zabi Napisano 7 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2007 Witam. Mam zamiar w najbliższym czasie kupić sobie kurtkę mundurową M 36 i nie wiem jaką wybrać. Wybór jest spory: Hero Collection, pan Frankowski, Sturm, albo niejaki yanik3, a może jeszcze coś innego. Licze na Wasze rady i uwagi.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 7 Styczeń 2007 Share Napisano 7 Styczeń 2007 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=399967tutaj masz kompletną dyskusję w której ten temat był poruszony na tyle szczegółowo że w pełni powinien zaspokoic twoj głod wiedzy ; )pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otto33 Napisano 7 Styczeń 2007 Share Napisano 7 Styczeń 2007 hero wypada moim zdaniem najlepiej;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 8 Styczeń 2007 Share Napisano 8 Styczeń 2007 Yanika nie brać za darmo.Frankowski też odpada.Jedynym wyjściem jest sturm lub hero.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 A ja bym Ci Zabi doradził, zebyś wysłuchał tych uczonych podpowiedzi i poszukał sam bo to po pierwsze przyjemność, po drugie uczy się człowiek czego, a tak, napisze Ci taki Horst: to szajs, tamto do bani i kropka. Ale argumentu uzyć to już nie, toć zna się facet na rzeczy to po co ma podpowiedzieć rzeczowo. Siła ksiązek zjadł, fotek milion obejrzał, to ma tak byc jak mówi i basta. Jakby zaraz chciał tu jeden z drugim rozbierać na czynniki pierwsze co poeta mial na mysli, to powiem nie trudźcie się, piszę to bo forum winno być sceną rzeczowej dyskusji o reko, fakt, ze autor postu poszedł na latwiznę, ale dobrze choć, że zapytal tutaj, a nie forum hodowców rybek akwariowych ( nie mam nic przeciwko hodowcom rybek, żeby była jasność, u mnie w domu takie cudo też sobie stoi, moja druga połowa uprawia ). Zastanawia mnie np. ile mundurów widzial rzeczony Horst od Frankowskiego, a ile od Yanika3 i konkretnie niech powie co zostało nieprawidłowo uszyte itd. Wtedy poczytam sobie z zainteresowaniem i też może się czegoś nauczę. Inaczej mój młody, drogi Horście toś Pan mnie nie przekonujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 Popatrz w temacie wklejonym przezemnie, tam była bardziej rzeczowa dyskusja a ile razy można pisać o tym samym? Stad Horst prawdopodobnie napisał tylko w skrócie co jest dobre a co nie. Chcesz konkretów? Prosze bardzoyanik3 - atłasowa podszewka w M36 to pomyłka, Krój nie do końca zgodny z tym jaki być powinien, brzydkie odlewy guzików, tragiczny kolor i faktura sukna w starszych produktach (widziałem kilka różnych, i wszyscy wyglądali jak leśnicy) oraz nieco lepsze choc nie idealne sukno w nowszych, dość staranne szycie pod względem krawieckim choc ogólnie nie warto.Frankowski - nie brać za darmo! Tandetne szycie (szwy puszczają w polu przy pierwszym wiekszym wysiłku) zbyt jasne jak na moje oko szycia, tandetny materiał na kołnierzu (jakiś flausz - do tego za ciemny!) Niestaranne wykonanie ogólne oraz drobne (acz dla rekonstruktora wazne) błędy w szyciu. Mialem w ręce jedna kurtke z aktualnej serii franka i przykro patrzeć, masówka za duża kase!Hero - niezłe całkiem niezłe - szczególnie nowe wypusty chociaż dla mnie przereklamowane, bardziej do filmu niż dla rekonstruktora + dodatkowo czas oczekiwania na takowa kurtke (trzeba jechac do poznania i brać co jest bo inaczej to czekaja nas miesiace lub lata oczekiwan), ale jak ktoś ma blisko i sie z nimi dogada to myśle że można się zastanowić nad tym wariantem.O Sturmie nie bede sie rozpisywał. Natomiast wszystko co napisałem powyżej ZOSTAŁO powiedziane w wątku do którego linka podałem - więc nie widze sensu atakować kogokolwiek za to że po raz piąty nie rozpisał się na ten sam temat - linka wklejono i to powinien być koniec.pozdrawiam ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kutno Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 Panowie .. przeciez oferta Frankowskiego to w 90% Stuurm =/ czasy kiedy coś tam szyć próbował to już czas przeszły .. a czepianie sie podszewki to żenada Bluz Yanika po pewnym czasie używania nie odróżniają profesjnalni" rekonstruktorzy od Stturma czy hero =] moim skromnym zdaniem Sturm najlepszy .. hero nie jest ani takie świetne , ani tanie =/ wiec nie wiem czym siem tak wszyscy zachwycają .. Sturm jest lepszy o niebo .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kutno Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 a mówiąc o kolorach .. Panowie ..poczytajcie ile było odcieni zielonego sukna w czasie całej wojny ... =/ najlepszym rozwiązaniem jest dobranie munduru z firmy ..z której brałą sorty reszta grupy .. bo inaczej wygląda to jak wygląda później na fotach .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 Wlasnie Frankowski kiedys sprowadzał Sturma a teraz sam szyje z tego co wiem, bynajmniej szył do niedawna.Czepianie się podszewki to nie żenada tylko dokładność w rekonstrukcji i wygoda - bo bawełniana raz ze zgodna historycznie to lepiej sie ją nosi o bardziej 'oddycha' jak sie człowiek poci... I nie mów że dokładność w rekonstrukcji jest żenadą bo to dziwnie wygląda.Co do Hero - nie jest to zly producent ale napisałem wyżej i w poprzednim temacie że ich mundury są moim zdaniem nieco gorsze od sturma a do tego droższe i trudniejsze w zdobyciu (!!) Więc nie wiem co to za posądzanie mnie o wychwalanie Hero - czytaj ze zrozumieniem sam napisałem że jest przereklamowane ; oJa odróżniam Yanika od Sturma czy Hero i odróżnie nawet po wrzuceniu do wybielacza - bo faktura i gatunek sukna to w ogóle jest inna bajka, weź kurtke ze Sturma i yanikowa i porównaj - w przypadku starej produkcji to taka różnica jakbyś miał w ręce bawełne a atłas! Pozatym niemieckie sukno w czasie calej wojny nigdy nie było soczyście zielone i gładziutkie - miśkowate. Pomine już fakt ze yanik przy użytkowaniu się kulkuje a nie upodabnia do niemieckiego munduru.Czy te znakomite mudnury prawie-polskie i kamuflarze u franka to też Sturm? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irade Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 tak więc Panie Zabi najlepiej kup mundur orginalny wtedy nikt sie nie przyczepi do niczego;) pozdrawiam wszystkich:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 Znowu gadanie o oryginalnych mundurach w przypadku kiedy ktos krytykuje baniate lb średnie kopie... ludzie opamietajcie sie!Gosc chce sie dowiedziec co warto kupic to po co ma kupowac szytego na odwal sie frankoskiego albo trawiastego yanika ze zła podszewka za TE SAME pieniądze za które ma dobrej jakosci kopie od Sturma... ?Czasem nie rozumiem filozofii niektórych ludzi.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irade Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 proszę sie nie denerwowac Panie Ober:) ja tylko żartowałem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 10 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2007 Ok Panowie dzięki wszystkim za odpowiedzi. Najlepiej chwalony jest Sturm, Frankowski i Yanik w ogóle nie są chwaleni to nie biore pod uwagę, z Hero problemy w zdobyciu, oryginał za drogi i szkoda do rekonstrukcji więc Sturm:)Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irade Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 Hitlera też chwalili a wcale nie był dobry:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irade Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 oczywiście żart:) Sturm ma tak dobrą renome nie bez powodu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 11 Styczeń 2007 Share Napisano 11 Styczeń 2007 A ja nie będę pisał który producent jest lepszy a który gorszy, chciałbym jednak zwrócić uwage na coś innego.Strum to gigant, który zaopatruje w mundury połowę świata i nawet tak renomowane firmy jak ATF zaopatruje sie u niego. Te mundurki sa fajne, jedyny problem to bardzo ograniczona (w porownaniu z oryginalną) rozmiarówka.Tylko, że... Sturm nie szyje mundurów. Stare Sturmy były szyte nie gdzie indziej jak w Polsce ale przez kogo nie napiszę bo to będzie reklama :)A co do nowych Sturmów to mundurki pochodzą z Chin :)))Polacy okazali się zbyt drodzy.Nie piszę tego aby deprecjonować chińskie Sturmy, chcę zwrócić Waszą uwagę, że być może zwracacie zbyt wielką uwagę na markę a nie wiecie do końca co za nią stoi.Taka uwaga, ten post nie ma na celu zachęcania do kupowania chińszczyzny.Wiara w to, że wszystkie mundurki z Chin dorównują jakością Sturmowi czy choćby stały przy Sturmach, może się okazać ogromnym rozczarowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 11 Styczeń 2007 Share Napisano 11 Styczeń 2007 Tylko, że pomimo, iż z Chin, to jakość stoi na najwyższym poziomie, nie to co szmaty z tajwańsko-malezyjskich szwalni. Krzywe to jakies i źle wymierzone...A Sturm, nawet jeśli sprowadza z Chin, to nadal sprzedaje towar z górnej półki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 11 Styczeń 2007 Share Napisano 11 Styczeń 2007 Tak jak napisał Stadler, mundury mogą szyć nawet Eskimosi, ważne że są dobre.Sturm ma regularne rozmiary więc jeśli ktoś jest niewymiarowy, np wysoki i szczupły, pozostaje jedynie szycie na miarę w Hero... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 11 Styczeń 2007 Share Napisano 11 Styczeń 2007 Witam.Użytkuję bluzę Sturma już 2 rok i żadnych wad, moim zdaniem najlepsza kopia. Mundurki są bardzo dobrze skrojone, niczym nie odbiegają od tych oryginych, no może jednym - datą produkcji :) Warto też zwrócić uwagę przy zakupie na podszewkę. Często się zdarza, iż prywatni producenci stosują zamiast kremowej podszewki czarną, szarą itp. Generalnie doradzę Ci Sturma. Yanik ze względu na podszewki mi podpadł, kroju nie znam. Frankowski, to każda bluza inaczej uszyta. Z bluzą Hero nie miałem sposobności pobytować, dlatego też się nie wypowiem.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 12 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2007 Witam. Jeszcze pytanie gdzie najlepiej kupić produkty Sturma?Wiem że niejaki creopb podobno sprzedaje na Allegro,warto tam kupić? Czy może gdzie indziej?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 12 Styczeń 2007 Share Napisano 12 Styczeń 2007 Nijaki Maciek sprzedaje,ja jutro swoj odbieram od niego w Lodzi z obszyciami 450zl daj maila wysle ci namiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 12 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2007 Napisałem już na priv.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 12 Styczeń 2007 Share Napisano 12 Styczeń 2007 wzslalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 12 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2007 Ok. Dzięki wszystkim.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parti78 Napisano 14 Styczeń 2007 Share Napisano 14 Styczeń 2007 mundur M36 ! (numer 155760151) bluza mundurowa za 405zł od yanik3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.