Skocz do zawartości

zapalniki

luc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
fosfor (bardzo watpie) "

i tu się mylisz. Była aumunicja do mausera zawierająca fosfor. Temat był poruszany na tym forum. Niedawno jeden z uczestników forum opisywał jak się naciął przy próbie demontażu takiego pocisku mocowanego w imadle.
Napisano
dokładnie pociski z zawartością fosforu - oznaczenie czarne na spłonce i czasem na pocisku,
pozdr

i oczywiste jest że niemcy stosowali fosfor w pociskach mauzerowskich, kurde jak można w to wątpć, i karabiny mają lufy

pozdr:)
Napisano
W wypadku pocisków wypełnionych białym fosforem, może dojść do ich samozapłonu, gdy skoroduje pancerz pocisku.
Napisano
Świadomy byłem ,jestem i będę.
Nie byłem tylko wyczulony na tego typu niespodzianki...

ale ie w imadle ,nie w imadle" :(

pzdr

bjar_1
Napisano

Witam

no prosze... a jednak fosfor... na swoje usprawiedliwienie podam, ze na roztegocone pare wiader pociskow nie trafilem na ani jedna taka niespodzianke.

Ironrat - czy orientujesz sie czy we wszystkich pociskach zapalajacych do mausera byl fosfor, czy byl tez stosowany jakis inny material?

pozdrawiam

ps. jakos nie moge znalezc tego watku o ktorym mowisz... moglbys podac tytul?
Napisano
Miałeś szczęśćie w amunicji tasmowanej np do samolotów, co trzeci nabój jest zapalajacy. Często jest taki układ w taśmach: smugowy, zapalajacy, ppanc, smugowy, zapal, ppanc ......

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie