endrju241 Napisano 5 Luty 2007 Autor Napisano 5 Luty 2007 Witam.Po pięcio letnich męczarniach z moim starym wykrywaczem,postanowiłem w końcu go zmienic.Mój wybór padł na minelaba,na początku miała być 30-stka,ale dozbierałem troche i postanowiłem kupić nową 50-ke z dwiema cewkami,i tu pytanko? jakie cewki? Zbieram i militarke i monety,powiedzmy 50 na 50 Myślałem nad cewką koncetryczną 3kHz i DD 10,5 cala.Czy dobrze kombinuje?I jeszcze jedno pytanko do posiadaczy x-terra 50,odnośnie cewki 3 kHz,a mianowicie chodzi mi zasięgi dla niedużych przedmiotów żelaznych w trybie all metal,wielkości np: stopki kolby lub bączka kolby.Pzdr.
k-szela Napisano 6 Luty 2007 Napisano 6 Luty 2007 Witam o ile dobrze pamiętam to 50-tka nie obsługuje cewki 3kHz tylko 7.5kHz i 18,75kHz tak więc możesz wybrać tylko z tych dwóch częstotliwości i na militarkę w twoim przypadku poleciłbym cewki 7,5kHz 10,5 DD ja mam ją w swojej 30, ja bym się wstrzymał na Twoim miejscu i kupiłbym 70 jak dozbierałeś tyle to nie bądź w goroącej wodzie kąpany:) Pozdrawiam. Krzychu.P.S. W x-terrce 70 będziesz miał prawie wszystko no za wyjatkiem pełnego trybu statycznego i cewki snajperki, ale i tak jest to najbardziej uniwersalny sprzęt z tej serii.
ARKADIO.IE Napisano 6 Luty 2007 Napisano 6 Luty 2007 Witam ,ale czemu padł właśnie wybór na 50?odnośnie 2100pln można coś lepszego znaleśc?pozdrawiamps.odnośnie x-70 na militarkę to bym się lekko zastanowił?
endrju241 Napisano 7 Luty 2007 Autor Napisano 7 Luty 2007 Witam.Chodzi mi o dobry wykrywacz,i chce aby był nowy.Nie nastawiam sie konkretnie na militarke,ale chce ją znajdywać,chodzi mi o mniejsze przedmioty wykonane z żelaza,wielkości np:klamry do pasa,ale i większe np bagnet,nie zamieżam kopac rowów,a jedynie dołki w rozsądnych granicach,powiedmy max 60cm,no chyba że kolorek to nawet i 2m :D (I tu wielka prośba do użytkowników x-terra 30-50...robił ktoś może takie testy zasięgu,np: na monetach,bagnecie,klamrze stalowej do pasa? ) Porzednio miałem geo coś tam,i stąd moja niechęc do krajowych sprzętów,elektronika polskich wykrywaczy może i jest w porządku,ale jakość wykonania i ergonomia woła o pomste do nieba.A dla czego x-terra 50? Wydał mi sie sprzętem dosyć uniwersalnym ze względu na możliwość założenia cewek o różnych częstotliwościach.do k-szela Myślałem że 50-ka obsługuje cewke 3kHz.Zastanawiam sie może rzeczywiście dozbieram na tą 70-ke,tylko że z każdym dniem,myśle żeby nie uszczknąć troche z kupki,i boje sie że w kwietniu to sobie kupie,ale MD :D Pozdr Andrzej
k-szela Napisano 7 Luty 2007 Napisano 7 Luty 2007 Witam!!! Ja wcześniej miałem minelaba muszkietera chodziłem z nim trzy lata i bardzo sobie go chwaliłem, niestety do żelaznej militarki raczej się nie nadawał ( s laby zasięg na all-metalu ) natomiast zasięg na dyskryminacji całkiem przyzwoity kupe monetek i różnych kolorowych fantów nim kopnąłem, z żelaznych fantów wyszła mi tylko rakietnica niemiecka. Co do x-terry ja mam 30 z cewką 10,5 DD osiagi są przeciętne nawet może jest słabszy od muszkietera ale monetki wychodzą ładnie i inne fanciki też ostatnio trafiłem odznakę pancerną z czołgiem i dwie obrączki, all-metal lepszy niż w muszkieterze tak więc mozna szukać żelaza ale nie bedzie to nigdy wykrywka typowa na militarny złom" , czyli szukać można, ale są lepsze sprzęty na militarkę. Co do 50 na pewno będzie lepsza od 30 min. tym że ma ręczne strojenie do gruntu i brał bym ją z cewką standardową 7,5kHz oraz 10,5 DD 7,5kHz Pozdrawiam Krzychu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.