Skocz do zawartości

pogaduchy

kopijnik2

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 175
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
A ja mam taką drobną uwagę do Panów Oksia i Lewszyka - Panowie moim zdaniem trochę przyczyniacie się do kreowania dziwacznej atmosfery wokół wraków pojazdów pancernych poprzez takie posty jak Oksia, w których wymienia się miejsca wydobycia jakiś pojazdów, zadaje się publicznie pytania o ich dalszy los - a odpowiedź na publicznym forum jest: wysłałem ci priva". Dla niektórych to jak płachta na byka - uaktywnia im się w mózgu rejon odpowiedzialny za Archiwum X i walą takie posty jak o tym Kettenkraftradzie z Bieszczad, na którego właśnie polują na Głównym.
Moja rada - jeżeli w ogóle chce się Wam wysłuchiwać rad od jakiegoś leszcza - jest taka żebyście w ogóle w takich sprawach kontaktowali się tylko przez priv - dzięki temu paru kolesi będzie miało kilka wrzodów mniej a sobie zaoszczędzicie posądzeń o przynależność do jakiejś Organizacji, która wywiozła z kraju co najmniej tyle sprzętu co pełny etat przewidziany dla Panzer Lehr.

Pozdrawiam
Napisano
No to i ja sie dożucę do pytań Oksia.
Co się stało z SDKFZ z Kalisz wydobytą tak ze dwa roczki przed ta podeszwą co jest w MOB?
Moze tu obecny spes od sprzętu ciezkiego coś moze wie?Bo były wysokopostawiony urzędnik słuzb mundurowych z Kalisza to chyba nic nie powie na ten temat.
Pozdrawiam
Napisano
Ma Pan rację, panie Radosławie, cóż pozostaje mi tylko ujawnic terść wiadomości na priv.
Oksio, a czy wiesz na 100% co tam było?
Powiem ci jak ja widzę wywóz sprzetu, nie chce tego pisać na forum bo
powiedza że się przechwalam.
Znam osobiscie myślę że 80% kolekcjonerów cieżkiego niemieckiego sprzętu w
Europie, jeśli kogoś nie znam osobiście to znają go moi koledzy.
take kontakty mam od mniej wiecej 5 lat, i nie wierzę że mogło coś wypłynać
z Polski na zachód w zupełnej tajemnicy. Ten krąg jest tak mały że mniej
więcej po miesiącu każdy wie o nowym nabytku
innych kolecjonerów,i zna mniej wiecej jego historię. Jeśli np. ktoś ma
jakąś ofertę z Polski, ludzie do mnie dzwonią by ją potwierdzić. Oczywiście
nie mówimy tu o pojedyńczych częściach.
W ciagu tych 5 lat nie słyszałem o kompletnym sprzęcie wywiezionym z Polski,
a sądzę że gdyby coś wyjechało wcześniej, też bym wiedział. W czasie
ostatniej wizyty u Kevina podpytywałem go na temat kompletnych sprzętów z
Polski, wymienił tylko 251 i panterę littelfielda. oczywiscie mówił o tonach
części, a le nie o całych sprzetach. Widzę inny kierunek, Wschód, bardzo
chłonny rynek, praktycznie anonimowi kupcy i kasa bez granic. Tutaj nie mogę
sie wypowiadać nie znam Rosjan, ale myślę że gdyby coś rzeczywiscie
wyjechało, to bym o tym wiedział."
Napisano
Witam i dziękuję :-)
Panie Oksiu po jakich uszach - tak napisałem z życzliwości(w dobrym tego słowa znaczeniu - u nas życzliwy niestety funkcjonuje też w określeniu wyjątkowo pejoratywnym), ja tam sobie potrafię znaleźć to co mnie interesuje w necie, a czasami grzecznie pytam - zdziwiliby się poniektórzy jak to skutkuje
A Panu Lewszykowi życzę powodzenia w odbudowie jego Sd Kfz - ilość pracy jaką trzeba w niego włożyć jest zapewne porażająca (sądząc po fotach jakie można obejrzeć na jednym z forów).
Swoją drogę to smutek dupsko ściska, że polscy właściciele sprzętu pancernego żeby mieć święty spokój mogą się swoimi pojazdami pochwalić na forum anglo lub niemieckojęzycznym, a nie na naszym.
A tak na marginesie, mam pytanie do Pana Lewszyka a propos Rosjan właśnie - jak to u nich wygląda, wydobycia i kolekcje - kiedyś gdzieś czytałem- nie pomnę gdzie - że ten segment działalności społecznej" kontroluje mafia, a sprzęt wędruje głównie do USA. Nie wiem ile w tym prawdy, może w ogóle, niemniej jednak Rosja to ciekawiący mnie pod tym kątem kraj.
Uprzedzam, że pytam ze zdrożnej ciekawości, nie planuję wydobywać i kupować. Jestem co prawda właścicielem 2 Jagdtigrów, 2 Elefantów, Sturmtigera, a nawet Panzerkampfwagen IV (P), ale w skali 1:35 :-)

Pozdrawiam

P.S. No to teraz czekam, kto pierwszy napisze, że się podlizuję mafii wydobywczo-przemytniczej-mającej-w-oczach-Euro-zamiast-Orła-Białego.
Napisano
Panie Radosławie, ale Pan sie podlizuje mafii wydobywczo-przemytniczej-mającej-w-oczach-Euro-zamiast-Orła-Białego. :)))))

z poważaniem

Jacek akagi" Haber
Napisano
A ja ponawiam pytanie (pewnie retoryczne)Kto wyrwał w Kaliszu sdkfz (jeszcze przed słynną podeszwą z Prosny)i wysłał to cuś przez bodajrze Litwe na Zachód?Dodam dla ułatwienia ze ten ktoś(ale tylko jeden bo wspólnik który był w słuzbie to chyba tu nie zaglada) jest obecny na Forum,udziela się w kwestii mitów o wywozonym sprzęcie,i jedzie na wszystkich którzy o tym głośno mówią.
Jest odwaga aby się przyznac że się wytargało?Jest odwaga aby się przyznac ze wyjechało?A moze było wytargane legalnie i teraz jest gdzieś w jakimś polskim muzeum lub odrestaurowywane w jakiejś polskiej kolekcji(oby nie w tej z miejscowosci na J i będzie mozna to zobaczyc?
Pozdrawiam
Napisano
Podziwiam was koledzy, takie pogaduchy na forum i kłutnie nic przecież nie uczynią. Proponuje wziąść sie w garść i opracowywać materiały i zbierać siły na nowy sezon 2007. Grzegorzew czeka po raz 3 oraz ..... (nie bede pisał gdzie jeszcze narazie). P.S. mam nadzieje ze znowu spotkam sympatycznych ludzi jak w grzegorzewie np. Jaca2003, grubasa i innych. Chyba w tym roku Jaca sprawie ci kombinezon OP bo szkoda mi było jak byłeś cały przemoczony. Pozdrawiam wszystkich
Napisano
Witaj Kriss.Nie peniaj Ludzie Grubasa dbali abym ja i inni nie czuli tego przemoczenia.
Pozdrawiam.
P.S.
Do miłego znów pod mostem
P.S.2
Tego ścierwa nawet we wojsku na mnie nie załozyli a miałbym dobrowolnie sam w niego wskoczy?Niedoczekanie.
Napisano
Wyrazy Szacunku dla pana Jacka za temat Sdkfz z Prosny.
Środowisko Kaliskie ma rozeznanie w tej sprawie .
Wiedzą kto był na komisariacie po zawiadomieniu Dyrektora MOB .
I kto użyczył lawety , skąd pochodziły papiery( dokładnie od jakiego
transportera)
I to tyle w tej sprawie ( na razie :-) )
Co do pytania Oksa ,to rozmawiałeś z panem Felskim o „studentach” z
Warszawy .
Dokładnie może o tym odpowiedzieć Generał W który zna te sprawę.

pozdrawiam.
Ted
Napisano
Tak. Rozmawiałem z gospodarzem o tzw. studentach z Wawy , a sprzęt to Jagdpanther z 3./PR35.
Dalszy los nieznany ?
pozdr.
Oksio
Napisano
He he he czyli co?Nikt nie szarpał go w Kaliszu?W Radomiu to pewnie był OT 810?Dyr MOB pewnie miał zwidy?I nikt nie ma odwagi się teraz przyznac cho tak potepiał legalne wydobycie?
Pozdrawiam
Napisano
To co?Wyrywa ktoś w tym Kraju coś poza konkursem czy nie?Wywozi sie cos przez wschód czy nie?I gdzie Ci wielcy wydobywaczyki co tak nielegalnym wywozom zaprzeczają?Nie mają wiedzy w tym temacie?A moze pismo branżowe które jest właścicielem tego forum by tak temata prześwietliło i raz na zawsze wyprowadziło mnie z błędu ze w tym Kraju istnieje nielegalna organizacja do spraw wywozu blach produkowanych w technologii zachodniej do kraju powstania?
Pozdrawiam
P.S.
Dlaczego wątek umarł?
Napisano
W Grudniowym miesięczniku(2006)„Classic Military Vehicle”. Jest artykuł Pana Tomasza Szczerbińskiego na ten temat . Zapewne Jemu też się zarzuci brak wiedzy w tym temacie.
Jaca zacząłeś się na stare lata dziwić ? :-)
Napisano
Oksiu w wątku na temat saperskiego SDKFZ kilku mondrych krzyczało ze poza słynna Panterą z Czarnej Nidy nic więcej nie wyjechało.
A ja się niczemu już nie dziwie.
Pozdrawiam
Napisano
A widzisz ty !!! Ja w zabawach zawsze byłem szeryfem ja przyszło co do czego to kowboi i Indian do paki wsadzałem. Na starość mi przeszło :-) Ale ta zabawa jest całkiem fajna .
Ty piszesz, wątek umiera . Jutro coś o kociakach :-) Ale waga idzie w górę.
pozdr.
Napisano
Nawet juz nie można sobie na narty wyjechać choćby na tydzień bo zaraz nowe teorie spiskowe wylęgaja się w umysłach owładnietych jedną obsesją.

A może one się wcale nie wylęgają tylko ktoś kogo znamy dobrze, miesza tym razem z tylnego siedzenia???
eee chyba nie,
jaca2003 by przecież sobie na to nie pozwolił, prawda jaca ???
przepraszam ze używam kolokwialnego zwrotu jaca, ale twoje wydobywczyki, kilku mondrych", itd. że zacytuję, w pełni mnie z tego rozgrzeszają.
jaca jesteś w wielkim błędzie, ja się niczego nie obawiam, ale ponieważ rzuciłeś rekawicę wyraźnie w moją stronę, to Ci odpowiadam w taki sam sposób w jaki pytasz, natomiast prowokację zostaw innym, lepszym od siebie.
Sorry że odpowiadam Ci dopiero teraz, ale przez ponad tydzień odpoczywałem sobie od forum, polityki i tym podobnych bzdetów ciesząc się po prostu życiem i śniegiem.

Jak widzę zadajesz pytania twierdzące, czyli niepokoisz sie o los wyimaginowanego transportera, chyba że twierdzisz na pewno że on był, a wiec byłeś naocznym świadkiem wydobycia, bądż nawet w nim uczestniczyłeś???
pewno też jechałeś tym transporterem z Kalisza na Litwę via Radom, prawda???
a może w takim razie nas zapoznasz gdzie też ten rzekomy transporter dotarł i gdzie się teraz znajduje ???
A tak w ogóle to komuś zginął w Kaliszu jakiś tranporter?

Piszę celowo wyimaginowany i rzekomy" bo jak wiesz na razie to te Twoje rozważania są czysto teoretyczne, rodem z opowieści jedna pani drugiej pani" albo jeden kopacz drugiemu kopaczowi z wypiekami na twarzy wieczorem przy piwku", chyba że odpowiesz twierdząco na moje pytania o Twój związek z tą sprawą.
Mogę Ci jeszcze powiedzieć że chodzą słuchy iż ten transporter miał na pokładzie słynną, nie odnalezioną i poszukiwaną przez wywiady wielu państw wunderwaffe.
Ale to są pewnie tylko plotki!!!

Co do sugestii zwidów Dyrektora MOB, to kieruj pytania gdzie indziej, ja nie czuję sie na siłach na nie odpowiedzieć.

Co do kierunku wschodniego wywozu sprzetów to tak mi się zdaje ze masz rację.
Radziłbym rozwinąć ten temat i poszperać, bo są dowody na to że do pewnej kolekcji pod Moskwą wyjechał swego czasu z Polski cały kompletny tygrys, a niektórzy sugerują że nawet dwie sztuki.
Myślę ze jest to olbrzymie pole do popisu.

No i jeszcze jedno, najważniejsze.
Nigdy nie pisałem na forum Odkrywcy ( a na innych nie bywam ) że jestem przeciwny legalnym wydobyciom sprzętu w Polsce, a wrecz przeciwnie, co jestem w stanie zawsze udowodnić, ale akurat nie ty jaca jesteś partnerem do takich dysput.
Wku...a mnie tylko w jaki sposób ktoś chce sobie zrobić na tym polu karierę po grzbietach innych i nie dotyczy to Twojej osoby.
Napisano
no to jak już pożartowaliśmy sobie z Kol. jaca2003 to z Kol. oksiem żarty sie skończyły!!!
Ciązkie armaty jakie wytoczył na forum, wywalają doprawdy do góry kołami...

Zacznijmy od artykułu Pana Tomasza Szczerbickiego, przytoczonego tutaj przez oksia, a propos może wrzuciłby kolega pełny skan wszystkich trzech stron, bo pozostali forumowiecze też chcieliby się zapoznać z rewelacjami tamże opisanymi, no ale póki co może chociaż ja w części zacznę.

Tomasz Szczerbicki na końcu artykułu podaje listę wywleczonych, dokładnie to brzmi tak:

VEHICLES RECOVERED FROM RIVERS, LAKES AND SWAMPS IN POLAND IN THE LAST 10 YEARS" podaję za autorem.
i co my tu mamy???

1. Sd.Kfz. 251 Rosi" wiadomo...
2. Hetzer... Utrata River wiadomo... choć wiecej niz 10 lat
3. STUG IV... Swamp Bydgoszcz wiadomo MOB
4. BMW R51... ogólnie wiadomo gwiazda forum
5. HK-101 Kettenkrad... Ustrzyki Dolne.. dla mnie zagadka
6. Sd.Kfz 7/2 Pilica River Sulejow wiadomo...
7. Sd.Kfz 250 Pilica near Bialobrzegi podejrzewam że pomylono z saperem 251, ale może pan Tomasz wie co innego..
8. Ford GPA (3 szt) Warsaw... gdzieś o tym było, jeden albo dwa w MWP, ktoś pewnie mnie poprawi bo tutaj nie napisane, dalej
9. HK-101 Kettenkrad...Dukla, już pisałem niedawno...
10. Sd.Kfz 250 Baltic Sea Stegna 2004r. jak zawsze, mylona z 5-o tonówką Rekina, chyba że ja sie mylę to przepraszam, ale w necie są fotki Sd.Kfz 6 z opisem że jest to 250-tka.
11. Sd.Kfz 250 Prosna River... wiadomo...
12. Ford GPA Vistula River 2005... słynny, wiadomo...
13. Pz.Kpfw IV tank Swamp near Jędrzejów... wiadomo MOB
14. Pz.Kpfw III Łośna River... wiadomo...
15. Pz.Kpfw III tank Swamp near Bełchatów... chyba to do dzisiaj gdzieś leży w tej okolicy, i nie trójka tylko smętne resztki Stuga, ale mniejsza o to...
16. Jagdpanzer IV Osa River... nie wiem na pewno o co tu chodzi, ale gdzieś na forum kiedyś chodziły fotki kawałka Jaga z kolekcji M. I S. Kęszyckich, trzeba zapytac autora
17. Pz.Kpfw IV Lake near Niekłań... wiadomo MOB...
no i na koniec nie mniej słynna i znana
18. Pz.Kpfw V Pantera... ale nie wiadomo która, bo nie ma wpisanego roku wydobycia, natomiast w artykule zdjęcia są z wydobycja podeszwy PV przez Orła Białego w 2003 roku.

To tyle na temat artykułu, poza tym Tomasz Szczerbicki napisał trochę o porabanym prawie w Polsce, które sprowadziło poszukiwaczy i kolekcjonerów do roli przestępców. Resztę każdy może sobie przeczytać w w/w przez kol. oksia miesięczniku.

No i jeszcze jedno oksiu, Pan Tomasz nazywa się Szczerbicki a nie Szczerbiński, drobna różnica, ale jak się na kogoś powołuje to sam wiesz...

Kol. oksiu, jeżeli masz nadal ochotę na merytoryczną dyskusję na temat, a nie fobie i opluwanie, zawsze jestem do dyspozycji i pierwszy wyciągnę rękę do zgody.
Jeżeli nie to trudno, jakoś przezyję.

No i druga armata, ale to już naprawde majstersztyk, spedziłem całą godzinę w mojej biblitece ( bo coś mi pikało że gdzieś to widziałem ) żeby znaleźć zapmnianą książeczkę, monografię Pz.Kpfw VI Tiger Pana Janusza Ledwocha z...
uwaga uwaga 1991 roku!!!!!!
Notabene druga zapowiadana część, albo się nie ukazała w ogóle, albo się ukazała dopiero w 1999 roku, ale niestety bez zpowiadanych rewelacji, pewnie się film prześwitlił.

oksiu czy to miały byc te rewelacje o kociakach????????
chyba dla rozładowania powagi sytuacji...

a i pamietaj że czasami indianie strzłę w d...ko wpakowali dzielnemu szeryfowi jak przeginał, no i dobrzy indianie też byli chociaz pokutowało powiedzenie że...
dobry indianin to martwy indianin ".
To był taki żart, wężykiem, wężykiem...
a tera któren sie bedzie śmiał...
Napisano
Uchuchu uderz w stół..............
Jak miło.W Kaliszu oczywiście była tylko podeszwa.
Zacytuję teraz kol Tankista 16. Jagdpanzer IV Osa River... nie wiem na pewno o co tu chodzi, ale gdzieś na forum kiedyś chodziły fotki kawałka Jaga z kolekcji M. I S. Kęszyckich, trzeba zapytac autora"
A mnie się wydawało ze ja też kopałem przy tych szczątkach i nie dla Keszyckich.
Kolejny cytat.
jaca jesteś w wielkim błędzie, ja się niczego nie obawiam, ale ponieważ rzuciłeś rekawicę wyraźnie w moją stronę, to Ci odpale w taki sam sposób w jaki pytasz, natomiast prowokację zostaw innym, lepszym od siebie."
Kol Tankist nie stac Cię na pisanie pod moim adresem z DUŻEJ LITERY? To oznacza odrobinę szacunku.
Ja tam najgorszy znowu nie jestem ja pisze o faktach.Skoro potrafisz im zaprzeczyc to zapodaj takie np fakty: W Kaliszu w środku miasta nikt przy współudziale Police nic nie targał.Mam na to dowód w postaci oswiadczenia wysokiego funkcjonariusza o imieniu i nazwisku który za tą akcję nie wział grosza tylko oczyscił rzekę przed złomiarzami z rejonu oraz zboczeńcami co chcieli ten złom oddac do muzeum:
Na razie tyle pytań Ops sie pomyliłem.Jeszcze jedno konkretne.Skoro napisałem Czy ktoś coś wie" to dlaczego Ty odpowiadasz:ale ponieważ rzuciłeś rekawicę wyraźnie w moją stronę".To właśnie miałem na mysli pytajac KTO i Z KIm.
Poza tym przestań bredzi o jakiejś legalnosci o poparciu o jakiejś kolekcji Braci.Mów po prostu jak czekista czekiście Tyle a tyle za to i to.
Pozdrawiam
P.S. a tak z ciekawosci na kiego chu.a w to wszystko weszła Pani Redaktor która nie mogła się do mnie dodzwonic a numeru telefonu szukała po wszystkich znanych i nieznanych?Znowu czegoś nie wiem?Znowu się dowartościowuje takimi samoswoimi ocenami?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie