Skocz do zawartości
  • 0

Jak czytać rozmiarówkę/oznakowanie gladiatorów?

XANTOS

Pytanie

Napisano
Czy ktoś pomoże mi rozszyfrować jak należy czytać rozmiarówkę/oznakowanie gladiatorów wybitą na hełmie (pomijam nalepkę na tylnym rancie)? Np. ostatnio widziałem coś takiego: RL2 38/29. Chodzi mi o schemat jak to czytać. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś pomoże mi rozszyfrować jak należy czytać rozmiarówkę/oznakowanie gladiatorów wybitą na hełmie (pomijam nalepkę na tylnym rancie)? Np. ostatnio widziałem coś takiego: RL2 38/29. Chodzi mi o schemat jak to czytać. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Napisano
A może posiadacze gladiatorów z nalepkami podali by jaki rozmiar jest na nalepce a jaki wybity na rancie i wówczas udało by się to poskładać do kupy i stworzyć jakiś schemat?
Napisano
Też mam z tym problem. Możesz bliżej nakreślić kształt (znaki szczególne, a najlepiej jakieś zdjęcie)? Także posiadam gladiatora, ale o numerze RL2 39/21. Może z pomocą innych uda nam się rozwiązać nurtujący nas problem:)
Napisano
Do tego też doszedłem, ale co do reszty nic więcej nie wiem.
Jedyne informacje na temat hełmów znalazłem tutaj:
http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/helmets.htm

Starałem się szukać jeszcze na zagranicznych stronach, ale niewiele więcej się dowiedziałem. :(
Napisano
Mój hełm jest dość nietypowy, gdyż jest jednoczęściowy, posiada 4 rozety wentylacyjne, a frasunek osadzony jest na 3 nitach. Powiem szczerze, że nigdy nie spotkałem na fotografiach tego typu hełmu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie