kubas Napisano 11 Styczeń 2007 Autor Napisano 11 Styczeń 2007 Tak jak w temacie prośba o wymiary kolby do tego karabinka, jakieś rysunki itp. które były by pomocne do wykonania kolby.PZDR
lestekf Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 ciężko jest tak zwymiarować kolbe - jest to bardzo nieregularny kawalek drewna. Jesli szukasz kopii kolby napisz, dorabiam takie drewienka.
garbaty Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 jestem w posiadaniu tego karabinu,jesli przydadza sie,moge podeslac pare fotek.
lestekf Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 ja mogę zrobić kolbę od ręki, fotki się przydadzą, żeby ustalić na 100% wzór. Z tymi 1892 m16 to dziwna sprawa, bo wg różnych źródeł różnie to wygląda. 1892 - magazynek 3-nabojowy, kolba bez nakładki1916 - magazynek 5-nab., kolba z nakładka1892 m16 - wg encyklopedii żuka nie ma takiego, wg innych źródeł: magazynek 5-nabojowy, a kolby widziałem z nakładkami i bez
sid30 Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 lestekf podaj meila do siebie bo mam pytanko :))
jacenty2004 Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 Oj coś czarno widzę kolbę dorobioną na podstawie fotki z internetu i rysunku z Żuka. To chyba takie struganie ,bo akurat w któtkich berthierach chodzi nie tyle o nakładkę ani ,czy żelazo wlezie w drewno ,ale raczej o ... wygięcia/ kąty" łoża w zależności od wersji :)
lestekf Napisano 23 Kwiecień 2008 Napisano 23 Kwiecień 2008 Kolego Jacenty, czy ktoś mówi, że taka kolba będzie na podstawie ryciń z żuka? :-> Jak pisałem wcześniej nie da się zwymiarować porządnie kolby. Nie mówiłem, że nie mam oryginału na wzór ;-) Na focie moja robota, można ocenić.pozdro
jacenty2004 Napisano 23 Kwiecień 2008 Napisano 23 Kwiecień 2008 Robota jak robota .Niczego innego się nie spodziewałem ,znam twoją twórczość - dobra robota ( i dlatego w moim poście było - :) ) Jak się ma wzór + narzędzia + umiejętności lub ewentualnie ...kopiarkę... to sobie można kolby strugać, ale jak czasami widzi się posty- podajcie długość i szerokość to sobie wystrugam" ,a potem widzi się wyniki ...to ?...a może dobrze że młodzież zajmuje się jakimiś pracami rzeźbiarskimi zamiast wąchać klej :) ps. kolba chyba na aukcji poszła ? procent dla mnie :))) drugie ps. ceny dorabianych kolb porażają. Jeżeli kopia np. do mośka kosztuje 200-250 zł, a taki sam oryginał można mieć za 50-100zł to ja bym jednak wolał mieć raczej starą kolbę z ZSSR niż nową z Unii Europejskiej...ale to taka sama sprawa jak z meblami lampami i książkami . Jedni lubią smrodek oryginału grzyba i spleśniałych kartek a dródzy :)
jacenty2004 Napisano 23 Kwiecień 2008 Napisano 23 Kwiecień 2008 Ci dródzy to som dródzy i ma być nówka i the best i ma nie śmierdzieć starociom i muchomorem ...i dlatego som dróóóódzy bo som :)
jacenty2004 Napisano 23 Kwiecień 2008 Napisano 23 Kwiecień 2008 Żeby nie było ...jeśli chodzi o u" to od razu się odczepcie ...dysgrafikom pasi :)
lestekf Napisano 23 Kwiecień 2008 Napisano 23 Kwiecień 2008 heh, można kupić kolbę do mośka za 100zl, dlatego nie robiłem jeszcze kopii wz.44 (długa raczej więcej wyjdzie), polecam zawsze oryginał, podobnie z mauserem 98k, drewno popularne, może troche więcej niż stówka, ale nie ma tragedii jeśli chodzi o oryginał.Gorzej z takimi osadami jak ta w temacie i szeregiem innych wynalazków, które są rzadkie na rynku, a jak już są to kosztują odpowiednio ( i wcale się nie dziwie).Sam też lubię to co oryginalne, nawet jeśli ma być z szamba ;-) ale największy problem to chyba dostępność...
jacenty2004 Napisano 23 Kwiecień 2008 Napisano 23 Kwiecień 2008 jak się patrzy co sprzedają na aledrogo to nawet autentyki- białe kruki można kupić w cenie lub taniej niż kopie :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.