IRONRAT Napisano 1 Listopad 2003 Napisano 1 Listopad 2003 fosfor (bardzo watpie) "i tu się mylisz. Była aumunicja do mausera zawierająca fosfor. Temat był poruszany na tym forum. Niedawno jeden z uczestników forum opisywał jak się naciął przy próbie demontażu takiego pocisku mocowanego w imadle.
bjar_1 Napisano 1 Listopad 2003 Napisano 1 Listopad 2003 ............nie w imadle ,nie w imadle :))))))))))):Pbjar_1
janek_toruń Napisano 1 Listopad 2003 Napisano 1 Listopad 2003 dokładnie pociski z zawartością fosforu - oznaczenie czarne na spłonce i czasem na pocisku,pozdri oczywiste jest że niemcy stosowali fosfor w pociskach mauzerowskich, kurde jak można w to wątpć, i karabiny mają lufypozdr:)
Gość Napisano 1 Listopad 2003 Napisano 1 Listopad 2003 W wypadku pocisków wypełnionych białym fosforem, może dojść do ich samozapłonu, gdy skoroduje pancerz pocisku.
IRONRAT Napisano 1 Listopad 2003 Napisano 1 Listopad 2003 ............nie w imadle ,nie w imadle :))))))))))) "OK.Najważniejsze, to informacja i swiadomość, że takowe istnieją.
bjar_1 Napisano 2 Listopad 2003 Napisano 2 Listopad 2003 Świadomy byłem ,jestem i będę. Nie byłem tylko wyczulony na tego typu niespodzianki...ale ie w imadle ,nie w imadle" :(pzdrbjar_1
zgryzik Napisano 3 Listopad 2003 Napisano 3 Listopad 2003 Witamno prosze... a jednak fosfor... na swoje usprawiedliwienie podam, ze na roztegocone pare wiader pociskow nie trafilem na ani jedna taka niespodzianke.Ironrat - czy orientujesz sie czy we wszystkich pociskach zapalajacych do mausera byl fosfor, czy byl tez stosowany jakis inny material?pozdrawiamps. jakos nie moge znalezc tego watku o ktorym mowisz... moglbys podac tytul?
Gość Napisano 3 Listopad 2003 Napisano 3 Listopad 2003 Miałeś szczęśćie w amunicji tasmowanej np do samolotów, co trzeci nabój jest zapalajacy. Często jest taki układ w taśmach: smugowy, zapalajacy, ppanc, smugowy, zapal, ppanc ......
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.