Skocz do zawartości
  • 0

Odcisk starej pieczęci

Bralin

Pytanie

Napisano

Niedawo przeglądałem starą księgę parafialną z Bralina (z lat 1742-1911) i przypadkowo znalazłem odcisk pieczęci z napisem Bralin Gerichts Siegel" - na dokumencie z roku 1804.
Czy jakiś fachowiec może coś więcej powiedzieć (np. o kolorystyce, czasie powstania, kto jej używał?) na podstawie odcisku? Gdzie kogoś takiego szukać?
WYMIARY: wys. 22mm, szer. 20 mm (owal). CO PRZEDSTAWIA?: na środku wysokie drzewo, na pniu litera B, z lewej maleńkie drzewko, stoją na wzgórzu. Duże drzewo wygląda jakby miało jakieś owoce?!, tymczasem nasz aktualny herb przedstawia drzewo iglaste.
PROSZĘ o identyfikację.

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Te lokalny historyk oto dane z oficjalnej strony internetowej Bralina: http://www.bralin.com.pl/herb.htm. Proponuję najpierw szukamy w necie, a potem dopiero szukamy pomocy na odkrywcy ;-)

Herb Bralina.
Heraldycy polscy i niemieccy nie znają pieczęci i herbu Bralina z lat jego lokacji, natomiast omawiają parę pieczęci miejskich z nowych czasów. Zapewne najstarszą jest mała owalna pieczęć bez napisu z dokumentu pochodzącego z 1739 roku. Przedstawia ona wyrwane drzewo iglaste, którego pień tworzy kreskę główną litery B, z tyłu zaś umieszczone są trzy małe drzewa iglaste na dwóch trójwzgórzach.
Herb Bralina znajdował się na zielonym podłożu w białym polu duże zielone drzewo z czarną literą B, obok którego stało mniejsze zielone drzewo.
W 1785 roku Bralin sprawił sobie nową pieczęć i zmienił herb na bardziej pejzażowy niż heraldyczny". Główne motywy to: drzewo iglaste i wysoka, smukła wieża kościelna, mająca dwoje okien i bramę, nakryta kopułą, na której umieszczono gałkę i chorągiewkę. Pieczęć okrągła, o średnicy 36 mm, miała napis BRALINER STADT. SIEGEL. ANNO. 1785".
Taki sam herb występuje także na mniejszej pieczęci, z datą 1735 roku, wykonanej według komunikatu sądu drugiej instancji w Sycowie dopiero w latach dwudziestych XIX stulecia.
Zmodyfikowany herb Bralina przedstawia niemiecki heraldyk Otto Hupp, który na srebrnym tle z jasnozielonym gruntem umieszcza drzewo iglaste z ciemnozieloną koroną i jasnobrązowym pniem, złotą literę B i wieżę forteczną z otwartą bramą, z niebieskim dachem w kształcie dzwonu, białym półksiężycem i złotą chorągiewką.
Nie ma zgodności, czy przedstawiona w herbie wieża miała charakter kościelny czy forteczny, warowny. Spory dotyczą również wyobrażonego w herbie gatunku drzewa. Czy jest to jodła, czy świerk bądź sosna. Nie wiadomo też, czy litera B była czarna czy złota, oraz czy był to inicjał miejscowości, czy może inicjał nazwiska Ernesta Jana Birona z Kurlandii, który od 1734 roku był właścicielem Sycowa i Bralina.
Radni Gminy Bralin opierając się na historii herbu, dnia 22 sierpnia 1990 roku podjęli uchwałę w sprawie herbu i barw gminy Bralin.

Pozdro Dudzin
Napisano
DUDZINOWI: Kolego, co jest nieudolnie przepisane na internetowej stronie Bralina to wiem. Jeśli przyjrzysz się pieczęci, o którą pytam, to zobaczysz, że żaden z opisów do niej NIE PASUJE!
1) Na mojej pieczęci nie ma 3 małych drzewek na 2 trójwzgórzach!
2) Nie ma żadnej wieży!
3)Do mojej pieczęci pasuje jedno zdanie ze strony www. Bralina: Herb Bralina znajdował się na zielonym podłożu w białym polu duże zielone drzewo z czarną literą B, obok którego stało mniejsze zielone drzewo. ALE: czego tyczy się ten opis, której pieczęci? Nie mam pojęcia. GDYBYM wiedział, to bym nie PYTAŁ.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie