draven85 Posted January 6, 2007 Author Posted January 6, 2007 witam moze ktos wie co to za zelzako i z jakich lat ?
dr.Wstrząs Posted January 6, 2007 Posted January 6, 2007 WitamJak dla mnie to wygląda to jak skrzyżowanie żelazka z lutlampą. Do tego zbiorniczka prawdopodobnie wlewano jakąś łatwopalną ciecz (benzyna), wlew zamykano korkiem w którym była zamocowana pompka do wytworzenia ciśnienia w zbiorniczku, pokrętło na górze otwiera/zamyka zawór który połączony jest z palnikiem.Ciekawe, bo na fotkach nie widać czy wygląda ono na samodziełkę" czy raczej na produkcję masową?pozdrawiam dr.W
draven85 Posted January 6, 2007 Author Posted January 6, 2007 według mnie jest to produkcja masowa nie ma zadnych sladow wskazujacych na przerobke pozdr
Queis Posted January 6, 2007 Posted January 6, 2007 Witam zelazko warte jest okolo 40 do 80zl zalezy od stanu twoje wyglada dosc dobrze.
draven85 Posted January 6, 2007 Author Posted January 6, 2007 hmm widzialem kiedys takie na allegro kosztowalo 200 zl kilka lat temu ojciec pytal w sklepie ze starociami dawali mu tez 200 zl wiec mysle ze mniej nie jest warte teraz:)
draven85 Posted January 6, 2007 Author Posted January 6, 2007 M_alice a moze wiesz w jakich latach byly takie produkowane? pozdr
draven85 Posted January 6, 2007 Author Posted January 6, 2007 juz wiem ze jest to zelazko spirytusowe z poczatku XX w znalazlem identyczne na stronie pewnego muzeum. moze ktos wie ile jest warte takie zelazko?:)
Question
draven85
witam
moze ktos wie co to za zelzako i z jakich lat ?
9 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.