Skocz do zawartości
  • 0

Radziecka odznaka gwardyjska przed i powojenna (jakieś różnice?).

Perun

Pytanie

Napisano
Witam
Czy odznakę gwardii wyprodukowaną przed 45 rokiem można w jakikolwiek sposób odróżnić od powojennej. Może jeżeli nie po szczegółach to po numeracji, o ile w ogóle odznaki te były numerowane? Nie mam zbyt wielkiej wiedzy na ten temat. Interesują mnie też wszelkie inne informacje o tej odznace.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Czy odznakę gwardii wyprodukowaną przed 45 rokiem można w jakikolwiek sposób odróżnić od powojennej. Może jeżeli nie po szczegółach to po numeracji, o ile w ogóle odznaki te były numerowane? Nie mam zbyt wielkiej wiedzy na ten temat. Interesują mnie też wszelkie inne informacje o tej odznace.
Napisano

A co sądzicie o tej odznace, z jakiego może pochodzić okresu? Słyszałem, że egzemplarze przedwojenne miały podobno nieco szerszy wieniec.

Napisano

Przejęzyczyłem się: to nie przedwojenne, a te wyprodukowane przed 45 miałyby mieć szersze wieńce. Oto rewers odznaki.

Napisano
Z tego, co wiem, to nie były numerowane. Natomiast z rozpoznaniem, to już kłopot. Porównywałem swoją kupioną na giełdzie, ale starą wyciągnitą ze strychu, być może wojenną, wykonaną z grubej blachy mosiężnej z wykopkiem kumpla i różnice były w rysunku wieńca, tle flagi i jeszcze jakiś szczegółach.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie