Skocz do zawartości

POMOCY!!! jak oczyścić tą monete???

bachus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jest to srebrna moneta? jeśli tak to włóż ja między połówki cytryny lub wyciśnij sok. Myj ja w palcach i co jakis czas (2-3 minuty) obmyj wodą. po zakonczeniu całosci w wodzie z ludwikiemn zamocz na kilka chwil. Potem hop do wody destylowanlej na 5 minut. Dalej do ciepłego acetonu ( uwaga szkodliwe opary i możliwośc zapłony-> wybuchu). Zabezpieczyc konsetwantem lub wazelina biała lub techniczna
Pozdrawiam
Pig123
Napisano
Albo faktycznie amoniakiem. HCl może zepsuc. Jak kwasek cytrynowy(cytryna ) nie pomaga to już nic nie pomoże bo wyjda wżery...
Pig
Napisano
Szorując zdejmiesz każdy nalot łącznie z detalami monety spróbuj chemią! Jak amoniak nie dał rady to daj go wiecej troche (jak nie 5% to może 10%).
Porównam taką czynność do tego co w imię Nauki robiono jeszcze nie tak dawno ( lata 60 -70 ).
Otóż wyobraź sobie zardzwiały miecz z wczesnego średniowiecza i to że był inkrustowany innym metalem.
W celu odczytania apisu" na mieczu potraktowano go ... szlifierka kątowa... i tak wiele innych...
Wiec spróbuj wszystkich metod zanim zaczniesz szorować...
Wybór należy do ciebie... :)
Pozdro
______
Pig123
Napisano
Na tej monecie wyszły prawdopodobnie przebarwienia z miedzi po zbyt długim czyszczeniu chemicznym.
Teraz trzeba użyć czegoś mocniejszego .5 % kwas solny powinien pomóc pod warumkiem,że nie potrzymamy jej za długo.
Ja proponuje kompiel 5 minutową.Jakby nie pomogło to jeszcze raz.Ale nie wiecej niż 15 min.Aha,i dobrze wypłukać monete po takiej kompieli.
Pozdrawiam.
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie