zborap Posted January 9, 2007 Author Posted January 9, 2007 Witam. W ubiegłym miesiącu trafiłem na stanowisku w okopie taką skrzynkę. Oprócz niej leżały dwie puste amunicyjne identyczne jak do MG. Nie jestem pewny do czego służyła.
PATRON Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 czyli mamy tutaj polski wodnik do ckm, prawdopodobnie używany do maksa 08/15 , na koncówkach tasmy bedziemy mieli bicia prawdopodobnie producenta z Bydgoszczy.wodnik - zasilał chłodnicę w wodę ...PATRON
zborap Posted January 9, 2007 Author Posted January 9, 2007 Witam. W ubiegłym miesiącu trafiłem na stanowisku w okopie taką skrzynkę. Oprócz niej leżały dwie puste amunicyjne identyczne jak do MG. Nie jestem pewny do czego służyła.
zborap Posted January 9, 2007 Author Posted January 9, 2007 Przed stanowiskiem leżała parciana taśma z polską amunicją na 250 szt. co mogłoby wskazywać na polskie pochodzenie tych skrzynek. Niestety okopy wykorzystywane były w 45 roku i nie jestem pewien przez kogo była ta skrzynka używana.
zborap Posted January 9, 2007 Author Posted January 9, 2007 i zbliżenie zaworu obracanego o 180 stopni.
PATRON Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 witam, nie chłodnica a wodnik, a taśma jest od maksa 08/15 ... podaj oznaczenia ze startów taśmy.PATRON
Question
zborap
Witam. W ubiegłym miesiącu trafiłem na stanowisku w okopie taką skrzynkę. Oprócz niej leżały dwie puste amunicyjne identyczne jak do MG. Nie jestem pewny do czego służyła.
8 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.