Skocz do zawartości

Monety, czy medaliki?

hydro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Już mnie zaczyna ten Napoleon irytować. znalezione przedmioty to liczmany z czasów o 150 - 200 lat poprzedzających ową bitwę i służyły do liczenia na specjalnym diagramie - forma dawniejszego liczydła. na rynku kolekcjonerskim uzyskują ca. 30 zł sztuka w zależności od stanu i wyobrażenia.
Napisano

Witam serdecznie. Zapewne znów Napoleon, ponieważ na obozowiskach trafiają się ciekawostki. Wracając do tematu: sa to żetony okazjonalne wydawane dla uczczenia jakiś ważnych wydażeń np. bitwy, są również na nich przedstawione głowy państw i ważne osobistości Francji i wszystkich innych państw biorących udział w wojnie przeciwko Napoleonowi. Bite były we francji od 1789 - 1816 roku. Napewno nie służyły do liczenia w liczydłach, posiadały raczej wartość okolicznościową. W załączeniu fotka takiego żetonu dla Fryderyka III 1815 rok.
Pozdrawiam.

Napisano
Są to XVIII wieczne przedbitewne pułkowe, kartki do spowiedzi. Bez takiej kartki poległy w bitwie, nie miał co liczyć na fory w niebie.
Napisano
Niektórzy wykazują kompletną ignorancję i brak wiedzy numizmazycznej, a wystarczy tylko wejść na Allegro i wbić słowo liczman i szukaj.
Napisano
Więc dlaczego były wydawane z okzaji zwycięzkich bitw, urodzin cesarza, nie wierze by wizerunek np Friderika III, czy Napoleona miał być modlitewnikiem. Wszystkie te żetony były wydane w okresie władzy Bonapartego. Na większości jest napis Jetton czyli żeton, oraz data i opis upamiętniający jakieś konkretne wydarzenie. Np. jak żeton z datą 11 listopada 1811 roku mógłbyć wybity w XVIII w. skoro takie wydarzenie jeszcze nie miało miejsca. Radzę kolegom odwołać się do literatury. Opis tych żetonów w języku francuskim można spotkać również w internecie.
Pozdrawiam.
Napisano
Niekrytykuję Raned twojej wiedzy o liczmanach, ale w tym wypadku są to żetony okazjonalne XIX ieczne. Daty i wizerunki osób z
XIX w. na nich nie mogły być bite w poprzednich wiekach. Kilka jeszcze zostało wybitych równiez w 1816 roku, jako upamietnienie upadku napoleona.
Napisano
OK, aby nie wyjść na idiotę nie wypowiadam się o pierwszym żetonie i tym załączonym przez Nanooka 1978, który wygląda na młodszy i ma ten krzyż, kotwicę i skrzydła, natomiast dwa pozostałe to na 200 % liczmany, a język francuski stąd, że Niemcy i Francja były głównymi producentami liczmanów.
Napisano
Proponuję przeczytanie hasła liczman w Leksykonie numizmatycznym andrzeja Mikołajczyka. Istnieje prawdopodobieństwo, że liczmany mogły być również używane jako monety zdawkowe.
Myślę jednak, że pierwszy żeton to też liczman, może wyjaśniłoby coś odczytanie napisu.
Napisano
Owszem odczytanie napisów wiele by wyjaśniało, wiele żetonów XIX wiecznych było również wzorowanych na wczesniejszych liczmanach. Natomiast są rónież żetony które były bite wyłącznie w okreśie napoleońskim i bardzo przypominają liczmany. Mają również własną ciekawą ornamentykę.
Wiec nie ma co się spierać. Wszyscy mamy rację tylko podobieństwo liczmanów i tych że żetonów jest wielka. Faktem pewne odmiany trafiają się wyłącznie na obozowiskach napoleońskich. Kilka trafiłam i znajomi również. W innych miejscach trafiłem i liczmany , ale różniły się od typowych napoleońskich żetonów.Żetony napoleońskie są często datowane. Z tego co się orientuje na ich temat brak u nas literatury.
Pozdrawiam
Napisano
To nie są żetony napoleońskie i wybij sobie z głowy, że występują tylko na miejscach napoleońskich. Były wybijane od XVI do XVIII w. i są znajdowane wszędzie tam gdzie odbywał się handel, czyli głównie w większych miastach.
Proszę Cię zdejmij te napoleońskie klapy z oczu!
Pozdrawiam Cię i mam nadzieję, że pozostajemy dalej w dobrej znajomości.
Napisano
Oczywiscie ze pozostajemy na dobrej znajomości. Poto jest forum by wymieniać poglądy. Widziałem równiez sporo liczmanów, ale uwierz mi że są również typowe żetony napoleońskie, jak pisałem przypominające liczmany z wczesniejszych okresów.Wieczorkiem jak bede już w domciu zamieszcze skan takiego typowego żetonu z datą i wizerunkiem Bonapartego. Mam już kilka takich naprawde były takie bite również.
Pozdrawiam
Napisano

W dalszym ciągu pozostają pewne niejasności co do identyfikacji tych przedmiotów. Trzeba powiedzieć, że to co pokazał Nanook 1978 jest tym samym co na pierwszym i drugim skanie przedmiot pierwszy i trzeci. Sądzę, że żetony o których myślał to takie jak na tym skanie. Wersję, że to medaliki przedbitewne raczej można pominąć. Pozostaje teoria że to liczmany, którą podał Raned. Ale skąd wzięły się liczmany na pozycjach wojsk napoleońskich? Za liczmanami przemawia też fakt, że widać na nich portret Ludwika XVI, a nie Napoleona. No i oczywiście wojska napoleońskie stacjonujące w tym miejscu w 1806 nie mają z nimi nic wspólnego, dla tego, że wizerunek Ludwika XVI świadczy, że pochodzą z okresu jego panowania tj. 1753-1794. A więc miejsce, w którym zostały znalezione było znane prawdopodobnie kupcom francuskim juz wcześniej nim przybyły tam odziały napoleońskie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie