Skocz do zawartości

Pociag pancerny nr 75

hun97

Rekomendowane odpowiedzi

Macie braki w literaturze spieracie sie o miejsce gdzie go zniszczono dzis juz nic po nim nie ma wiec o co ten spor od miesca gdzie jest duzo siarki przy torach do samego srodborowa czesalismy z kumplami na dwie piszczalki i nie znalezlismy nic oprocz kilkunastu srub do torow i wiadra gwozdzi i smieci wiec teoria o zniszczeniu w pogorzeli odpada no chyba ze niemiaszki dali drała pozostawiajac nieuszkodzony pociag i ruscy nim odjechali w sina dal :)

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 72
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Witam Panów

Od zawsze mnie interesowały Pociągi Pancerne chociaż mieszkam w Warszawie to też buduje się w Pogrzeli Warszawskiej . Kumpel jest poszukiwaczem i mi powiedział ze wybuchła wrzawa wokół Pociągu Pancernego 74 rozwalonego w Pogrzeli Warszawskiej
Tak wiec znalazłem tom stronę i odnalazłem post o Pociągu. Zaintrygował mnie Szaman tym ze wie gdzie i kto ma z niego drzwi pancerne postanowiłem się z gościem skontaktować spotkaliśmy się w tamtym tygodniu i o dziwo pojechaliśmy do gościa . Okazało się ze gości nie tylko się potwierdziło ze Szaman miał racje ale facet praktycznie mnie zna bo buduje się do niego niedaleko. Szaman w pad długom rozmowę i poklej wyciągał z gościa informacje .
Potwierdziło się że na zdjęciach jest jego dziadek ówczesny działacz komunistyczny puzinieszy oficer LWP i działacz partii . Gości był za miłowania fotografem zrobił nie tylko to jedno słynę zdjęcie Pociągu Pancernego 74 ale ma ich aż sześc. Potwierdzam to co pisał Szaman wcześniej po opowieści tego gościa to ruskie czołgi rozwalił Go jak nam opowiadał przejechał przez nie zastawiono drogie prowadzonącom teraz do Gliny. Pociąg stał za Pogorzelom i ostrzeliwał jak mówi dziadek ( coś ) desant z czołgu zapał miejscowego na spytki a ten pokazał im drogie ......” podjechały dosyć blisko miejscowi ja też chcieliśmy zobaczyć wiec poleźliśmy dwa pierwsze otworzyły ogień i widzieliśmy jak pierwsze wagony wybuchają chciał uciekać ale kolejna salwa go unieruchomiła potem stanął częściowo w płomieniach i wybuch w kilku miejscach hitlerowcy uciekali ale nie na wiele im się to też zdało ........”
Tak wiec ja sprawdziłem Szaman facet jest jak najbardziej wiarygodny ja ktoś ma wąty na priw proszę a do wszystkich zainteresowanych co prawda mamy zdjęcia pociągu i wywiad na taśmie magnetofonowej ale to też na kosztowało.!!!!!!!!

Szamanie nikomu tego nie wyśle i ty też tego nie rób zrobimy z tego artykuł !!!!!!!!!

Dziwne że komuś chce się szukać tam czegoś po 74 pociąg mimo uszkodzeni stal nadal na torach i jak pisał Szaman scholowali go jakiś dwa miesiące puziniej

I PRZESTACIE SIĘ BURZYC JAK ZROBIMY Z TEGO ARTYKUŁ BĘDZIECIE WIEDZIEC DLACZEGO JA I SZAMAN MAM RACJE

A ty czasem na razie
Szaman w wtorek odwozimy album o 19 u ciebie lub wcześniej

Widze ze samochwalstwo z rozdwojeniem jazni tu tez cie dopadło. Szamanie powiedz mi jak mogłes rozmawiac z człowiekiem który nie zyje bodaj od trzech lat, z duchami gadasz? Mam jeszcze jedno pytanie podaj ulice na ktorej sie budujesz?Nie słyszałem aby jakis Warszowiok"sie u nas osiedlił?

PS Werwolf popatrz na ortografie i stylistyke Tomiego i Szamana widac ze pisał to ten sam anal...fabeta

SZAMANIE alias TOMI39 czemu milczysz masz zamiar występować pod następnym nickiem? zalogowałem się S P E C J A L N I E D L A C I E B I E podaje mój mail pawelwojdalski@wp.pl i mam ochote pogadac na priwie czekam na odpowiedz

• 2 weeks later...
Czy ktos zna tytul pracy Sawodnego na temat pociagow pancernych na ktora powolywali sie koledzy na poczatku tego tematu?
Pociag nr 74 zostal zniszczony w Pogorzeli Warszawskiej. Zkad w takim razie wziela sie lokalizacja w Aninie? Moze ktos ma dane na temat pociagow pancernych walczacych w 1944r w okolicach Warszawy?

Nie znam tytułu ksiązki Sawodnego,pewnie to niemiecka publikacja .On ma na imie Wolfgang jak się nie myle.Jest taka publikacja Trojcy tam zaczerpniesz informacje o pancerkach na szynach,jak poszukasz w bibliografii to tytuł książki Sawodnego tez znajdziesz.
Pozdrawiam.

• 2 years later...

temat troche stary ale nie do końca wyjaśniony
Na zdjęciu uszkodzony pociąg pancerny nr. 74 po zajęciu terenów przez sowietów
A oto fragemnt meldunku dowódcy pociaągu pancernego 74 z 29 lipca 1944:
„Pociąg pancerny nr 74 został dziś rano o godz. 7.30 pod Pogorzelą, 5 km na wschód od Otwocka ostrzelany przez 4-6 czołgów nieprzyjaciela i zniszczony” (Kolekcja aleksandryjska T-312, r. 344, kl. 7917932)

W Warszawie był też wspominanay w temacie pociąg pancerny nr 75 (szkolny), który znany jest z jego udziału w wsparciu obrony Dworca Gdańskiego przed powstańcami. W dalszych okolicach był jeszcze pociąg nr 68 koło Tłuszcza, oraz nr 66 zniszczony koło Siedlec 31.07.44

• 2 years later...
  • 2 years later...

Ciągle się zastanawiam z której strony nadciągnęły sowieckie wozy bojowe które zniszczyły pociąg pancerny: mapka ze zlokalizowanymi zaporami typu czeskie jeże" rowy p-panc oraz zapory z drutu kolczastego i wykonane stanowiska strzeleckie. Ciekawe czy plutony piechoty z owego pociągu walczyły na pozycjach polowych czy zostały zaskoczone w pociągu? Bądź co bądź pociąg nie stał w szczerym polu tylko za skrajem przygotowanej linii obronnej i w okopach znajdowało się po kilkanaście do kilkudziesięciu łusek od kb Mauser.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie