larte Napisano 15 Styczeń 2007 Autor Napisano 15 Styczeń 2007 witamkolega wygrzebał to u siebie w domu podczas zrywania podłogi.co to może byc?? 10 sztuk zawieszonych na łańcuszku, na każdym z tych 'okrągłych rzeczy' jest to samo z dwóch stron tylko inne rozmiary. dakładny text brzmi: HVNGAR BOHREX 1762 DELIMPASdwógłowy orzeł + korona ale to chyba będzie widacmoże to jakieś monety(ozdoby) okolicznościowe??może ktoś się z tym kiedyś spotkałwielkie dzięki za każdą sugestię pozdawiam
pig123 Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Sugerując się Gogle.pl znalazłem napis Hungar Bohrex na innych monetach Austriackich teraz pytanie co jest na ej"drugiej stronie monety...to może coś wykombinujemy (bedzie dużo łatwiej).Prosze o zamieszczenie zdjecia lub opisu reszty :)PozdrawiamPig
larte Napisano 17 Styczeń 2007 Autor Napisano 17 Styczeń 2007 z obu stron monety(lub cokolwiek to jest) są identyczne - a to nieco mnie martwi - tak jakby jednak to nie były monety tylko moze coś okolicznościowego. tymbardziej że mamy różne rozmiary i na każdej jest to samo - nawet liczba 20 pod orzełkiem.
karpik Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Znalazłem coś po niemiecku ale jest to rok 1702 http://miliweb.de/thread.php?postid=689213#post689213Pozdrawiam. Karpik
kopijnik2 Napisano 19 Styczeń 2007 Napisano 19 Styczeń 2007 jeżeli prawdą jest - a każdym z tych 'okrągłych rzeczy' jest to samo z dwóch stron tylko inne rozmiary." to obiektami nie są monety, a wyroby stylizowane na 20 kreutzer Marii Teresy (taka moda była - całkiem niedawno)przy czym legenda też jest inna"HVNGAR BOH REX 1762 DEL IMP AS
larte Napisano 21 Styczeń 2007 Autor Napisano 21 Styczeń 2007 kolega kopijnik2 ma zapewne rację - bo o inne wytłumaczenia raczej trudno. pozostaje tylko pytanie czy pochodzi to z czasów epoki czy tez mój kolega okaże się być zwykłym łgarzem.......
kopijnik2 Napisano 21 Styczeń 2007 Napisano 21 Styczeń 2007 nie wiem kim jest twój kolega...stawiam na 1990/2007ciekawy jestem mocowania ucha monety" do łańcuszka
kopijnik2 Napisano 21 Styczeń 2007 Napisano 21 Styczeń 2007 i jeszcze - mam też coś takiego, też austria, i na obu stronach to samo, malutki drobiażdżek ze śladem po uchu... też myślałem,że to moneta :))
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.