Skocz do zawartości
  • 0

lampa?

ja20

Pytanie

Napisano

taka lampka się znalazła.albo i nie lampa.. prosiłbym o pomoc w identyfikacji.
na biciach napis: original Kersinol" made in Germany, REGD.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

taka lampka się znalazła.albo i nie lampa.. prosiłbym o pomoc w identyfikacji.
na biciach napis: original Kersinol" made in Germany, REGD.

Napisano
@Hansdekawka
Lampa ta, choć oznaczona marką Kersinol, wyprodukowana była przez firmę Standard z przeznaczeniem na eksport do Azji, czy Ameryki Południowej. Podobnie robili też inni znani producenci oznaczając swoje lampy markami kerolux, czy efar. Normalnie lampy te nie były sprzedawane w Europie, jednak po wybuchu wojny Niemcy nie mogły już eksportować do Azji czy Ameryki Południowej. Lampy trafiły więc do Polski wraz z niemiecką okupacją i chyba wszystkie można spokojnie datować na drugą połowę 1939 roku.
Sytuację tę potwierdzają daty produkcji umieszczone na zbiornikach lamp, mam identycznego Kersinola oraz petromax-efar, obie pochodzące z sierpnia 39r.
Mam nadzieję, że odpowiedź jest satysfakcjonująca.

pozdrawiam
Piotr
Napisano
typowa lampa naftowo-żarowa, nawet dziś mozna kupić ładnie zrobione odpowiedniki; w tym urwanym otworze było coś w rodzaju pompki, dzięki której robiło sie ciśnienie nafty w zbiorniczku, źródłem światła była tzw.pończoszka" bardzo delikatna i często się niszczyła.
http://hobbystyl.pl/sklep/product_info.php?cPath=&products_id=226
tu masz taką nowoczesna wersję :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie