Skocz do zawartości

inwigilacja Forum

danieloff

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie, chciałbym zacząć następujacy temat: Czy nie obawiacie się swojego ezpieczeństwa", zamieszczając w swoich postach informacje mówiące wprost o waszych zainteresowaniach i ich wynikach, np. o odnalezionych elementach broni, amunicji, przedmiotach zabytkowych (chodzi mi o te ypowo" zabytkowe - np.rzymskie figurki). Przecież np. temat Jakie fanty wykopaliście w wakacje" jest idealnym materiałem dowodowym i może być argumentem dla prokuratora do wydania zgody na rewizję w domu. Proszę nie lekceważyć działań Policji (i innych służb)- oni znakomicie orientują się w naszym środowisku. Sam nie wiem, dlaczego nie robią uzytku z informacji - być może zmieni się to po 17.XI.?
Proszę nie traktować tego postu jako przejawu paniki - po prostu jestem ciekawy Waszego zdania na ten temat.
Pozdrawiam,
Daniel
Napisano
Witam!
Niniejszym oświadczam, że z dniem 17 listopada br. zmieniam zainteresowania i będę zbierał motyle, wykrywacz sprzedałem, znalezione przedmioty rozdałem nieznajomym na Kole a wszystkich kompromitujących materiałów i przedmiotów pozbyłem się z domu.
SZZ
Napisano
Oświadczenie na forum że znalazłem coś gdzieś nie jest wystarczające do wydania nakazu rewizji. Po drugie policja ma trochę poważniejsze sprawy do wyjaśnienia. Po trzecie są rozliczani ze statystyki a to że ktoś coś kiedyś znalazł nie figuruje w żadnej statystyce jako nie wyjaśnione przestępstwo bo nikt go nie zgłosił. Moim zdaniem są policjanci i prokuratorzy którzy też zbierają tak samo jak malarze i ślusarze. Pewnie też są na forum, ale nie w celu operacyjnym. Żeby tu ktoś chciał zacząć szukać głów do ścięcia musi być nagonka i to ostra na amatorów-poszukiwaczy. Wtedy się nami zajmą.
pozdrawiam
Napisano
Dzięki za konkretne informacje. Trochę to pocieszajace, ale i tak w zdumienie wprawiają mnie goście chwalący się na forum np. umiejętnościami rozbrajania niewybuchów, pozyskiwania z nich materiału wybuchowego lub odnalezionymi egzemplarzami broni. Mój znajomy miał sprawę w sądzie za posiadanie zardzewiałego zamka i skorupy po pocisku. Niby drobiazg, ale raz na zawsze ma skazę" w papierach, może zapomnieć o niektórych miejscach pracy. Policja trafiła do niego badając środowisko zbieraczy".
Napisano
Szanowny Kolego Lawyer!
Z Twojego nicku i wypowiedzi wnioskuję, że jesteś prawnikiem i masz pojęcie o tym jak pracuje policja. Chciałem więc zapytać, jaki przewidujesz scenariusz po wejściu w życie ustawy o ochronie zabytków, jak wygląda sprawa przepisów wykonawczych do ustawy, jak może być z wydawaniem koncesji, czy w ustawie zdefiniowane jest pojęcie zabytku, czy np. zabytkiem są kulki karabinowe z 1831 r. i czy za wygrzebywanie ich mogę trafić do pierdla? Może jeszcze odkupię wykrywacz;)
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź:)
SZZ

Napisano
nie popadajmy w obsesje, chociaz czujnosc nie zaszkodzi:-)
natomiast jezeli chodzi o skutecznosc naszego wymiaru sprawiedliwosci dziejowej - azeby zawyzyc sobie statystyki wystarczy akcja" na jakiejkolwiek gieldzie staroci, tam wszelkiego rodzaju przedmiotow ktore moga byc z powodzeniem zakwalifikowane do wyposazenia grup przestepczych" az nadto...

Napisano
i oczywiscie od razu mozna uzyskac dane osoby (sprzedajacej na gieldzie) dla celow statystycznych a nie szukac jej poprzez namiary internetowe i niepewne miejsca skladowania deklarowanych znalezisk autorow postow...
Napisano
Nie było podstaw prawnych , to nikt nikogo nie ścigał. Teraz jest ustawa, i taka akcja na giełdzie będzie wielce prawdopodowna.
Napisano
podstawy prawne byly praktycznie od zawsze gdyz od zawsze nasze panstwo destrukty i skorupki uznawalo za bron ktora moze skutecznie porazic sasiada...
i to niekoniecznie w wymiarze recznie miotajacym...
Napisano
Jeżeli chodzi o sprawy echniczne" to nie ma czegoś takiego jak nakaz rewizji. Może być co najwyżej prokuratorskie postanowienie o dokonaniu przeszukania w celu odnalezienia rzeczy pochodzących z przestępstwa, służących do jego popełnienia lub których posiadanie jest zabronione. Skąd to wiem ? Poczytałem Kodeks Postępowania Karnego.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie