Skocz do zawartości

Dyskryminacja, o co chodzi???

królik_z_gdyni

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Mam pytanie, o co chodzi w dyskryminacji alternatywnej, jak to działa i jakie korzyści mamy dzięki niej? Bo w opisie niektórych wykrywaczy możemy przeczytać ze posiada dyskryminacje główną i alternatywną( na przykład Tesoro Tejón).
Pozdrawiam Piotr!
Napisano
się nie znam, ale:
na logikę, wszystko" alternatywą jest ic"
jeżeli dyskryminujesz do poziomu żelazo" (ma go nie wykrywać) to alternatywą będzie tylko żelazo" itd
Napisano
Dyskryminacja alternatywna to po prostu drugi taki sam układ dyskryminacji jak główny. Jednocześnie pracujesz tylko na jednej dyskryminacji, ale możesz w mgnieniu oka przełączyć się na alternatywną (za pomocą spustu, bądź przycisku który masz pod palcem). W zasadzie jest to bardzo proste rozwiązanie - bowiem zastępuje ciągłe kręcenie gałką dyskryminacji nad celem.
Główną disc. ustawiasz sobie np. na 20% skali, a alternatywą na 50%. Chodzisz oczywiście na głównej. Jeśli coś wykryjesz, to naciskasz spust i badasz czy przedmiot przechodzi także przez alternatywną, mocniejszą dyskryminację. Jeśli nie, to jest to coś z tego przedziału.
To samo można robić kręcąc gałką - ale zadaj sobie pytanie natury ergonomicznej - ile razy musiałbyś kręcić w te i wewte gałką? Dużo. Zatem zastosowanie dwóch dyskryminacji i szybkiego przełącznika (w postaci spustu pod palcem) znacząco ułatwia szybką klasyfikację celu. W sumie - banał, ale przydatny.

M.
Napisano
A ja cały czas myślałem że dyskryminacja alternatywna to to samo co funkcja NOTCH w Sovereignie GT..
Ale się uczę :)
Pozdrawiam
Darek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie