radek66 Napisano 14 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2007 panowie mam pytanie, moze nawet prosbe...czy ktos z was probowal, moze nawet wykonal wlasnorecznie kolbe do mausera. mianowicie potrzebuje kompletne wymiary kolby do mausera w celu wykonania takowej wlasnorecznie. wyzwanie nie lada ale mysle ze podolam takiemu...skoro jestem stolarzem i robie nie takie rzeczy z drewna to pomyslalem ze moze i to mi sie uda...za wszelkie wskazowki z gory dziekujepozdro radek66 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 14 Styczeń 2007 Share Napisano 14 Styczeń 2007 Będziesz strugał ręcznie na co wygląda ,czy masz może dojście do kopiarki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radek66 Napisano 15 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2007 jestem stolarzem-rzezbiarzem, renowuje, naprawiam, dorabiam brakujace elementy w starych meblach, lecz nie tylko. mam zamiar zrobic to recznie, przy uzyciu wczesniej paru maszyn w celu nadania ksztaltu a pozniej...reczna dlubanina-to co lubie najbardziej ;) daje duzo satysfakcji jak cos powstaje z niczego...lecz widze ze chyba nikt nie probowal tego wczesniej bo nie za duzo tu postow. najwazniejsze sa dla mnie wymiary kolby, musza byc dokladne.pozdro radek66 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 15 Styczeń 2007 Share Napisano 15 Styczeń 2007 A nie prościej i lepiej załatwić jakąś na wzór ( Kto Ci zwymiaruje krzywizny?)Zresztą czy jest sens bawić się akurat w coś takiego biorąc pod uwage ,że jest tego na pęczki? Co innego gdy chodzi o drewno, które jest trudne do zdobycia. ps. Jeżeli już mimo wszystko będziesz strugał... to chociaż z odpowiedniego gatunku drewna ,a nie z sosnowej dechy ,ale myślę że jako stolarz z dobrym gatunkiem drewna nie będziesz miał raczej problemu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekczar1 Napisano 15 Styczeń 2007 Share Napisano 15 Styczeń 2007 Witaj kolego widze ze interesuje cie jak zobic kolbe do mausera podam ci bardzo dobra strone o mauserze znajdziesz tam wszystko co cie interesuje to jest ta strona mauser98k.internetdsl.pl jest tam opis kolby jak ja zrobic wraz z katami napewno sie uda pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonzo74 Napisano 15 Styczeń 2007 Share Napisano 15 Styczeń 2007 bez żelastwa,albo wzoru cięko to widze,uwierz mi,robiłem już drewno do różnych replik,oraz do lebela i chesspota ale miałem żelastwo i różne zdjęcia do wyskalowaniai,myslałem o mauserku,aż wkońcu kupiłem orginał szkoda czasu apropo tego co pisze jacenty2004 o gatunku drewna to repliki robiłem z buku.lebela też ale chesspota wystrugałem z egzotycznego drewna Merbau jakoś tak mi sie spodobał a efekt taki jak na foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonzo74 Napisano 15 Styczeń 2007 Share Napisano 15 Styczeń 2007 nr1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Queis Napisano 15 Styczeń 2007 Share Napisano 15 Styczeń 2007 Witam ja robilem recznie do masera 98k i do 1871 ale wszystko szlak trafil poszlo na komisariat , jedna robilem z drzewa z lipy bo taki ladny kawalek mialem a do drugiego to z brzozy sklejalem bo dlugosc odpowiednia chcialem uzyskac ,dluta ,strug,tarniki ,i duzo checi mialem tez zlom do tego wiec lepiej sie robilo wymiary z ksiazki i z internetu ktos mi podeslal bo w tedy jeszcze nie mialem ogulnie w obu przypatkach przy robieniu duza role odgrywaly bączki dzieki ktorym latwiej bylo nadac ksztalt i profil ,do uzyskania profili stosowalem sprawdziany mierzylem dany okrag itd.A tak poza tym to wyszla idealnie ,a do tego starszego jeszcze lepiej powodzenia i prosze o zdiecia krok po kroku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 15 Styczeń 2007 Share Napisano 15 Styczeń 2007 tylko malutki problem w tym ,żeby chociaż te bączki(nie mówiąc o reszcie) były prosto z fabryki " żeby mniej więcej zgadzały się wymiary. W przeciwnym wypadku możesz sobie strugać na ile Ci wystarczy fantazji ,bo i tak to będzie radosna twórczość rzeźbiarza :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiutek Napisano 17 Styczeń 2007 Share Napisano 17 Styczeń 2007 http://mauser98k.internetdsl.pl/scheme/rystech.JPG tu jest jedna strona z wymiarami.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubas Napisano 17 Styczeń 2007 Share Napisano 17 Styczeń 2007 A ja teraz produkuje kolbe do Berthiera jak skończe zamieszcze foto.PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaul Napisano 18 Styczeń 2007 Share Napisano 18 Styczeń 2007 Cześć,Jakby ktoś chciał - to mogę wspomóc producenta kolby ;-)" swoją kopiarką. Co prawda ja ją do śmigieł zbudowałem ale kolbę się na niej skopiuje również - z dokładnością na poziomie 0,5mm. Frezuje jak wściekła każde twarde drewno, tak polskie jak i egzotyczne.Okolice Warszawy...pzdrwK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.