Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet i toporek-prośba o identyfikacje

endrju241

Pytanie

Napisano

Witam,znalazłem ostatnio taki bagnecik tulejowy wraz z ładnie sygnowanym toporkiem,leżały blisko siebie więc myśle że mogą być powiązane wiekowo.Może ktoś z szanownych forumowiczów spotkał sie już z podobnymi fantami ,i pomoże mi zidentyfikować moje.Za wszelką pomoc z góry dziękuje.

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pozwole odświeżyć troche wątek.Zrobiłem pare nowych fotek temu bagnecikowi,bo z toporkiem sprawa sie wyjaśniła.Może pomogą one w identyfikacji

1 fotka: sygnatura

Napisano
Witam, ładny stan, to wykopki ? Bagnet wygląda na niemiecki z początku 18- ego wieku, podaj wymiary tj. dł. całkowitą, głowni i tulei
Napisano

witam
charakterystyczne krotkie zbrocze na szychu oraz wymiary bagnetu pozwalaja go zidentyfikowac jako bagnet francuski z konca XVIII wieku.Ref.:Bagnety Swiata, A.N Kulinski pozycja 51, str.141.
pozdrawiam maciej

Napisano
Witaj M.D-75 To wykopki,co do stanu sam jestem pod wrażeniem.Natomiast jeśli chodzi o wymiary to:

dł całkowita 440 mm
dł głowni 340 mm
dł tulei 80 mm
Napisano
Bagnet to może być Prusy a może Austria , pomocna byłaby fotka drugiej strony tulei jak wygląda wycięcie i wymiary .
A gdyby kolega nie był do niego przywiązany ...:-)
Napisano
toporek z młotkiem i łapką do gwoździ - sapera?

Na bazie głowni takiego bagnetu widziałem na alledrogo zastępczakam niemieckiego.
Napisano
Witam.Dziękuje bardzo za szybkie odpowiedzi,jak zwykle można na Was liczyc.Mam teraz mały dylemat,hehe ,bo dalej nie wiem co to za bagnet.Wyglada identycznie jak szkicu z książki A.N Kuklińskiego,nawet to zbrocze kończy sie w tym samym miejscu.
Elu,czy jestes pewna co do tego bagnetu?Masz może jakąś fotke?
A może ktoś sie spotkał z podobną sygnaturą? Pozwoliło by to ustalić pochodzenie bagnetu?
pzdr.
Napisano
hej, sorry że tak długo nie odpowiadałam, ale życie...
bagnet zidentyfikowałam na podstawie książki wielki leksykon broni i uzbrojenia" - według opisu wszystko pasuje, są tam też rysunki. Mam nadzieję że pomogłam
pozdro....
Napisano
Posiadam identyczny. Wyrób współczesny. Swój kupiłem na bazarze w Lublinie od rosyjsko-języcznych handlarzy w połowie lat 90-tych XX w. Chwilowo nie mam aparatu więc zdjęcia nie zamieszczam.
Napisano
to na pewno jest bagnet karabinu skałkowego piechoty wzoru 1808 rosyjski trójgraniasty bagnet dł. całkowita 444 mm dł ostrza 376 mm.
pozdrawiam
ela
Napisano
Wymiary z grubsza pasują do niemieckiego, ale wycięcie w tulei jest skierowane w drugą stronę jak np. w angielskich, jak możesz to wrzuć fotkę drugiej strony
Napisano

Witam,znalazłem ostatnio taki bagnecik tulejowy wraz z ładnie sygnowanym toporkiem,leżały blisko siebie więc myśle że mogą być powiązane wiekowo.Może ktoś z szanownych forumowiczów spotkał sie już z podobnymi fantami ,i pomoże mi zidentyfikować moje.Za wszelką pomoc z góry dziękuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie