ja20 Napisano 20 Styczeń 2007 Autor Napisano 20 Styczeń 2007 taka lampka się znalazła.albo i nie lampa.. prosiłbym o pomoc w identyfikacji.na biciach napis: original Kersinol" made in Germany, REGD.
Hansdekawka Napisano 13 Marzec 2010 Napisano 13 Marzec 2010 @pitupitu,na podstawie czego datujesz tę lampę,i to na dodatek tak dokładnie???
carabus Napisano 13 Marzec 2010 Napisano 13 Marzec 2010 Hansdekawka - gdyby była z września 39` toby miała przestrzeliny :)
ja20 Napisano 20 Styczeń 2007 Autor Napisano 20 Styczeń 2007 taka lampka się znalazła.albo i nie lampa.. prosiłbym o pomoc w identyfikacji.na biciach napis: original Kersinol" made in Germany, REGD.
pitupitu Napisano 13 Marzec 2010 Napisano 13 Marzec 2010 @HansdekawkaLampa ta, choć oznaczona marką Kersinol, wyprodukowana była przez firmę Standard z przeznaczeniem na eksport do Azji, czy Ameryki Południowej. Podobnie robili też inni znani producenci oznaczając swoje lampy markami kerolux, czy efar. Normalnie lampy te nie były sprzedawane w Europie, jednak po wybuchu wojny Niemcy nie mogły już eksportować do Azji czy Ameryki Południowej. Lampy trafiły więc do Polski wraz z niemiecką okupacją i chyba wszystkie można spokojnie datować na drugą połowę 1939 roku. Sytuację tę potwierdzają daty produkcji umieszczone na zbiornikach lamp, mam identycznego Kersinola oraz petromax-efar, obie pochodzące z sierpnia 39r.Mam nadzieję, że odpowiedź jest satysfakcjonująca.pozdrawiamPiotr
pitupitu Napisano 13 Marzec 2010 Napisano 13 Marzec 2010 Lampa jest z 1939 r., prawdopodobnie z sierpnia.pozdrawiam
dareQ Napisano 21 Styczeń 2007 Napisano 21 Styczeń 2007 typowa lampa naftowo-żarowa, nawet dziś mozna kupić ładnie zrobione odpowiedniki; w tym urwanym otworze było coś w rodzaju pompki, dzięki której robiło sie ciśnienie nafty w zbiorniczku, źródłem światła była tzw.pończoszka" bardzo delikatna i często się niszczyła.http://hobbystyl.pl/sklep/product_info.php?cPath=&products_id=226tu masz taką nowoczesna wersję :)
Pytanie
ja20
taka lampka się znalazła.albo i nie lampa.. prosiłbym o pomoc w identyfikacji.
na biciach napis: original Kersinol" made in Germany, REGD.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.