muslim Napisano 20 Październik 2003 Autor Napisano 20 Październik 2003 Poznałem nowy sposób czyszczenia rdzy. Potzrbujesz: wode, sode kaustyczną (dostępna w sklepach chemicznych) i pręt aluminiowy (w sklepach elektrycznych). Przedmiot, który zamierzasz wyczyścić owijasz drute, ale niezbyt dużo drutu, bo się odłoży, wkładasz go do raztworu 1 litr luk kg sody na 10 litrów wody. Czekasz jakieś 5 dni. Efekt... zobacz sam. Powiem tylko że w ten sposób nie niszczysz zdrowego metalu, tylko rdze. Wypróbujcie na czymś mało wartościowym aby dojść do wprawy z ilością drutu.
Frozzer Napisano 20 Październik 2003 Napisano 20 Październik 2003 ten sposob to nic innego jak autoliza :)dla niektorych nowy, dla niektorych stary:)
Cyrograf15 Napisano 20 Październik 2003 Napisano 20 Październik 2003 Zamiast alu użyj pasków blachy cynkowej (nie mylić z blachą ocynkowaną) efekt zdecydowanie lepszy. Opis tej metody znalazłem w książce z 1952r. , więc metoda nie jest tak nowa ;)Wotek
muslim Napisano 21 Październik 2003 Autor Napisano 21 Październik 2003 Oczywiście że nie jest to nowa metoba w ogóle, ale dla mnie to odkrycie. a napisałem bo może też ktoś jeszcze nie zna.
Gość Napisano 26 Listopad 2003 Napisano 26 Listopad 2003 Witam wypróbujcie sobie sposób z kretem W granulkach do kanalizy .Wsypać do starego garnka 50gram kreta na litr ciepłej wody , i czekać.tylko moczyć przedmioty o więkrzej masie bo środek jest bardzo żrący i nie wdychac oparów.pozdr.
krzysiek Napisano 27 Listopad 2003 Napisano 27 Listopad 2003 Autoliza daje te same efekty co elektroliza tylko jest znacznie mniej wydajna. Lepiej chyba z elektrolizą się pobawić.Aha - kret i wodorotlenek sodu (soda kaustyczna) to jest to samo, tylko kret ma dodatki jakieś krzemowe. PozdrawiamKrzysiek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.