Skocz do zawartości

Podlasie

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 337
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Wczoraj znalazłem półtorej godziny wolnego czasu, więc wyskoczyłem za miasto, oto efekty godzinnego chodzenia po polu ... (pół godziny dojazd w jedną i drugą stronę)

• 2 weeks later...
Napisano

Witam!

Poletko wczoraj. Bez rewelacji. Były jeszcze jakieś monety, orzełek wz.23 w mosiądzy i troszkę innego drobiazgu...

Pozdrawiam, Łukasz

Napisano
Słuchajcie zbieram wszelkiego rodzaju monetki. Przyjme wszystkie :) Jakby ktoś był zainteresowany to mam na wymianę trochę ciekawych guziczków :)
Napisano
Witam!

Ty, nie sprzedałem. Nie dam rady bez tego :-) Siedzę w terenie codziennie, czy deszcz, czy słońce...

Ot za godzinkę jadę na 2-3 dnina nasze tereny.

A Tobie życzę milj pracy. Jakbym coś konkretnego wyjął (w co wątpię) dam Ci znaći opijemy to jakoś przy weekendzie. hehe

Pozdrawiam, Łukasz
  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam!

hehe

Foni, odpowiem za kolegów- gdzie można co wykopać (...)

A ja odpowiem za Foniego- nie polecam kopania tam. Straż leśna ostatnio wzięła się za poszukiwaczy.

Warto jednak zajrzeć na Osowiec. Schrony, kazamaty, poterny robią wrażenie!

:-)

Foni, jak tam Małżonka? Kiedy termin porodu? Ja już flaszeczkę zaczynam mrozić!

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano

Witam
Wiem, że troche długo to trwało, ale udało się :) Kopijnik2 na Twoją prośbę, zrobiłem zdjęcia krzyża stojącego we wsi Zaczerlany. Mam nadzieję, że o ten krzyż chodziło. Jesli chcesz zdjecia w lepszej rozdzielczości, to daj znak, prześle na maila.
Pozdrawiam

Napisano
We wsi Zaczerlany są trzy krzyże, 2 prawosławne w tym jeden z napisami i jeden katolicki.
Tłumaczenie napisów z talblic na krzyżu ze zdjęć w przybliżeniu brzmi:
Tablica nr 1
Panu Bogu wdzięczni wierni poddani, na pamiątkę cudownego ocalenia Monarchy Imperatora Aleksandra III 18 października 1888 r., ku nauce potomnych wzniesiony dnia 7 września 1890 r."
Tablica nr 2
a zdrowie włościan (chłopów, wieśniaków) wsi Zaczerlany"
Pozdrawiam
Napisano
Wielkie dzięki.
Gdybyście się spotkali z tą datą 18(lub29) października 1888
na dziękczynnych tablicach to dajcie foto...
podpowiem jeszcze, że w okolicznych kościołach mogły się zachować święte obrazy" z pociągiem w tle...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie