Skocz do zawartości

rogatywki

adek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Witam!

Dzięki za fotki!

Na zdjęciu kolejna moja sztuka. Była piechota, otok wyblakł.

Niestety, troszkę kombinowana...

Pozdrawiam, Łukasz

Napisano

Dorzuce taką ;] co prawda stan pozostawia wiele do życzenia, ale biorąc pod uwage, ze nabytek pochdzi z jakiejś wiejskiej chałupy - bardzo cieszy i dobrze ze jej do końca mole nie zjadły

Napisano

środek. okucie daszka sygnowane BM tak jak u kolegi wyżej
Czapka kapitana piechoty - a czy dało by się ustalic coś więcej na jej temat?

Napisano
Witam!

Materiały użyte do wykonanie Twojej rogatywki muslim wskazują na wz.35. Fajna- ma klimat! Lubię takie...

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano

Witam.
Czapka podporucznika z 75 pp wytwórni Fryderyk Tabak z Katowic. Daszek sygnowany BM.
Pozdrawiam Arek

Napisano

ppor. piechoty daszek sygnowany BM
Sama rogatywka uratowana w ostatniej chwili od kompletnego żeżarcia przez mole w piwnicy

Napisano
Co oznacza sygnatura na daszku BM?
Berlin jak zabezpieczyłeś tą czapkę przed ewentualną dalszą inwazją szkodników?
Napisano
Sposób prosty acz jak narazie skuteczny.
W pobliżu i pod rogatywką mam nasączone waciki olejkiem eterycznym lawendowym...mole się wyniosły. Co pewien czas wymieniam waciki na nowe.
  • 6 months later...
Napisano
Witam. Czy mocno granatowy otok oznacza wyłącznie piechotę? Patrząc po rożnych źródłach podaje się też m.in płatników, kapelanów...Wyjaśnijcie mi to proszę. Pozdrawiam.
Napisano

Mam jednak pytanie do znawców tematu.Czy na podstawie tych zdjęć można określic czy jest to rogatywka przedwojenna?Orzełek i guziki z koroną.Mam jednak pewne wątpliwości.Zastanawia mnioe zwłaszcza faktura materiału,czy był taki używany przed 1939 rokiem.Proszę o pomoc.

Napisano
Witam!

Daj kilka innych fotek /większa rodzielczość, jakieś szczegóły, nich to będą zdjęcia czapki, a nie Twego parkietu ;-)/.

Na chwilę obecną coś mo mówi- zaraz powojenna.

Pozdrawiam, Łukasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie