Garbiak Napisano 20 Październik 2003 Autor Napisano 20 Październik 2003 Koleżanki i Koledzy, szukam osób posiadających mapy, zdjęcia, książki, inne dokumenty i informacje dot. pomnika i jego otoczenia przed, a jeszcze najlepiej już po 1945.Pozdr.
Jaro5 Napisano 21 Październik 2003 Napisano 21 Październik 2003 Wpisz w dowolna przeglądarkę hasło Tannenberg Denkmal" a uzyskasz sporo informacji.Pozdr.
Gość Napisano 21 Październik 2003 Napisano 21 Październik 2003 Zdjęcia powojenne widziałem kiedyś u znajomego, ale nie sądze, żeby je udostępnił, bo sam je zamierza wykorzystać w nowej publikacji.Pozdrawiam
Gość Napisano 21 Październik 2003 Napisano 21 Październik 2003 Dla Niemców jest jeden Tannenbrg http://www.reise-nach-ostpreussen.de/Tannenberg/Tanberg-bd.htm
kudi Napisano 21 Październik 2003 Napisano 21 Październik 2003 Grabiak do czego bys chcial wykorzystac te zdjecia?? Bo moze cos sie znajdzie :)Jest troche zdjec tego swietego dla Niemcow miejsca.Napisz na priva.pozdrrobert_kudelski
Garbiak Napisano 22 Październik 2003 Autor Napisano 22 Październik 2003 Dzięki za odzew i info:od Jaro5 - od tego zacząłem ale z miernym skutkiem :((((od J i od razu prośba - nie planuję żadnej pracy ani wydawnictwa nt temat - jesli Twój znajomy dałby się przekonać i chciałby porozmawiać, przekaż mu proszę mój adres ggarbi@poczta.onet.pl. od TNT - dlatego nie szukam u ych" Niemców ;)))))od kudiego - podjąłem temat na priv'ie.Jeśli faktem jest planowa rozbiórka tego pomnika, transport musiał odbywać się koleją, może więc istnieją dokumenty to potwierdzające - np. rozkłady kursów towarowych z przełomu lat 40ych i 50ych. Ktoś z Was może zna gości zbierających tego typu materiały?
Gość Napisano 22 Październik 2003 Napisano 22 Październik 2003 Hej, z kąd jesteś :)Denkmal ostatnio sprawdzamy...
Garbiak Napisano 22 Październik 2003 Autor Napisano 22 Październik 2003 Cześć 1914,W-wa. Interesuje mnie głównie sama budowla, otoczenie i jej losy powojenne. pozdr.
Gość Napisano 22 Październik 2003 Napisano 22 Październik 2003 Postaram się podac ci więcej informacji na email.Na pewno Denkmal został wywieziony" w dużej mierze do Waerszawy własnie ) schody do budynku KCPZPR i np. Pałac Kultury.W Olsztynie zbudowano z marmurowych płytpochodzących z Denkmal'u... pomnik wdzięczności tzw. szubienice.
kudi Napisano 22 Październik 2003 Napisano 22 Październik 2003 Duza ilosc okolicznych domow zawiera w swojej konstrukcji elementy mauzoleum. Wspolczesna brama wjazdowa w okolice tannenbergu jest tez zrobiona z kamienia odzyskanego z pomnika.Swoja droga w okolicy byl oboz jencow radzieckich. Ich groby sa na malym miejscowym cmentarzu.pozdrrobert_kudelski
Garbiak Napisano 22 Październik 2003 Autor Napisano 22 Październik 2003 Właśnie z z tym podobno" bym powalczył. Szubienice widziałem - przegięcie w drugą stronę ;))). Ktoś z Was zeźbił" na terenie samej bitwy czy tylko pomnika? Było coś ciekawego? Swoją drogą to teren prywatny czy wolny dostęp? Byłem w to lato ale tylko przejazdem - jesienią chyba lepszy bedzie dostęp. W latach 50ych była tam (podobno ;)))) strzelnica sportowa. Jednak fundamenty pomnika zachowały się w całości. Wiecie coś o tym? Park się zachował w całości oraz kamienny łuk drogi prowadzący do pomnika. Na rynku Olsztynka stoi kamienny lew z pomnika towarzyszącego mauzoleum.Kudi - o jakiej bramie mówisz? Pozdr.
Gość Napisano 22 Październik 2003 Napisano 22 Październik 2003 hej Kudi, co znaczy dzisiejsza brama wjazdowa w okolice Tannenbergu?Obóz jeniecki był jak wiemy w bezposrednim sąsiectwie ( po barakach dla świętujących kolejne rocznice a wcelu wywierania wpływu na jeńców osadzonych w cieniu symolu potęgi militaryzmu pruskiego) denkmal'u ale dla wszystkich, ze wszystkich armii II-giej wojny największy Stalag w Europie, rosyjskich fantów jest tam tyle co kot napłakał. Za to są nawet Amerykanie w guzikach :0 nie mówiąc o Serbach czy Szkotach
Garbiak Napisano 22 Październik 2003 Autor Napisano 22 Październik 2003 Ze stalagu została zresztą tylko odrapana tablica. To nie za dużo jak na miejce gdzie zginęło ponad 50.000 ludzi.
Gość Napisano 22 Październik 2003 Napisano 22 Październik 2003 Tak, to prawda, tablica woła o pomstę...pseudo wierza strażnicza też się zawaliła. Szukanie na Denkmalu to wyzwanie, bardzo trudny teren, masa cegły i żelastwa.Nic godnego uwagi nie wyszło tam jeszcze , może te dwie mosięzne szwabachą" litery przed głowna wierzą, takie z muru...
Garbiak Napisano 22 Październik 2003 Autor Napisano 22 Październik 2003 1914 - z drugiej strony, spodziewasz się tam czegoś? W mauzoleum raczej nie liczyłbym na jakiekolwiek militaria. Chyba, że coś z terenu samej bitwy. Może warto ten kawałek ziemi kupić? Co Ty na to?
Gość Napisano 22 Październik 2003 Napisano 22 Październik 2003 ...a właśnie co do szukania pod Tannenbergiem, czy słyszeliście cos ostatnio o znaleziskach z terenu bitwy?Podobno wyszły takie rzeczy że kopara opada.
Garbiak Napisano 22 Październik 2003 Autor Napisano 22 Październik 2003 Mówisz wciąż o Tannebergu czy już o Grunwaldzie?
NII Napisano 22 Październik 2003 Napisano 22 Październik 2003 mowa o Tannenbergu 1914 , czy słyszałeś coś o ostatnich znaleziskach na polu bitwy?
Garbiak Napisano 22 Październik 2003 Autor Napisano 22 Październik 2003 Nie słyszałem. Czy rzeczywiście dotychczas jest to miejsce ubogie w znaleziska?
NII Napisano 22 Październik 2003 Napisano 22 Październik 2003 ...po prostu piękne lasy i świetny wypoczynek a co do znalezisk to ja nie mam efektów poza paroma guzikami za to coś podobno znaleziono ostatnio.
Garbiak Napisano 22 Październik 2003 Autor Napisano 22 Październik 2003 Ja mam obsesję Denkmal'a i chętnie tam bym pogrzebał, jednak nie w śmieciach jakimi po rozbiórce zasypano to miejce :((((. Byłeś na trasie turystycznej biegnącej wzdłuż dawnej trasy kolejowej Olsztynek - Iława? Podobno ładne widoczki z istniejącego do dziś nasypu.
NII Napisano 22 Październik 2003 Napisano 22 Październik 2003 Tam sam gruz i śmieci ale nigdy nie wiadomo, tak jak w lasach Tannenbergowych. Są podobno jakieś znaleziska i człek chciałby się nacieszyć choć opowieściami a co do nasypu to pięknie tam jak i w innych miejscach na Mazurach.
Gość Napisano 22 Październik 2003 Napisano 22 Październik 2003 no wlasnie, slyszalem ze cos na tannenbergu wyciagnieto, nie wiecie co? podobno ktos trafil jakies cudo, i do mnie ta wiesc dotarlaniech cie coniektorzy pochwala co wyszlo a nie chowaja po kontach :)
NII Napisano 22 Październik 2003 Napisano 22 Październik 2003 johan: czy Ty coś wiesz fajnego? Wygląda na to że wszyscy wiedzą i nikt nic nie powie, buuu..
Gość Napisano 22 Październik 2003 Napisano 22 Październik 2003 slyszalem ze ktos jakies przegnile kopiejki powyciagal i jakies fajne guziki i medale znalazl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.