lain Napisano 21 Styczeń 2007 Autor Napisano 21 Styczeń 2007 Mauser po to aby ocenić wielkość(oczywiście broń wróciła spowrotem do wody)Co to jest? do czego to montowali?Warto się zabrać za renowację? pozdrawiam!
muslim Napisano 22 Styczeń 2007 Napisano 22 Styczeń 2007 po zrobeniu powinien wyjśc bardzo ciekawy fant
lain Napisano 24 Styczeń 2007 Autor Napisano 24 Styczeń 2007 Hej Janushew.Mój napewno nie Polski - napisy niemieckie,pozatym znaleziony na mierzei.Twój się mocno różni.Chyba lepsze wykonanie,pozatym data chyba 1931 jak dobrze widzę?Mój 1942 czyli 11 lat różnicy-chyba już zaczynali oszczędzać na wykonaniu.Tankist:nadal czekam na kontakt,napisałem maila:)Może wiecie czy jest to żadkie znalezisko?pozdrawiam.
Tankist Napisano 24 Styczeń 2007 Napisano 24 Styczeń 2007 Kol. lain mój do Ciebie wrócił z błędnym adresem a od Ciebie nic nie dostałem,proszę spróbowac jescze razpozdrawiam
janushew Napisano 25 Styczeń 2007 Napisano 25 Styczeń 2007 To z instrukcji polskiego, teraz widzę różnice - np.wizjer.
janushew Napisano 23 Styczeń 2007 Napisano 23 Styczeń 2007 To końcowka..Lain ! czy Twój może być polskiej przedwojennej produkcji- były w użyciu w polskiej armi przed wojną, gdzies widzialem instrukcje polską przedwojenną..pozdr . j
janushew Napisano 23 Styczeń 2007 Napisano 23 Styczeń 2007 Ta podstawa jest wrześniowa polska .... znad Bzury, pozdr j
lain Napisano 21 Styczeń 2007 Autor Napisano 21 Styczeń 2007 Mauser po to aby ocenić wielkość(oczywiście broń wróciła spowrotem do wody)Co to jest? do czego to montowali?Warto się zabrać za renowację? pozdrawiam!
lain Napisano 21 Styczeń 2007 Autor Napisano 21 Styczeń 2007 na lewym końcu pojedyńcze szkiełko.Prawy koniec w jakimś przezroczystym smarze? jakby utlenione aluminium ale w stanie ciekłym.(sory za dziwne porównanie:)
lain Napisano 21 Styczeń 2007 Autor Napisano 21 Styczeń 2007 na dole pod okularami pojedyńcze pokrętło.
janushew Napisano 22 Styczeń 2007 Napisano 22 Styczeń 2007 Tak, wygląda na dalmierz artylerysjki do Flak 20 lub 88. Są zdjęcia w książce o Flak 88, moze jeszcze znajdę zdjęcie. Podstawa... czy jest stojak lub podstawa? gdzieś obok? był również mocowany na ramionach? pozdr j
huk 100 Napisano 25 Styczeń 2007 Napisano 25 Styczeń 2007 lain gratuluje ale nie zadroszcze pracy nad tym cackiem-pozdro
Tankist Napisano 7 Kwiecień 2007 Napisano 7 Kwiecień 2007 mam pytaniez zamieszczonych w tym watku skanów instrukcji polskiego dalmierza wz. 14 i 34 wynika, że polski dalmierz był identyczny z dalmierzem produkcji niemieckiej Carl Zeiss Jena Em 34.Na dowód fotka niemieckiego dalmierza przedwojennego tegoż producenta jaki posiadam w swojej kolekcji.Jest identyczny z tym zamieszczonym w polskiej instrukcji, mało tego, instrukcja niemiecka jest bardzo podobna do polskiej, z tym że tam są fotki dalmierza a nie rysunki.Kto jest dobrze zorientowany w temacie?Czy importowaliśmy przed wojną z niemiec dalmierze, czy zostały z demobilu po I wojnie, czy też może PZO produkowały na licencji, bądź identyczne.Niestety nie posiadam pozycji Wojskowe przyrządy optyczne w II Rzeczypospolitej" stąd pytanie do znawców tematu. Bedę wdzięczny za pomoc w tym zakresie.pozdrawiam
Tankist Napisano 7 Kwiecień 2007 Napisano 7 Kwiecień 2007 jeszcze jedna fotka dalmierza w całej okazałości
Tankist Napisano 7 Kwiecień 2007 Napisano 7 Kwiecień 2007 i skan z oryginalnej instrukcji mojego dalmierzaTakie same dalmierze prawdopodobnie były używane również w innych armiach europejskich przed wojną.mój ma nr 83
lain Napisano 25 Styczeń 2007 Autor Napisano 25 Styczeń 2007 Dzieki Huk.ale na szczęście wygląda na to że zajmie się tym kto inny.Mam nadzieję że efekty w przyszłości będzie można obejrzeć w tym poście.Pozdrawiam.
lain Napisano 22 Styczeń 2007 Autor Napisano 22 Styczeń 2007 No tak.to jest to urządzenie.Dzięki!(szukałem długo na google ale znaleźć nie mogłem)Niestety jak wiele rzeczy z wody stan stali był tragiczny.nie było mowy o żadnej elektrolizie.rozpadało się w rękach.wyszło trochę napisów i data 1942.obecny stan prezentuję na fotkach no i niestety nie mam pojęcia co dalej z tym zrobić bo raczej na części zamienne nie mam co liczyć.Pozdrawiam!
Pytanie
lain
Mauser po to aby ocenić wielkość(oczywiście broń wróciła spowrotem do wody)Co to jest? do czego to montowali?Warto się zabrać za renowację? pozdrawiam!
32 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.