Skocz do zawartości

Mobilizacja 1939

tom22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zwracam sie z pytaniem do Forumowiczów. Kto otrzymywał przydział mobilizacyjny w 1939 roku do Komendy Powiatowej Policji Państwowej?
Czy taka osoba musiała pracować w Policji Państwowej?
Proszę o informacje. Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Napisano
Zamieszczam 2 dokumenty jakie zachowały po moim dziadku, a które związane są z tytułem wątku - czyli mobilizacją". Przepraszam, że nie na temat, ale zgodnie z tytułem...
Może zainteresują tych, którzy interesują się historią wojskowości w IIRP.

Pozdrawiam balans
Napisano
policja nie przeprowadzała mob. jako takiej co najwyzej wzmacniała placówki policjantami z ówczesnej prewencji. Taką ja znam wersje.

Schrek
Napisano
Mam nadzieję, że Kol. Tom22 się nie pogniewał za to, że mu wjechałem w wątek, ale tytuł się aż prosił, aby te dokumenty tu zaprezentować.

Jeszcze raz sorry
balans
Napisano
Do kol. Balansa. Jasne, że się nie gniewam. Balans Twoje informacje przydadzą mi sie w innym wątku, który badam. Pozdrawiam serdecznie i czekam na ew. inne dokumenty. Pomogłeś mi - dzięki.
Napisano

Dziadek w 1920 roku słuzył w 2 i 32 pułku piechoty. Nie pracował raczej w Policji Państwowej natomiast we wrześniu 1939 roku został zmobilizowany ? do Kom. Pow. Pol. Pańs. czyli Komendy Powiatowej Policji Państwowej. Na zdjeciu ze Stalagu XIII A siedzi w środku. Ma naramienniki choć jak mi wiadomo chyba był szeregowcem. Czy mundur buty mogą to potwierdzać? Pozdrawiam serdecznie.

Napisano
A czy ma ktoś informacje jak byla mobilizowana zapasowa Brygada Wołkowysk"?W skład której weszły 4 pułki:101,102,103(szwoleżerów),110 oczywiścia zapasowe.Tym ostatnim dowodził ppłk Dąmbrowski J. a zastępcą był mjr Henryk Dobrzański Hubal". Jeśli ktoś ma infomcje na temat szczegółowych planów moblizacji albo wie gdzie to znaleźć to byłbym wdzięczny.
Napisano
Cieszę się, że nie zepsułem w wątku. Jeżeli chodzi o sprawy związane, mniej lub więcej, z ogólnie pojętą mobilizacją to pod ręką mam jeszcze taki, ale jak będę miał trochę czasu to jeszcze coś poszukam i zeskanuję.

Pozdrawiam balans
Napisano

Potwierdzenie rejestracji z 20 stycznia 1920 roku.
Niestety mało czytelne, ale minęło osiemdziesiąt siedem lat, z tego sporo w dość niesprzyjającym [wilgoć] środowisku.

• 3 months later...
Napisano
Mój Dzidek na naramiennikach ma wsunięte podkładki oraz czapka. Czy można powiedzieć cos więcej o formacji w której służył w 1939 roku.\\

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie