Skocz do zawartości

kolba do mausera"

radek66

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
panowie mam pytanie, moze nawet prosbe...czy ktos z was probowal, moze nawet wykonal wlasnorecznie kolbe do mausera. mianowicie potrzebuje kompletne wymiary kolby do mausera w celu wykonania takowej wlasnorecznie. wyzwanie nie lada ale mysle ze podolam takiemu...skoro jestem stolarzem i robie nie takie rzeczy z drewna to pomyslalem ze moze i to mi sie uda...
za wszelkie wskazowki z gory dziekuje

pozdro radek66
Napisano
jestem stolarzem-rzezbiarzem, renowuje, naprawiam, dorabiam brakujace elementy w starych meblach, lecz nie tylko. mam zamiar zrobic to recznie, przy uzyciu wczesniej paru maszyn w celu nadania ksztaltu a pozniej...reczna dlubanina-to co lubie najbardziej ;) daje duzo satysfakcji jak cos powstaje z niczego...lecz widze ze chyba nikt nie probowal tego wczesniej bo nie za duzo tu postow. najwazniejsze sa dla mnie wymiary kolby, musza byc dokladne.
pozdro radek66
Napisano
A nie prościej i lepiej załatwić jakąś na wzór ( Kto Ci zwymiaruje krzywizny?)Zresztą czy jest sens bawić się akurat w coś takiego biorąc pod uwage ,że jest tego na pęczki? Co innego gdy chodzi o drewno, które jest trudne do zdobycia. ps. Jeżeli już mimo wszystko będziesz strugał... to chociaż z odpowiedniego gatunku drewna ,a nie z sosnowej dechy ,ale myślę że jako stolarz z dobrym gatunkiem drewna nie będziesz miał raczej problemu :)
Napisano
Witaj kolego widze ze interesuje cie jak zobic kolbe do mausera podam ci bardzo dobra strone o mauserze znajdziesz tam wszystko co cie interesuje to jest ta strona mauser98k.internetdsl.pl jest tam opis kolby jak ja zrobic wraz z katami napewno sie uda pozdro
Napisano
bez żelastwa,albo wzoru cięko to widze,uwierz mi,robiłem już drewno do różnych replik,oraz do lebela i chesspota ale miałem żelastwo i różne zdjęcia do wyskalowaniai,myslałem o mauserku,aż wkońcu kupiłem orginał szkoda czasu
apropo tego co pisze jacenty2004 o gatunku drewna to repliki robiłem z buku.lebela też ale chesspota wystrugałem z egzotycznego drewna Merbau jakoś tak mi sie spodobał a efekt taki jak na foto
Napisano
Witam ja robilem recznie do masera 98k i do 1871 ale wszystko szlak trafil poszlo na komisariat , jedna robilem z drzewa z lipy bo taki ladny kawalek mialem a do drugiego to z brzozy sklejalem bo dlugosc odpowiednia chcialem uzyskac ,dluta ,strug,tarniki ,i duzo checi mialem tez zlom do tego wiec lepiej sie robilo wymiary z ksiazki i z internetu ktos mi podeslal bo w tedy jeszcze nie mialem ogulnie w obu przypatkach przy robieniu duza role odgrywaly bączki dzieki ktorym latwiej bylo nadac ksztalt i profil ,do uzyskania profili stosowalem sprawdziany mierzylem dany okrag itd.A tak poza tym to wyszla idealnie ,a do tego starszego jeszcze lepiej powodzenia i prosze o zdiecia krok po kroku .
Napisano
tylko malutki problem w tym ,żeby chociaż te bączki(nie mówiąc o reszcie) były prosto z fabryki " żeby mniej więcej zgadzały się wymiary. W przeciwnym wypadku możesz sobie strugać na ile Ci wystarczy fantazji ,bo i tak to będzie radosna twórczość rzeźbiarza :)
Napisano

Cześć,
Jakby ktoś chciał - to mogę wspomóc producenta kolby ;-)" swoją kopiarką. Co prawda ja ją do śmigieł zbudowałem ale kolbę się na niej skopiuje również - z dokładnością na poziomie 0,5mm. Frezuje jak wściekła każde twarde drewno, tak polskie jak i egzotyczne.

Okolice Warszawy...

pzdrw

K

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie