
Napisano
odpowiadam .
gsp to garnizonowa straż pożarna na terenie komendy tylko jedna tam jest .
jak byś tam był to pozdrów komendanta od wrednego hanysa będzie wiedział o co chodzi , znajduje się koło stołówki i wartowni nr 4 oraz byłej świniarni i tam w lasku koło płotu znajdują się te wzgórki .
pozdrawiam
Napisano
Byłem w ten weekend na Helu, ale na terenie Kormorana nie kopalem, jedynie przed nim, kolo elektrowni i Mysiej Wiezy, no i troche na Hel-Borze. Efekt: 26 skrzyn od 7,5 cm KwK, grucha od Panzerfausta, kilka innych drobiazgow... Reszta to smieci. Ale w sumie oplacalo sie. Jednak przyznam ze na Helu robi sie malo bezpiecznie - mnostwo Zandarmerii Wojskowej, patroluje tez Straz Graniczna i Policja. Oprocz nas byly tez 2 inne ekipy" (w tym jeden funkcjonariusz naszej kochanej Policji ;), ale rezultatow nie mieli chyba specjalnych.

Za to w drodze powrotnej - 2 klamki i inne gadzety w opuszczonej chalupie ;).
Napisano
Do Voucur .
A nie mówiłem .
Dużo się zmieniło dużo się zmieni , np. żandarmeria wyprowadza się z koszar gdzie była koło latarni przechodzi do budynków batalionu to jest droga w drugą strone od kormoranu a koło samego kormoranu było chyba miejsce zakopywania sortów za dużo tego tam było i jest cały czas .
pozdrawiam
Napisano
Dokładnie - zandarmeria zapiernicza w te droga naprzeciwko drogi do Kormoranu non stop. W ogole szukanie w tym miejscu graniczy z glupota obecnie albo totalna brawura. Ale nie ma co sie zrazac - na Helu jeszcze sporo tematów jest...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie