Skocz do zawartości
  • 0

Ślepaki mauser??ID

Manlicher

Pytanie

Napisano

Jak w temacie.Wczoraj wykopalem takie oto 2 luski do mausera z dziwnymi tloczeniem co widac na zalączonych zdjeciach.Moje pytanie jest nastepujące czy są to ślepaki?I proszę o ID bic.Za pomoc dziekuje.
pozdro

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co do ślepaków to tu masz zdjęcie dwie pierwsze łuski od dołu miały czubki papierowe trzecia czubek z drewna i na samym końcu masz czubek z drewna 100% orginał.
Wszystkie noszą ślady elaboracji.
pozd.wolff

Napisano
Witam

tak sobie czytam i mam kilka uwag.

- odnośnie naboju 7,62x54R Mosin - to produkcja fińska
http://www.luski.poszukiwania.pl/index.php?action=luski&top=finlandia&pokaz=fin1
a te ślady na pocisku nie mają nic wspólnego z moletowaniem

- łuski po powtórnej elabotacji wykorzystywano jedynie do produkcji Platzpatrone, z nabojami miotającymi (treibpatrone) nie maja nic wspólnego

- czubek" to potoczne określenie osoby (wiadomo o co chodzi), w nabojach jest pocisk. W przypadku pocisków papierowych pochodza one z naboju ćwiczebnego (platzpatrone 27)

Pozdrawiam
Napisano
czyli Jaro5 jest to mosin produkcji fińskiej rozumiem tak?tylko ze wymiary mi sie nie zgadzaja bo dlugosc luski tej co ja mam to 53 a nie 54 no i kaliber jest wiekszy bo ok 7,9mm no chyba ze moja sówmiarka jest do d... i jeszcze jedno co oznacza to moletowanie na pocisku??dzieki

P.S kopijnik2 i wolff dzieki za pomoc :)
pozdro.
Napisano

Jak w temacie.Wczoraj wykopalem takie oto 2 luski do mausera z dziwnymi tloczeniem co widac na zalączonych zdjeciach.Moje pytanie jest nastepujące czy są to ślepaki?I proszę o ID bic.Za pomoc dziekuje.
pozdro

Napisano

P.S najprawdopodobniej są to nie wypaly gdyż wylot na szyjce luski nie jest wyprostowany tylko zaciśnięty do środka co widac na zdjeciu.Znalalem tylko same luski bez pocisków:/.
pozdro

Napisano
Moletowanie na łusce oznacza ,że łuskę poddano ponownej elaboracji (napełnieniu prochem i wstawieniu nowej spłonki). Łuska ta służyła po tym zapewne jako łuska ślepaka z drewnianym pociskiem.
Napisano

a pytam dlatego ze posiadam naboj niby mosinowski ale nie jest to mosin przynajmniej ja tak sadze moze sie myle i pocisk ma takie same slady moletowania jak na tych luskach mauserowskich.

Napisano
wyjaśnienie VPT
There were three kinds of heavy submachine gun cartridges designed in Finland, without known immediate patterns. They are all loaded into RIMLESS cases. I have seen all of them. Two of them were developed for 9 mm and 7.62 mm versions of AL-43 and third one for very rare LILJA Carbine (which is usually mis-classified as a "submachine gun). Cartridges for AL-43 were presumably based on the 6.5 x 55 mm Swedish MAUSER cases, with a slightly bigger case head diameter than that of German Mauser cartridge Model 1888 (and all of it's clones, like .30-06, .308 Win and their untold necked-up or necked-down variations). Cases were made by LAPUA plant of VPT (Valtion Patruunatehtaat/ State's Cartridge Manufactures, which had the plants also in Kanavuori and Ahtari, not in Lapua only, during the 3rd Finnish Independence War in 1941 - 44)."
http://www.guns.connect.fi/gow/QA5.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie